Quote du Jour | Maar wie is hij nou?

SargQdJ09“From 1998 to 2002, the Western press said I was reminiscent of Hitler and Il Duce. Now they compare me with Putin and the Belarussian president. I will leave up to you decide if it is progress or not.” (Viktor Orban, premier van Hongarije tijdens zijn eerste persconferentie als voorzitter van de EU).

Viktor Orban verdedigde gister ten overstaan van Europese ministers een nieuwe wet die alle Hongaarse media in het gareel moet houden (op straffe van een flinke boete). Uit protest tegen de wet verschenen vorige maand nog alle Hongaarse kranten met een blanco voorpagina. Orbans positie in Europa lijkt echter gered. Dus mag hij straks de hand van Neelie Kroes, Jose Barosso en nog vele andere Europese democraten schudden. Welkom in de EU, meneer Hitler, ehhh… Mussolini, ehhh… Putin, ehhh… Orban!

 1. 1

  Toch denk ik dat aan een dergelijk voorstel ook wel degelijk voordelen zitten voor de democratie. Om een juiste beslissing te kunnen maken, dienen mensen over juiste informatie te beschikken. Andersom: Op basis van onjuiste informatie kunnen mensen geen juiste beslissingen nemen.

  Uit eigen Nederlandse ervaring weten we dat er bepaalde mediacorporaties (TMG) zijn die niet als voornaamste doeleinde hebben de werkelijkheid op een enigszins getrouwe manier weer te geven. Helaas is niet iedereen in staat dat soort leugens te doorzien en nemen mensen op basis van de vooroordelen die hen bijgebracht worden politieke beslissingen. Het zou geweldig zijn voor de democratie als dit soort leugenmachines effectief aangepakt kunnen worden.

  Natuurlijk moeten instanties die dit aanpakken wel op enige afstand gezet worden van de politiek van alledag en moeten waarborgen genomen worden dat het niet politiek misbruikt zal worden.

 2. 3

  @ El El

  Een voorbeeld van dictatuur. Het is logisch dat de rest van de website dit met rust laat: het zijn allemaal geconditioneerde loonslaafjes… Blijf lekker achter de politiek staan… De kortzichtigheid, de domheid, de loonslavernij mentaliteit van de rest van de reaguurders is echt stuitend.