Quote du Jour | Kruis

Serie:

“Wer im Geist des Kreuzes handeln will, der muss die Menschen in den Mittelpunkt seines Handelns stellen, und zwar besonders die Menschen in Not.”

Interessant relletje in Beieren. Daar had de CSU-regering bedacht dat ter promotie van de joods-christelijke waarden in alle overheidsgebouwen een kruis opgehangen zou moeten worden. Gevraagd wat een religieus symbool in een seculier gebouw te zoeken had, was het verhaal dat het kruis weliswaar van oorsprong een christelijk symbool was, maar dat het nu in zijn algemeenheid voor de Beierse waarden stond (met als subtext het op zijn plek zetten van vluchtelingen/moslims).

En dat was dan weer tegen het zere been van bisschop Wolfgang Bischof. Prima om een kruis in overheidsgebouwen op te hangen, maar dan wel als dagelijkse herinnering aan christelijke waarden, zoals de plicht om te zorgen voor mensen in nood. En ja, daar bedoelde de bisschop vluchtelingen mee.

0

Reacties (7)

#1 esgigt

“Wer im Geist des Kreuzes handeln will, der muss die Menschen in den Mittelpunkt seines Handelns stellen, und zwar besonders die Menschen in Not.”

Met die intentie had een symbool van humanisme mij meer op zijn plaats geleken, te meer omdat religieuze symbolen niet de mens maar een imaginaire entiteit centraal stellen..

 • Volgende discussie
#2 KJH

Kwestietje verpissen voor gelovigen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Tja, over een half jaar zijn er weer verkiezingen in Beieren en de CSU is op zoek naar manieren om de absolute meerderheid te behouden (volgens de huidige peilingen zouden ze die gaan verliezen). En daarbij komt zo’n leuke kruisdiscussie (die de CSU natuurlijk vanuit hun christelijke achtergrond kan verdedigen) best mooi uit, om de aandacht en daarmee stemmen van de AfD (die inhoudelijk eigenlijk nauwelijks van de CSU verschilt) af te snoepen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 beugwant

Terzijde: Was het niet óók in Beieren dat Máxima twee jaar geleden die (wehrmachtgrijze) kruizenjas van Claes Iversen droeg? Dat gaf toen wat heisa, terwijl die jas eerder in Zweden onbesproken bleef.

Ter zake: het verwijderen van kruizen uit openbare gebouwen in de BRD is een jaar of wat geleden vooral in Beieren op zeer veel weerstand gestuit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joop

Nee, we moeten al die christelijke zaken opgeven, maar we eerbiedigen wel al die islamitische hoofddoeken en nieuwe moskeeën. Betaald uit illeberale landen. Maar zoals Jozias zegt, het zijn goede lui daar in den haag. En we controleerden de sprekers. Naieviteit ten top. Daarom zijn er meer dan genoeg naar Syrië afgereisd, zie je meer vrouwen met hoofddoek en niqaab lopen. Het wordt alleen maar conservatiever. En dan toch maar weer afgeven op christelijke dingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 JANC

@5: Of gaat het er om dat het CSU heel goedkoop probeert zieltjes (terug) te winnen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@5: Weet je wat, als in alle overheidsgebouwen verplicht de halve maan moet worden opgehangen zijn de moslims inderdaad even opdringerig als de christenen in Beieren. Tegen die tijd geven we je gelijk, is dat goed? Maar tot die tijd winden we ons terecht liever even wat meer op over het gebrek aan scheiding tussen kerk en staat dan moskee en staat binnen de EU. Of, om on topic te blijven, hebben we het over de verkiezingsstunts van regeringspartijen in ons buurland en laten we de whataboutery even zitten.

 • Vorige discussie