Quote du jour | Maatschappelijke dienstplicht

SargQdJ09

Het gekke is dat het onveiligheidsgevoel door ISIS eigenlijk het gevolg is van de ultieme vrijheid die wij kennen. Daarom moeten we van één ding doordrongen zijn: de samenleving is niet alleen een rechtenmachine. Er zijn ook plichten. Dat gaat om iedereen, ook om de Nederlandse jongere. Die moet beseffen dat het niet alleen gaat om ‘what’s in it for me’, maar ook over wat zij voor de samenleving kunnen doen.

Sybrand Buma denkt dat een maatschappelijke dienstplicht voor jongeren niet alleen een oplossing is voor het teveel aan vrijheid dat wij hier hebben, maar tegelijkertijd ook een flinke klap aan IS kan uitdelen.

‘Vrijheid: de IS onder de westerse verworvenheden?’

 1. 1

  Ik begrijp hier uit dat IS inmiddels ook actief is in Nederland? Hoeveel doden zijn er al gevallen?

  Het gaat hier om een aangepraat onveiligheidsgevoel en Buma gooit nog even wat kooltjes op het vuur. Muts.

 2. 4

  @3: “Dat Buma nu pleit voor maatschappelijke dienstplicht, is echter vreemd. Het voorstel zelf mag dan verdienste hebben, het moment om het besluit te nemen, ligt alweer een jaar of dertig achter ons.”

  Het electoraat waar Buma op aast was 30 jaar geleden al volwassen en conservatief. Die hadden gewoon die 30 jaar nodig om dit idee te accepteren. Stiekem willen ze nog liever de militaire dienstplicht terug, maar dit is een goede tweede.

 3. 5

  Dat systeem bestaat al; het heet arbeidsmarkt. Nu drastisch minder ambtenaren en politici en dat systeem gaat waarlijk ook nog eens functioneren.

 4. 6

  Het gekke is dat het onveiligheidsgevoel door ISIS eigenlijk het gevolg is van de ultieme vrijheid die wij kennen.

  Volgens mij is het vooral een gevolg van mensen die ietwat ontevreden zijn. Mogelijkerwijs hier en daar ietwat gestimuleerd door minder slimme militaire en politieke acties waar Nederland ook wel pap van lust.

  Maar bovenal is dat onveiligheidsgevoel iets dat in het Midden-Oosten leeft. Maatschappelijke dienstplicht in Nederland gaat daar net zoveel aan doen als iedereen verplichten op zondag spruitjes te eten of iedere dag 2 minuten op 1 been te staan.

 5. 7

  uhh ieder nuttige bijdrage die iemand gratis pleegt ten gunste van de maatschappij is feitelijk broodroof. Als het nuttig is, heeft het waarde en zou het een betaalde baan moeten zijn. Plantsoenen schoonmaken, thee rondbrengen in bejaardenhuis, kinderen zeilles geven allemaal gewoon nuttige bezigheden waarvoor gewoon betaald mag worden hoor. Anders ken ik er nog een paar: bankiers, politici, managers, medisch specialisten, juristen, loodgieters, schoenmakers, etcetcec die ook een jaar een “maatschappelijke” stage gaan doen, lees: een jaar lang gratis (=een minimale vergoeding) hun normaliter wel betaalde bezigheden gaan uitvoeren want tja, de samenleving is niet alleen een rechtenmachine. Er zijn ook plichten.

 6. 8

  @7: Precies; ik krijg het idee, dat de politiek arbeid wil framen als consumptiegoed. Als je maar één of twee jaar voor ons gratis werkt, dan belonen we je wie weet nog wel eens met een betaalde baan.

 7. 9

  @7: Wat is dat toch, die rechtse obsessie om overheden maar steeds met machines te vergelijken?

  Ik ben verder wel benieuwd wat het bestaansrecht van de staat volgens Buma dan wel is, als het geen garantiemechanisme is om de rechten van haar burgers te beschermen.

 8. 10

  Buma praat zijn nestor Lubbers na die dat in de 80er al bepleitte.

  Ik vind het ergens nog niet zo’n gek idee. ik moest 100 jaar geleden in dienst, waarvoor ik echter bedankte en waardoor ik een soort maatschappelijke dienstplicht kreeg opgelegd. ( vervangende dienst)

  Het probleem met opleggen is dat het altijd weerstand oproept, ongeacht de zaak waarover het gaat.

  Ik zou eerder pleiten voor meer morele vorming bij de jeugd, op school en thuis. Als zij normloos zijn dan hebben ze dat toch ergens geleerd. “What’s in for me” is een soort maatschappelijke ziekte dat voor gezond doorgaat.

 9. 12

  ARGH IK HEB ZOVEEL VRIJHEID! Nu moet ik me wel gaan misdragen door bijvoorbeeld oude mensen te beroven! Alstublieft meneer Buma sluit mij op en begin een strict regime van Bijbel en tucht! Samen met de heren van Baalen, Opstelten en Teeven kunt u vast wel wat regelen op Texel.

  Mijn lichaam snakt naar keiharde tucht! ZWEEPSLAGEN ZEG IK JE! :D