Quote du Jour | Kuifje is geen homo…

Quote du Jour“Amper tien jaar na het eerste Kuifje-verhaal, Kuifje in het land van de Sovjets, waren er al mensen die in de stripreporter een homoseksueel meenden te zien. Maar dat is net zo dwaas als Jerom en Lambik of Jommeke en Filiberke verdenken van een seksuele relatie.” (Geert De Weyer, stripkenner en de auteur van het boek 100 Stripklassiekers).

He he, een oude discussie laait weer op. Times Online verdenkt de persmukiet/avonturier/stripheld Kuifje ervan een mietje te zijn en bericht daarover uitgebreid op haar website. De reden voor deze Britse homofobie? Times Online heeft ontdekt dat in Kuifje nauwelijks vrouwen voorkomen. Stripkenner Geert De Weyer telde echter toch maar mooi twaalf vrouwen in de strip. Volgens hem dwong de strikte censuur van voor de oorlog Hergé ertoe om 325 mannelijke personages in zijn boeken te stoppen en een handjevol (oudere) vrouwen. Na de oorlog werd dat alles echter ruimschoots goedgemaakt met de illegale uitgaven van `Kuifje in Zwitserland` en `Tintin fait un porno`.
Dus Kuifje, homo? Nee… Kuifje is gewoon een (a-seksuele) workaholic met een te hoog stemmetje (dat we trouwens niet kennen, al is een zware stem ons geheel ondenkbaar).

 1. 1

  Duh, het is een avonturenboek en avonturen waren volgens het rollenpatroon van die tijd jongenszaken. Bovendien was de doelgroep nog wat te jong voor de vrouwenrollen zoals je ze tegenkomt bij Indiana Jones (mooi uit je doppen kijken, verliefd worden op Indiana en in de problemen komen, zodat hij je kan komen redden).

 2. 2

  In De Morgen wordt fijn uitgelegd waarom Kuifje het kleurloze personage is geworden. Product van zijn tijd, waarin de paters het nog voor het zeggen hadden.

  Er wordt ook op gewezen dat Kuifje nu dan een homo zou zijn, maar op tijden dat hij dat niet is, als racist of anti-feminist wordt bestempeld.

  Graapig gevonden troouwens, dat plaatje bij dit artikel!

 3. 9

  Kuifje is kleurloos, omdat helden kleurloos zijn.

  Overigens is dit de tweede keer in korte tijd dat een Brit het contintentale icoon Kuifje meent te moeten aanvallen (zie Huifje-link bij Gerelateerde Potss). Methinks hier spreekt een nationaal trauma, al zou ik niet weten waarover en interesseert me dat ook niet echt.

 4. 10

  Het is geen aanval en het is geen homofobie.

  Wij homo’s vinden het maar wat leuk om zo af en toe precies dat soort trolls de wereld in te schieten — om al die mensen die het meteen op hun achterste benen gaan staan ontkennen en het een aanval noemen heerlijk in hun homofobe blootje te zetten.