Quote du Jour | Keuzes, keuzes, keuzes

Quote du JourOok jaren van economische groei zullen de overheidsfinanciën niet redden. Zelfs bij de collega-ministers kwam die rauwe werkelijkheid hard aan. – Bos.

Het Kabinet is haar eigen ergste belangrijkste tegenstander bij de hervormingen die er aan zitten te komen nu het seizoen van de heftige keuzes begint schrijft het NRC

De stoere woorden dat er geen heilig huisje veilig zal zijn in de komende bezuinigingsrondes, zullen deze kabinetsperiode, vrees ik, niet worden waargemaakt. Want in 2011 zijn er weer verkiezingen, dus wie wil het risico nemen om gestraft te worden voor het nemen van broodnodige maatregelen? Het partijbelang zal zeer waarschijnlijk prevaleren en Balkenende gaat de problemen doorschuiven tot na de verkiezingen… zou hij trouwens nog een keer premier willen worden?

Ondertussen doemt echter aan de horizon een mega kaasschaaf op die over de hele breedte van de maatschappij gaat schaven om te bezuinigen, onderwijs, zorg, cultuur, terwijl met een aantal structurele aanpassingen de benodigde miljarden ook te vinden zijn. Maar daarvoor moeten wel keuzes worden gemaakt, en daar is het kabinet niet zo sterk in.

Al startte Balkenende maar een paar echt inhoudelijke, serieuze discussies over bijvoorbeeld hypotheekrente aftrek, huursubsidie, aanrechtbelasting en AOW leeftijd. Dan kan er tenminste een beeld worden gevormd van wat er mogelijk is, waar de pijnpunten zitten, en hoe deze op te lossen, en dan kan een volgend kabinet bij het aantreden aan de slag. Maar doe iets!

 1. 2

  Ik denk dat Balkenende het wel voor gezien houdt, en Verhagen of Eurlings de CDA-kar gaat trekken. Balkenende heeft zich toch altijd sterk gemaakt voor het onbespreekbaar houden van de HRA, maar langzaamaan begint het besef ook bij het CDA door te dringen dat ook de HRA er aan zal moeten geloven. En dan zou Balkenende nog ongeloofwaardiger worden. En die is toch al wat beschadigd, na zijn gestuntel op diverse vlakken.

 2. 3

  CO2-belasting lijkt me waarschijnlijk.

  Groot-Brittanie, Scandinavie en recent nog Frankrijk gingen ons al voor. Ik zie die belasting er bij ons ook van komen.

 3. 4

  Want in 2011 zijn er weer verkiezingen
  Dat leidt tot een vaag verhaal in september 2010. Dit jaar zou de coalitie nog haar eigen ding moeten kunnen doen.

 4. 6

  Altijd als ik mensen hoor zuchten om een inspirerend, visionair verhaal, denk ik stilletjes: dat kan wel wezen, en dat is ook wel mooi. Maar uiteindelijk is het veel spannender wat er gebeurt als het geld uiteindelijk uitgegeven moet worden.
  Als de keuzes worden gemaakt, dan merk je pas wat telt.

 5. 7

  Ik heb de hoop opgegeven dat Balkenende nog eens iets visionairs gaat doen. Ik hoop met smart dat hij gewoon gaat doen wat nodig is voor de economie.