Quote du Jour | Kern in Congo

SargQdJ09“Er zijn verschillende gaten in het hek, en op sommige plaatsen was er helemaal geen hek. Studenten van de Universiteit van Kinshasa lopen vaak door die gaten om een stukje af te snijden, en buurtbewoners kweken maniok op de terreinen van het centrum, net naast het gebouw met het kernafval.”

Wikileaks: het is natuurlijk altijd wat en nooit goed voor sommigen, maar hier weer een staaltje jaw-dropping lekkage […]. Blijkt dat er twee kernreactoren staan in het stabiele Kabilaland, Zwitserland Der Afrika.
Werkkrachten in de uraniumontginning: “artisanale mijnwerkers”. Newspeak als nooit tevoren.

 1. 3

  Ja, maar Bismarck, alsjeblieft, niet denken dat het een gekozen stok is om Iran mee te slaan. Want andere landen in de wereld zoals Noord-Korea, Pakistan en India, Syrië en Israël worden tevens druk in de gaten gehouden en gecontroleerd.

  Leveren aan terroristen is 1. Maar hebben de terroristen ook de vereiste kennis en vooral kapitaal om er iets mee te doen? Begint allemaal een beetje JamesBond-achtig te worden.

 2. 5

  @3: Wat ik bedoel is, waarom zou een terrorist bij Iran gaan bedelen (wetende dat die echt hun zuurverdiende uranium niet gaan afgeven), als hij in Congo maar een deur hoeft in te trappen om aan het spul te komen? De wetenschap zal in die landen trouwens ook heel wat goedkoper zijn dan bij Noord Korea. Zo’n kernfysicus bij CREN-K, die moet leven van een matig loontje, terwijl hij de corruptie om zich heen ziet, zal toch wel oren hebben naar een leuke bonus?

 3. 6

  De VS hebben indertijd – d.w.z. in een hevige niet werkelijk koude oorlog – niet voor niets Mobutu in het zadel geholpen na de onafhankelijkheid. Zie ook het recent verschenen en bekroonde ‘Congo’ van David van Reybrouck (aanrader).

 4. 8

  @Joop kennis, kapitaal?

  Om een A-bom te maken waarschijnlijk niet maar wat denk je wat er gebeurt als je dat radioactieve spul als dirty-bom gebruikt gaat worden, heb je niet veel voor nodig, explosieven en radioactief materiaal.

  BBC heeft er ooit een docu over gemaakt, je legt er een hele stad voor langere tijd mee plat.

 5. 9

  @8. Een dirty bom weet ik. Benieuwd wanneer dat dan een keer gaat gebeuren, omdat de terroristen er jarenlang al aan kunnen komen (wat dacht je van de ontmanteling van het arsenaal in de voormalige Sovjet-Unie).

  Daarom denk ik dat het toch moeilijker is dan jij veronderstelt.

 6. 11

  @9: Die ontmanteling verliep toch behoorlijk gecontroleerd. Ik denk dat je elders makkelijker aan nucleair materiaal komt dan in Rusland de afgelopen 20 jaar.