1. 1

  Als “normaal” betekent dat je moet moorden, lijkt het me zeer goed dat de duitsers dat niet geleerd hebben. Persoonlijk zou ik op dit soort opmerkingen trots zijn als duitser en schaam ik me eigenlijk dat ik een nederlands paspoort heb, als ik zie met welke instelling de nederlanders daar rondlopen (docu afgelopen maandag).

 2. 3

  De opa van de meeste huidige duitse militairen is na de tweede wereldoorlog geboren, of heeft op zijn best nog net de hitlerjugend meegemaakt.
  /godwinkiller

 3. 6

  De Amerikaan bedoelde “KUIL” ipv “KILL”. Het gesprek ging over de invasie op het Scheveningse strand als de US of A het internationale strafhof komt oprollen.

 4. 7

  Merk op dat het (goede) artikel ons meteen ook de spin laat zien. Het gaat niet om het doden door Duitsers, maar dat er meer Duitsers sneuvelen.

  En ook geen enkel gevoel voor ratio en verhouding, die yanks. Hoeveel gesneuvelden per ingezette soldaat is toch wel het eerste wat je wilt weten.

 5. 8

  Er staat ook goed nieuws in het artikel:

  ”NATO will be finished” if the alliance fails in Afghanistan, says former US presidential advisor Brent Scowcroft. But does it even stand a chance of winning the war in the first place?

 6. 9

  Een onderschat ”probleempje” van elk geciviliseerd land niet direct verwikkeld in oorlog. Strijdkrachten voornamelijk bevolkt door weldoorvoede 18 – 23 jarigen vaak goed opgeleid en/ of afkomstig uit de betere wijken en gezinnen. Worden (moeten) gelokt worden met de meest fantastische reclamespotjes. Leger wordt als avontuurtje gezien of tussendoortje na studie. Afhankelijk van het aanbod en onderdeel (Luchtmacht, Marine of landmacht) strenge fysiek en psychisch procedurele selectie. Min of meer eenheidsworst. In elk geval geen ongedisciplineerd stelletje ongeregeld. Dat je misschien ook écht een keer beschoten zou kunnen worden is eigenlijk niet voor te stellen. Heeft overigens iemand wel eens met een geladen uzi op wacht gestaan in een pikdonker bos. Is elk vallend blad of ritsel van een eekhoorn al teveel.

  Maar is niet te trainen. Zelfs commando’s of Special Forces die véél verder gaan in hun opleiding en moordlust trachten op te wekken door kippen de nekkies af te bijten komen hier pas écht achter wanneer ze in real- time combat opeens met échte kogels beschoten worden. Maar dan nog,..zelfs de beste uit de opleiding kan dan getroffen worden door shell- shock. En stille Willie blijkt opeens een reuzendoder. In b.v. ”Platoon” wordt e.e.a. uitgebeeld.

  Maar als je een hele éénheid zonder gevechtservaring op pad stuurt?,..zoals ook ooit naar Srebrenica (zoals uitgebeeld door ”randstaduitzendsnor”- Karremans die met armen vol cadeautjes combatvarken Mladic bedankt met: ”Are these for my wife”) en niet zoals de Amerikanen beschikt over doorgewinterde soldaten vaak afkomstig uit ghetto’s,…tja…niet gaan zeuren als ze overlopen worden of ”niet vooruit te branden” zijn…

  Overigens,…na een keer of 3 ben je die angst kwijt,…zo niet word je naar huis gestuurd,..sommigen raken zelfs in een soort van ultieme kick! Zag van de week beelden uit Afghanistan: ”onze jongens” getooid met ringbaardjes à lá ZZ- Top klagend: “We willen méér schieten”.

 7. 10

  @9: Op die beelden doelde ik ook. Dat waren duidelijk mannekes die er teveel schik in hadden. Gingen gewoon manieren bedenken om gevechten uit te lokken, zodat ze lekker konden schieten. Overigens ben ik bang dat ze ter plekke ook dusdanig militair/technologisch superieur waren dat ze geen shellshock konden krijgen. Zelfs de echte kogels raakten alleen afghaanse militieleden, ws. omdat de ZZ-topbrigade van top tot teen in de kevlar stak (en de afghani’s ook veel als schild gebruikte).

 8. 11

  Vraag het me af,..of dat wat uitmaakt m.b.t. tot shell- shock,..bedoel,..meestal alleen borst (armloos vest) en helm van kevlar. Maar bedoelde specifiek in relatie met die Duitse eenheid. Bij mijn weten sinds ’45 eerste risicovolle missie, Duitse leger heeft 0,0 gevechtservaring. En misschien is die eenheid wel bemand, bewapend zoals wij ooit in Srebrenica met navenante (gevechts)instructies.

 9. 12

  Shell Shock, Battle Fatigue, Post Traumatisch Stress Stoornis.

  Ten eerste valt op dat de naamgeving door de jaren heen steeds anoniemer is geworden. Shell Shock geeft nog de heftigheid van het syndroom weer. Nu is het weggebagataliseerd in een naam die bij niemand meer associaties t.o.v. de oorzaak oproept.

  Om Shell Shock te krijgen hoef je niet beschoten te worden. Het treedt op als de hersenen teveel emotionele lading te verwerken krijgen. Ervaring leert ons dat ongeveer 15% van militairen in een oorlogssituatie er mee te maken krijgt. Dat gaat in het Nederlandse geval om enkele honderden militairen die waarschijnlijk voor de rest van hun leven een wrak zullen worden.