Quote du Jour | Konijnenkabinet

“Het is onverantwoordelijk gedrag dat ze elkaar druk houden met de AOW-leeftijd in 2026. Ze doen me denken aan een konijn dat in de koplampen staart en maar niet van zijn plek komt” (Paul de Beer, hoogleraar arbeidsverhoudingen in Binnenlands Bestuur)

bright eyesWeekblad Elsevier betitelde het kabinet Lubbers-Kok (1989-1994) ooit als ‘slakkenkabinet’ vanwege het passieloos achter de feiten aanhobbelen. Mark Rutte deed het gister tijdens het AOW-debat opnieuw: het kabinet vergelijken met een slak – of beter: een traag reagerende slak die met zijn snelheid nog uit bocht weet te vliegen. Hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer ziet in dit kabinet echter meer een verstijfd konijn. De economische crisis is nog lang niet voorbij, de werkloosheid loopt op, maar het kabinet doet alsof het ergste al achter de rug is.

Het kabinet vergelijken met een bewoner van het grote dierenrijk, het zou een spelletje kunnen zijn. Ofwel aan welk dier (of welke uitdrukking met een dier erin) denkt u bij het kabinet Balkenende-Bos? Wij geven u alvast: a) kat in het nauw; b) lelijk eendje; c) kip zonder kop; d) gebeten hond.

  1. 5

    Het is een kabinet dat bestaat uit een soort van dieren die besluiteloos zijn, bang, in de hoek gedreven, zich neurotisch met bijzaken bezighouden. Van die weke scholieren-huisdieren. Konijnen inderdaad, of erger: hamsters, of marmotten. Maar dan lelijke.