Quote du Jour | KB Luxe

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09

“Niet alleen verliest de Belgische schatkist onherroepelijk 400 miljoen euro, wat volgens het parket het geraamde bedrag is van de fraude. Bovendien kan deze strafrechtelijke uitspraak ook zeer nadelige burgerrechtelijke gevolgen hebben voor de staat. Ongeveer 9.000 voormalige klanten van de bank, die fiscale boetes hebben betaald om te ontsnappen aan gerechtelijke vervolging, kunnen zich nu tegen overheid keren en schadevergoeding eisen”

Wie houdt de score bij?  Alweer een mistroostig schandaal van gigantische omvang in het land België. Het gaat over een fraudezaak waarbij op geïnstitutionaliseerde wijze (door de bankdirecteurs) van de Luxemburgse tak van de KBC-bank zwart geld werd ‘behandeld’. Een paar rechercheurs hebben bewijsstukken verkregen via ex-werknemers die wel heel erg hebzuchtig werden – maar omdat dat niet geldt als rechtmatig bekomen, plantten ze de doos met bewijsstukken op een trapje van een appartement, waar ze ze ’toevallig’ vonden.
Een pak fraudeurs (en ook wat Nederlanders: de Telegrof duimt voor hen!) zagen hun zwart geld in rook opgaan omdat ze eieren voor hun geld kozen, en een rits directeurs moest zowaar de cel in. Enfin: lees het beknopte verslag hier.
Vandaag zijn die directeurs natuurlijk triomfators. Zoals dat gaat: de rechtbank heeft hen vrijgesproken, en wat betekent dat? Ze zijn onschuldig. Benieuwd wie waartegen in beroep gaat.

Reacties (3)

#1 S’z

En al die advocaten maar geïnterviewd worden over het aspect vormfouten en die journalisten volgen hen gewoon naar Hamelen, terwijl onze Justitie allàng had hervormd (nay vanaf nul heropgebouwd) moeten zijn om dit aan te kunnen. OK, ik zou ook niet graag een smoking gun in m’n case geplant zien, maar hier heb je een rechtssysteem dat de overijverige rechercheurs (hallo Max) niet rechtstreeks bestraft maar gewoon de hele zaak nietig verklaart, ook wat wel bewijsbare fraude is. Daarin kon ik Landuyt wel goed volgen hier: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/phara/2.8114/1.646310

(De lelijke hebzucht bij de banken is de voorbije tijd al tegen het licht gehouden, maar de verzekeraars …)

  • Volgende discussie
#2 KJ

Al is het natuurlijk helemaal hun stijl om eens even goed de nek uit te steken voor alle patjepeeers, volgens mij doet de wakkerste visverpakking van Nederland niet echt duimen voor de verliezen van zwartspaarders hier. Ik vind de berichtgeving eigenlijk best gebalanceerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 S’z

Om de X tijd is er een schandaaltje en raakt de pers het aan, maar de berichtgeving noch het debat in de publieke opinie over justitie in België zijn consequent en volhardend. Men draait in cirkels, het is altijd weer een probleem dat elders ligt, al decennia.

  • Vorige discussie