Quote du Jour: Kerst of Feest?

Quote du Jour“Nearly 99 percent of Christmas cards sold in Great Britain contain no religious message or imagery. Traditional pictures such as angels blowing trumpets over a stable, Jesus in his manger, the shepherds and three wise men following the star to Bethlehem are dying out”

Het Christendom wordt steeds minder zichtbaar in West-Europa bij de viering van Kerst. In de VS is deze trend ook gaande, maar komt men toch weer terug van het recentelijk ingevoerde ‘Happy Holidays’ in plaats van ‘Merry Christmas’:

“95% of Shoppers Happy with ‘Merry Christmas’ 46% Ticked by ‘Happy Holidays‘”

Persoonlijk heb ik weinig moeite met kerstkaarten zonder christelijke symbolen. De trend echter dat we het kindeke Jezus inruilen voor een dikke man in een rood pak die symbool staat voor alles wat kerst in mijn beleving niet zou moeten zijn, vind ik veel storender. Ik heb het spirituele en bezinnende aspect van kerst altijd op prijs gesteld. Het middenstandsfestijn kan me gestolen worden. De intocht van de kerstman in Noordwijk? Getver.

 1. 1

  ”What if christmas didnt come this year
  And no one paid for christmas cheer?
  Who would cry the biggest tear,
  The child or the store?”

  Dat hele kerstmis is sowieso een door het christendom gekaapt heidens winterfeest bij mijn weten.

 2. 2

  Kerstman is inderdaad geen pretje, en die stal kennen we nu ook wel. Als symbool stel ik voor dat we voortaan een vette, druipende, volgestufte kalkoen op de kaarten zetten. Dan weten we weer waar we het voor doen.

  BTW: dat vegetariërs een hoger IQ zouden hebben bestrijd ik. Waarom heeft de Partij voor de Dieren dan zoveel stemmen gekregen?

 3. 4

  @Nette Heer: de redenering was andersom. Mensen met een hoog IQ worden eerder vegetariër. Volgens een onderzoek uit Engeland onder 8000 30-jarigen…

 4. 7

  Het wordt tijd dat de geboorte van Jezus weer netjes op z’n echte geboortedag wordt gevierd, probleem is natuurlijk wel dat de precieze datum van die dag ietwat onduidelijk is. Een ding is zeker, 25 December was het in elk geval niet:

  The DePascha Computus, an anonymous document believed to have been written in North Africa around 243 CE, placed Jesus birth on March 28. Clement, a bishop of Alexandria (d. ca. 215 CE), thought Jesus was born on November 18. Based on historical records, Fitzmyer guesses that Jesus birth occurred on September 11, 3 BCE.

  Meer op:

  http://www.simpletoremember.com/vitals/Christmas_TheRealStory.htm

 5. 8

  Als christenen het recht hebben zich een heidens feest toe te eigenen, dan mag ik als agnost vervolgens dat christelijke feest toch best weer een heidens karakter geven? En voor mij en de mijnen is dat een kerstboom, een kerststal (consequent-zijn is niet m’n sterkste kant), lekker eten en drinken met gezellige mensen, kaarsjes en persoonlijke cadeautjes. Om de rest van de wereld bekommer ik me vanaf 26 december dan weer…

 6. 9

  Tsja, ik ben het er zeker mee eens dat kerst niet moet gaan om wie het grootste cadeau geeft. Ik heb wel eens dergelijke kerstfeesten moeten meemaken, en dat was gewoon genant. Dan lag er voor zes mensen en een hond voor ruim 4000 gulden aan presentjes bij de open haard. Ik werd daar zelf nogal eens misselijk van, en heb, omdat ik er niet goed onderuit kon, zelf een verlanglijst opgesteld met zaken als een lidmaatschap van het WNF.

  Gelukkig is het tij in mijn leven sinds die lange tijd geleden gekeerd. Ja, er zijn nu kado’s en een boom, maar het gaat om het persoonlijke karakter. Even het jaar terugbeleven met elkaar en rust. En elkaar wijzen op de dingen waarom we belangrijk zijn voor elkaar. Wat mij betreft draait het daarom.

 7. 13

  @10: Ja zo ervaar ik het wel. Een soort kroon op een depressieve periode van kortende dagen.

  Nog even doorbijten dan is het nieuwjaar (feest met de vrienden) en gaan de dagen weer langer worden. Daarna kun je al vooruitkijken naar vastenoavendj (feest met iedereen).

 8. 17

  @Spuyt12

  Precies :-) Alleen was Koresh zo kortzichtig om geen petrus in z’n gezelschap op te nemen. Je weet wel, iemand die na je dood de hele wereld gaat vertellen dat je zo’n toffe peer was en een kerk in je naam gaat oprichten.

  hmmm, bij nader inzien… misschien had hij wel degelijk een petrus bij zich, alleen zijn de amerikanen een stuk bruter dan de romeinen en schoten ze behalve jezus ook maar meteen z’n apostelen dood.

 9. 19

  Een boom omhakken om die langzaam in je huiskamer te laten uitdrogen. Nog een boom omhakken om kerstkaarten van te maken. Nog een boom omhakken voor het inpak papier om de kado’s. Nog wat bomen omhakken om extra elektrische stroom op te wekken omdat we het huis aan de buitenkant ook moeten verlichten.

  De familiediners, dat kan ik wel waarderen, de rest vind ik niet nodig.

 10. 20

  Overigens, de volle magen, het al gauw somber geworden wachten van Kerst tot Nieuwjaar, dat heette bij Simon Carmiggelt de kerstkneut.

 11. 21

  Bij volle magen stroomt het bloed uit den kop naar de darmwand, ook wel eens leuk @Mescaline…laten we eens wat virtueel onder mijn virtuele boom gaan zitten…

  [IMG]http://img184.imageshack.us/img184/6894/postcard13savanneec7.jpg[/IMG]

 12. 22

  Kerstkneuten onder een eigen boom, geen kerstboom, geen loofhutten. Goed idee larie.

  Heb jij nog een goeroe in de aanbieding ? Bij mij beginnen ze op te raken, sort of. Al heb ik net op de valreep een veelbelovend pareltje gevonden, de First Essays van Ralph Waldo Emerson.

 13. 24

  Morgen naar de boekhandel..benieuwd. Herinner mij zijn naam (1800 nog wat toch?), maar meer ook niet, op de antroposofische afdeling van de medische faculteit Rotterdam waar ik lang werkte(experimentele pathologie, Marco de Vries..een ware visionair)..ga ik maar eens lezen, lees al veels te weinig.

 14. 25

  Je kunt je Charles Dickens voorstellen als een “product van zijn tijd” – cliché jajaja – maar Emerson 1841 helemaal niet. Een menselijk eiland zogezegd.

  Ik zal eens zoeken, Marco de Vries.

 15. 26

  Het allerbelangrijkste is inderdaad dat je het geschenk van God, Jezus aanneemt als je redder en verlosser dan wordt het pas echt kersmis, niet alleen die 2 dagen maar elke dag,wetende in je hart dat hij daar gekomen is!!
  En of je dan kerst viert in december of juli,dat maakt dan niet meer uit.
  Sjaco

 16. 28

  Tja meneer s.aalbersberg..als u zo naar voren komt krijg ik gelijk iets van..iets van..weerstand zeg maar,

  [IMG]http://img313.imageshack.us/img313/3964/thebrightsideofdeathfq5.jpg[/IMG]

  If life seems jolly rotten
  There’s something you’ve forgotten
  And that’s to laugh and smile and dance and sing.
  When you’re feeling in the dumps
  Don’t be silly chumps
  Just purse your lips and whistle – that’s the thing.

  And…always look on the bright side of life…
  Always look on the light side of life…

  For life is quite absurd
  And death’s the final word
  You must always face the curtain with a bow.
  Forget about your sin – give the audience a grin
  Enjoy it – it’s your last chance anyhow.

  So always look on the bright side of death
  Just before you draw your terminal breath

 17. 31

  Nee maar bon, die hele schuld en verlossing toestand, eeuwenlang… Of erwtjes met vlekjes weggooien. Of de wereld vandaag de dag zien als verdeeld in gelovigen en ongelovigen. Pretty overspannen, no ?

 18. 33

  Overigens zijn mijn kinderen al heel lang verslaafd aan het dagelijkse rugwrijfje net voor het slapen. Leuk om MdV’s entnousiasme te zien.

 19. 34

  Je vergeet de pentagrammen die overal te vinden zijn. Kerst is een satanistisch feest, of ben ik gewoon zo gek als een … laat maar, dat laatste in ieder geval.

 20. 35

  Tja, ik ben al niet christelijk dus het zou wat hypocriet zijn om met Kerst ineens een poging te gaan doen nietwaar. Geef mij de Kerstman maar. Hoewel geen kadootjes vind ik het reuze gezellig alles vol te hangen met lampjes en sneeuwdingskies enzo.