Quote du Jour | Love & work

SargQdJ09,,Een journalist van het AD belde op met de vraag waarom we niet waren opgeroepen. Ik heb hem gezegd dat ik er niets over wilde zeggen. Ik vind dat ik het recht heb om wel of niet iets te zeggen. Het betreft een zaak die binnen het Oranjeteam speelt en daarbinnen moet blijven. Het gaat niemand iets aan.'[…] ,,Als ik zou willen praten, kan ik dat gewoon doen. Niemand houdt me daarin tegen. Maar ik kies ervoor om dat niet te doen. Nogmaals, het is iets wat het team aangaat.”Claudia
Lekker veelzeggende quote,  het gaat over de liefde namelijk. Toen bleek dat twee basisspeelsters van het oranje damesvoetballen niet meer mochten meedoen van de nationale trainster, werd meteen gesuggereerd dat een relatie tussen die twee de oorzaak was. Hoe feller de twee ontkennen, hoe ‘meer het waar is’, uiteraard.
Zo werkt dat.
Het heeft er alle schijn van dat een lesbische relatie nog steeds niet mag mogen kunnen voor de buitenwereld.
Wat kan hen bewegen om hier absoluut niets over te willen zeggen? Overal ontstaan toch bindingen op de vloer?
Ik herinner me dat enkele jaren geleden er een heus rioleringsprobleem was onder Brussel, vanwege de gigantische aantallen condooms die de ambtenarij zo rond 13u28 collectief doorspoelde.
Waarom zou een relatie tussen vrouwen een probleem zijn op een voetbalveld, laat staan voor hun voetbalprestaties?
Je gaat toch net veel harder trappen om indruk te maken op je liefje?

 1. 1

  Nou ja, ik weet niet of het nou echt uitmaakt dat het een lesbische relatie was, ik kan me indenken dat een relatie binnen een team sowieso lastig is. Enige nadeel is dat we dit nauwelijks wetenschappelijk kunnen onderzoeken omdat er zo weinig gemengde teamsporten zijn.

  Dus: Korfballers, kom er maar in, wordt dit op hoog niveau getolereerd of niet?

 2. 2

  Als voetballende mannen al diep stilzwijgen hierover, waarom de vrouwen dan ook niet? Blijkt maar weer dat dat voetbalwereldje een heel conservatief taboewereldje is.

 3. 3

  Wat kan hen binden hierover niets te zeggen? Nou, dat homo nog steeds een veelgebruikt scheldwoord is in dit land.

  Ik noem maar iets.

 4. 4

  Er schijnen trouwens binnen het dameshockeyteam in het verleden ook conflicten te zijn geweest rondom een ‘lesbokamp’ (als in: groep. Niet als in: lekker drie dagen elkaar vingeren in een blokhut. Denk ik.).

 5. 6

  Als dit waar zou zijn, zou het wel een beetje hypocriet zijn:

  ‘Dat ik als speelster een relatie kreeg met de bondscoach, Bert van Lingen. Daar ging een proces van jaren aan vooraf. Eerst stond hij op grote afstand en hoogte als coach, vervolgens werden we collega’s bij de KNVB waar ik stage liep en we een kamer deelden. Zelf ontdekte ik net dat we verliefd waren, mijn broers voelden dat al lang, maar waren sceptisch. Bert is veel ouder dan ik. Het was een eenzame periode, ik kon mijn worsteling met niemand delen. Doorslaggevend was dat ik merkte dat ik Bert dingen vertelde die ik nog nooit aan iemand had verteld. De reacties van de andere speelsters vielen uiteindelijk erg mee. Die hadden het al lang door.’

  Read more: http://www.intermediair.nl/artikel/de-loopbaan-van/126785/de-loopbaan-van-vera-pauw.html#126812#ixzz0YcIcdnXa

 6. 7

  Dat de coach hen wel aan boord wou houden, maar dat de dames er zèlf me kapten. Ook een mogelijke verklaring voor het warrige mistspuien.
  Zou het tot een mislukte kans maken.

 7. 8

  Iedereen die het vrouwenvoetbal een beetje volgt weet dat een homoseksualiteit geen enkel probleem is. ‘Iets’ in hun relatie zal geleid hebben tot slechtere resultaten. Vera Pauw werkt al jarenlang probleemloos met ho, he, en bi vrouwen. Vrouwenvoetbal is langzaam maar zeker aan het professionaliseren. Goede zaak dus.

  Dat er de (heren)eredivisie nog steeds geen homo’s voor hun geaardheid uitkomen, dat is in het o zo tolerante Nederland wél bijzonder…

 8. 9

  @8 Ja, die veelgeroemde Nederlandse tolerantie… gaat zelden verder dan ‘ze mogen doen wat ze willen als ik er maar geen last van heb’.

  Mijn korfbalvraag blijft overigens nog even staan.

 9. 10

  @Crachat: nu doe je net zo hard mee aan de speculaties. Maar ik wil ook nog wel een duit in het zakje doen: misschien gaat het wel om een beeindigde relatie. Dan wordt het ineens een stuk minder voordelig voor het team.

  Bovendien schenen beide speelsters nu niet bepaald de sterspelers van het team te zijn.

 10. 12

  @5: Was Zuid-Afrika niet juist één van de weinige landen die het homohuwelijk kennen?

  @topic: Wat gaat ons de relaties van onbekenden aan? Of de reden waarom speelsters niet meer uitkomen voor hun team (eigenlijk weten we helemaal niet of het om een relatie gaat, we lopen alleen te rioolpersen).

 11. 13

  janee, Bismarck. Net daarom.
  Als zij een berufsverböt krijgen vanwege hun geaardheid, dan is het haast een plicht om die drama’s aan het licht te brengen.
  Niet dat dat lukt hoor, het is het principe.

 12. 14

  @13: Lijkt me niet. Ik vind niet dat hun persoonlijke leven in dat geval op straat hoeft. Eerder zou ik zeggen een (stille) gang naar de commissie gelijke behandeling.

 13. 15

  same goal, different approach.
  Uiteraard respecteer ik elk individu zijnhaar beslissing, maar spijt vanwege een enorm gemiste kans tegenover een maatschappij die de rug keert naar noodzakelijke verandering – dat doet toch zeer.

  maar het individu gaat voor, dat ben ik met je eens.

 14. 18

  Hmm. De Ajax-plugin doet niet lief, bewerken lukt niet. De edit / toevoeging dus maar los:

  En daarop hebben we besloten dat puur en alleen het hebben van die relatie de reden is voor de beslissing van de coach?

 15. 21

  Wouha, Brussel-hoofdstad, die had ik nog niet gehoord. Let wel, de stank ter hoogte van de Madoutoren, ten oosten van de parlementen, lag niét aan ambtenaren of riolen…