Quote du Jour | Meer lebensraum…

Quote du Jour“Maar helemaal ongezond is zo’n situatie niet. Er waren gewoon te veel dealers in Nederland. Voor de overblijvers is er nu meer lebensraum.” (Frits Kroymans, autodealer en multimiljonair )

Rare woordkeus hoor: lebensraum. Maar misschien is het een heel normaal woord zonder historische context voor een autodealer met een hoge notering in de Quote 500 (geschat vermogen: 405 miljoen euro). De hele economische crisis gaat in elk geval aan de neus van de 68-jarige Kroymans voorbij. Met Gutmensch Kroymans gaat het fabelhaft gut. Overleefde al vier keer een grote crisis en zal ook nu weer overleven. “Ik ben altijd sterker uit dat soort situaties gekomen door slim en tijdig te reorganiseren. In tijden van crisis ben ik op mijn sterkst”, aldus de overblijver, die trouwens gute Arbeit macht in Duitsland (maar gek genoeg Der Feldzug nach Rusland nog niet is begonnen met zijn peperdure auto’s).

 1. 3

  Als ik de openingszin van de wiki lees, dan is het helemaal niet zo’n slechte woordkeus:

  “Lebensraum (“leefruimte”) is een Duits woord dat oorspronkelijk alleen in de biologie gebruikt werd om de habitat van een diersoort aan te geven.”

  Als je automarkt met een biotoop vergelijkt, waarin sommige ‘soorten’ niet zullen overleven als er (voedsel)schaarste optreedt, dan lijkt me het gebruik van de term wel gerechtigd.

  Natuurlijk zit er ook een nare kant aan de term, maar met de draai die je eraan geeft, roep je de zweem van een Godwin over je post af. Next please.

 2. 4

  Neeneeneenee, een tendentieus berichtje met Duitse woorden is nog lang geen Godwin. Een Godwin is pas het geval als twee of meer mensen het oneens zijn, een discussie beginnen en vervolgens binnen de kortste keren naar de Tweede Wereldoorlog verwijzen om het definitieve ongelijk van de ander aan te tonen.

  Zoiets: “Prometeus, je gebruikt wikipedia als bronvermelding. Dat deed Goebbels ook altijd. Next.”

 3. 5

  @4
  Klopt misschien, maar die vrij Nederlandse trend van woorden en klanken te gebruiken waar ze niet thuishoren kan niet hard genoeg onderuit gehaald worden.

  Probeerde laatst nog een automagazine te lezen (Carros) en er werden zo veel woorden gebruikt uit hun betekenis dat ik halverwege de tekst niet meer wist waar het over ging.

 4. 7

  Kom kom, jongens (en meisjes?), ik denk niet dat we ons zorgen hoeven maken over mogelijke anti-semitische gevoelens bij de heer Kroymans. Naar alle waarschijnlijkheid is hij zélf joods (paar hints: hij is 68 jaar – dus een oorlogskind – , doet pas sinds 2,5 jaar zaken in Duitsland, verkoopt géén Duitse automerken….hmmmm…., mocht je nog twijfelen, kijk dan even hier: http://www.jhm.nl/objecten.aspx?vervaardiging.naam=Kroymans,%20J.L. en nee: ik denk níet dat ‘onze’ Kroymans deze beker gemaakt heeft….)

 5. 8

  @4 Ik weet wel wat een Godwin is; ik zeg niet voor niets “zweem van een Godwin”. Bovendien denk ik dat ElEl het met een veldtocht naar Rusland niet over Napoleon heeft…

  In de post wordt zijn zakelijk succes en zijn gebrekkig historisch besef (wat verwacht je van een autoverkoper?!?) beschimpt door een terecht gebruikte, maar historisch beladen term uit zijn verband te rukken en op te blazen – en daarmee zijn handelen impliciet aan dat van de Nazi’s te linken – gewoon om ‘leuk’ te doen. Als je Godwin te sterk vind, noem het dan gewoon ‘een slecht verhaal’.

 6. 9

  Ok, ik ben pietluttig geweest, mijn excuses. Vind de vergelijking en woordgrappen (incluis mijn eigen) ook ineens niet zo leuk meer na lezing van berichtje nr.7.

 7. 10

  @8
  ElEl is ‘gewoon een beetje dom’ (geweest)….., research is niet voor iedereen weggelegd…. maar dat geeft niks, hebben wij ook weer wat te doen :-)

  @9
  Kroymans neemt het je vast niet kwalijk :-) (ik ook niet, hoor.)

 8. 12

  Ineens vraag ik mij af: misschien is dit ‘dubieuze’ bericht een tiepies voorbeeld van ‘linkse humor’? Ik kan, als liberaal, wellicht ‘de grap’ helemaal gemist hebben, gebeurt mij wel vaker bij Sargasso ;-)