Quote du jour | Kwaadaardiger dan Israël

Serie:

Quote du Jour

Wahhabism is more evil than Israel.

Aldus Sayyed Hassan Nasrallah, de leider van de sjiitische strijdgroep Hezbollah.

Opvallend: dit komt van dezelfde man die Israël in het verleden aanduidde als een ‘een kanker die moet worden vernietigd’.

Wat moet hij dan wel niet van de wahabieten denken?

Nasrallahs uitspraken over het wahabisme (en per extensie Saoedi-Arabië) kunnen overigens niet los worden gezien van een grote soennitische conferentie die eind augustus plaatsvond in de Tsjetsjeense stad Grozny.

Tot grote schrik van de Saoedi’s, werd hun specifieke vorm van de soennitische islam aangeduid als een ‘gevaarlijke deformatie’ van de ware leer. (En om de belediging nog wat groter te maken, werd het soefisme, wat volgens de Saoedi’s ‘verboden innovaties’ bevat, wél expliciet genoemd als behorende tot de soennitische mainstream.)

Niet toevallig werd bovengenoemde conferentie georganiseerd door de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov, een protegé van Poetin, die op zijn beurt samen met Iran, Assad en Hezbollah een voornamelijk sjiitisch front vormt tegen de Saoedische invloed in Syrië en de rest van het Midden-Oosten.

De soennitische conferentie in Grozny laat echter zien dat Poetin c.s. erin zijn geslaagd een deel van de soennitische wereld op zijn minst gedeeltelijk binnen hun kamp te krijgen. Met name opvallend was dat het door de Egyptische staat benoemde hoofd van de binnen de soennitische wereld gezaghebbende Al-Azhar Universiteit in deze de kant van Poetin tegen Saoedi-Arabië en het wahabisme koos.

Nasrallahs brisante uitspraak kan dus worden opgevat als het volgende onderdeel in een gecoördineerde campagne om Saoedi-Arabië diplomatiek te isoleren. Niet alleen in de sjiitische wereld, maar ook onder soennitische moslims. (Want kwaadaardiger dan Israël, is natuurlijk wel héél kwaadaardig.)

Voorlopig lijkt het te werken. Misschien ook wel omdat steeds meer soennitische moslimleiders inmiddels doorhebben dat salafisme en wahabisme, in vergelijking tot de meer gematigde varianten van de soennitische islam, simpelweg een té vruchtbare voedingsbodem vormen voor IS en aanverwante groepen.

Een ordinaire machtsstrijd binnen de soennitische wereld die met wat onverwachte hulp van buiten moet worden beslist, valt echter ook niet uit te sluiten…

Reacties (1)

#1 mivleeuw

De Saoedische vorm van Islam is inderdaad de variant die de meeste weerzin opwekt. Helaas heeft het land veel middelen gehad om hun perverse vorm van de Islam te exporteren. Als belangrijk olie land worden ze tevens door de ‘beschaafde’ wereld altijd de hand boven het hoofd gehouden. Als Saoudi Arabië geïsoleerd word is dat een goede zaak.
Waarmee overigens niet gezegd is dat de sjiitische Islam een prettige leer is.