Quote du Jour | Kleine spaarders

Serie:

Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst) overweegt zogenoemde kleine spaarders die geen bezwaar hebben gemaakt tegen de belastingaanslag op hun spaargeld in box 3 toch te compenseren.

Na een aangenomen motie van JA21 wil de regering misschien toch kijken of ook een bredere groep compensatie kan krijgen voor vermogenrendementsheffing in box 3.

De term “kleine spaarders” appelleert aan een soort gevoel van zieligheid. Die mensen met dat kleine beetje spaargeld moeten we toch echt ontzien. Nou, dat kleine beetje spaargeld valt nogal mee. In box 3 is een vrijstelling van toepassing van inmiddels 50.000 euro (25.000 euro t/m 2017; ca 30.000 euro van 2018 t/m 2020). Per persoon. Woon je samen met een partner? Dan verdubbeld de vrijstelling voor jullie huishouden. Dat is dus ruim boven het mediane vermogen in 2020 van ca. 16.000 euro per huishouden (exclusief de eigen woning). Daaruit kunnen we concluderen dat minimaal de helft van de huishoudens niet boven de vrijstellingsgrens van box 3 komt en het zou me niet verbazen als dat aandeel in werkelijk richting de 70% of hoger is. Niks kleine spaarders dus, het is gewoon het rijkere deel van de Nederlandse bevolking.

Het is verstandig voor het beter bedeelde deel van de Nederlandse bevolking om niet te vroeg te juichen bij het vooruitzicht van een meevallertje: de compensatie betaal je waarschijnlijk zelf.

+6

Reacties (1)

#1 Rolands.

Zowel de compensatie als de zwaardere belasting lijken mij terecht. De compensatie omdat het niet redelijk is om alleen spaarders te compenseren die een bezwaarschrift hebben ingediend (niet echt relevant, maar gezien de bedragen die worden genoemd zitten daarin de allerrijksten waarschijnlijk). Maar het is net zo terecht om alle spaarders/beleggers vervolgens extra te belasten.