1. 2

  Tsja, een Playstation kan je niet eten, he. En laten we wel wezen, het zijn niet alleen ouders die problemen hebben met het maken van keuzes. Dat hebben de meeste mensen. En vervolgens maar klagen over het zo slecht hebben, en die allochtonen die baantjes afpakken. Tsja, Carlos heeft gelijk. Armoede is een keuze, en in het voorbeeld heel duidelijk honger ook.

 2. 4

  Stel je hebt het redelijk goed en je koopt een playstation. Je raakt werkeloos, eerder aangegane verplichtingen lopen nog steeds door, je raakt bijzonder krap bij kas. Dagelijks eten kopen wordt een probleem. Is dan dat eerder gekochte playstation plotseling verdwenen? Tuurlijk niet.
  Juist door in betere tijden gekochte spullen kun je het nog een tijdje uitzingen – kleren, meubels, witgoed etc.

 3. 7

  In de comments van de online AD/Telegraaf kom je ze in overvloed tegen… die zurige, zeikende Nederlanders…
  Natuurlijk is het de schuld van de regering, buitenlanders, maar feit blijft… echte armoede is in dit land voorbehouden aan een enkeling.

  Maar ja, we zijn hier zo verwend dat een auto, PC e.d. als een primaire levensbehoefte wordt gezien.

 4. 8

  De schrijverr suggereert blijkbaar dat het een slechte keuze was van de ouders. Maar honger daar wen je aan, en het spelen van videospelletjes stimuleert de geestelijke ontwikkeling van een kind in een tijd waarin computer-skills en snel reactie-vermogen op de arbeidsmarkt broodnodig zijn.

 5. 10

  Toen ik student was en de keuze had tussen het kopen van een fles wijn of een maaltijd dan koos ik voor de fles wijn. Want dronken voel je de honger minder.

  Inmiddels sta ik (als bovenmodaal verdiener) nog steeds rood omdat ik iedere avond een goede fles wijn wil drinken bij mijn maaltijd. Maar mij hoor je er niet over klagen en er komt ook geen directeur van de basisschool bij mij over de vloer. En mocht ie toevallig wel langskomen dan drinken we samen een mooie fles wijn.

 6. 11

  Echte armoede is geen keuze. Denk je dat alle bezoekers aan de voedselbanken daar komen omdat ze verkeerd gebudgeteerd hebben?

  En proost Carlos! Ik voel met je mee….

 7. 14

  Nee habay, dat denk ik niet.
  Ik denk dat sommigen die bij de voedselbank komen verkeerd gebutgeteerd hebben. Laat ik me nuanceren: armoede is soms een keuze (en soms niet).

 8. 16

  @habay: ja dat denk ik inderdaad. Ik kwam destijds als student al rond van minder dan een bijstandsuitkering. Toen ik voor het eerst een paar maanden bijstand kreeg, wist ik niet wat een luxe ik meemaakte, serieus. Maar daar speelt natuurlijk in mee, dat ik heel goed mijn hand op de knip wist te houden, en zo net als Carlos een redelijk ludiek leven erop na kon houden. Daarom denk ik ook niet dat het verhogen of verlagen van de bijstand substantieel bijdraagt aan de armoede in Nederland. Wat wel meespeelt is de ontwikkeling van een geavanceerder marketing maatschappij. Ik zweer je dat als je reclame verbiedt en het aanbod verlaagt in de supermarkten dat je de ‘armoede’ in Nederland eerder oplost dan wanneer je de armoelijers er 500 euro bij geeft.
  Dan spreek ik nog niet eens over de armoede-prioriteit die wat mij betreft niet in het Westen maar in de Derde wereld ligt. Liever $50 miljoen bij ontwikkelingshulp dan bij de bijstand.

 9. 17

  Zuinigheid met vlijt is een spreekwoord wat driekwart van Nederland vergeten is volgens mij…zo lang iedere minder bedeelde (laat ik mij netjes uitdrukken) de meest onbenullige spullen op afbetaling kan kopen en dat ook doet krijgen ze van mij geen medelijden. Kwestie van prioriteiten stellen…

 10. 23

  Hoeveel mevrouw phonkee en ik ook verdienen, elke maand maken we alles op, geven we het allemaal uit aan hypotheek, boodschappen en IKEA. Ook mijn 2 kinderen gaan hongerig naar school. De reden is omdat ze hun brood laten staan. Hé ouwe, heb je geen krabsalade voor op m’n Waldkorn? Nee, nou, dan hoef ik het niet… En die andere leert voor Kate Moss.

 11. 26

  Ouders zonder ruggegraat; toegeven als de kinderen om een PS zeuren. Om een boterham zullen ze niet zeuren, totdat het te laat is natuurlijk.

 12. 27

  Ik liet vanaf m’n 5e ook m’n ontbijt staan, de gedachte aan de uitermate gemene hekserige kleuterjuf deed mij de eetlust totaal vergaan. Nooit meer veranderd, heel af en toe op vakantie in een goed hotel wil ik voor het ontbijt m’n bed nog wel ’s uitkomen…
  Ontbijtmaffia, familie der ochtendmensen, bah.

  Had trouwens niet ipv ontbijt een playstation (viewmaster?)

 13. 28

  @Carlos

  Of het *echt* armoe is komt in het artikel niet echt naar voren. Alleen het vage vermoeden. Dat de juiste keuzes niet worden gemaakt zie je wel duidelijk. Een pleuro voor de euroknaller bij de Mac. Lijkt me dat je daar beter een brood van kan kopen. En van een playstation spel kun je heel wat broden kopen. Hebben die kits genoeg energie om een krantenwijk te beginnen en zijn ze ’s avonds moe van het lopen zodat ze lekker vroeg naar bed gaan en ’s morgens weer fit op kunnen.

 14. 29

  @ heidekonijn

  Ik denk idd ook dat het gebrek aan ruggengraat bij de ouders belangrijker is dan het wel of niet hebben van geld voor het ontbijt. (kijk naar het voorbeeld van moeke dat ’s morgens vroeg lekker in bed blijft liggen terwijl zoontje 1 zoontje 2 moet aankleden.)

 15. 30

  “Wegens capaciteitsproblemen is de VoedselBankAmsterdam genoodzaakt een tijdelijke stop op nieuwe voedselaanvragen te zetten. Wij werken met man en macht om dit zo spoedig mogelijk weer op te heffen!”

  Maar dat is natuurlijk omdat al dat opgehaalde voedsel verkocht word om PS2’s van te kopen…………..

  Armoede is een keuze………..tja

  Je kan ook zeggen dat het overlevingsinstinct niet goed genoeg ontwikkeld is….

 16. 31

  Armoede is in ieder geval in een land als nederland een keuze… van de samenleving dan wel te verstaan! Wij kunnen het ons prima permiteren om iedereen in nederland fatsoenlijk gevoed en gekleed te houden, maar wij kiezen ervoor om het geld liever aan luxe uit te geven dan aan de boterham van onze hongerende buren.