“We kennen in dit land maar één type verkiezing en dat is van de vertegenwoordigde organen, of het nou gemeenteraad is of Tweede Kamer. Als je zegt ‘ik wil wel lijsttrekker zijn’, dan doe je dat voor de Kamer en niet voor het premierschap. We kennen geen gekozen premier. En ik vind het in ieder geval politiek merkwaardig en ook wel aanvechtbaar om te zeggen ‘ik ga op de lijst staan, maar wil helemaal niet in de Tweede Kamer, want ik ga alleen voor het premierschap’. Het zou mijn keus niet zijn.”
André Rouvoet vindt het maar merkwaardig dat Balkenende wel op de kieslijst voor de kamerverkiezingen komt te staan, maar niet de Kamer ingaat. Alleen als hij premier wordt, dan wil hij af en toe langs het parlementair gepeupel schrijden en hen vanaf vak K motiverend toespreken, toch?
Peter Ingelse (Vice-president van het Gerechtshof Amsterdam) noemde deze opstelling van Balkenende misbruik van de Kieswet. Ex-minister Ronald Plasterk speelt het zuiverder en heeft aangegeven om bij gebreke van een kabinetsplek gewoon op een Tweede Kamer-stoel neer te ploffen. Of is er bij Plasterk eerder sprake van consolidatiezucht naar een goede baan voor de rest van zijn werkzame leven? De 52-jarige ex-wetenschapper wil namelijk “nog zeker 15 jaar actief te blijven in de landelijke politiek”.
Het is te waarderen dat Plasterk zich als voormalig bewindspersoon niet te goed voelt voor de Kamer. Maar is (het systeem achter) de Kieswet niet ook wat star? Ik kan me namelijk voorstellen dat de optimale eigenschappen voor een controlerend parlementariër en besturend kabinetslid veelal niet in één persoon verenigd zijn. En hoe democratisch is het als een coalitiepartij toch altijd ongekozen übertechnocraten a la Wijers uit de ledenrolodex kan halen? Balkenende geeft aan dat hij wil besturen, en het is aan het CDA om het goed te vinden dat hij met deze beperkte inzet lijsttrekker wordt. Ik word ondertussen benieuwd wie de gedroomde bestuurders van de andere partijen zijn.
Reacties (11)
Alhoewel het kieswettechnisch misschien niet klopt is het wel zo eerlijk van Balkenende. Er zijn heel vaak ex-ministers geweest die weliswaar in de Kamer gingen zitten maar het na een paar maanden al voor gezien hielden.
Geen probleem hoor dat Balkenende in een volgend kabinet wil. Hij wil MP worden, dat begrijp ik, mnaar als de toekomstige coalitiegenoten de komenden weken nou slim zijn, dan vallen ze niet over zijn lijsttrekkerschap heen, maar beloven ze hem een post als staatssecretaris op het nieuwe departement Gedane Zaken.
Ministers en minister-presidenten hoeven helemaal niet op wat voor kieslijst dan ook te staan, ze hoeven niet gekozen te worden. Dat is op zijn hoogst een politieke traditie in NL.
Zijn enige reden om lijsttrekker te zijn is dus dat hij denkt dat hij stemmen trekt. Als hij niet als lijsttrekker staat genoteerd zal het CDA verliezen (denkt hij).
Ach,ach.
Tja, het blijft zo dat je op een partij stemt, van welke je je kan vinden in het programma. Wie er uiteindelijk op die blauwe zetel zit is toch niet zo’n issue?
“En hoe democratisch is het als een coalitiepartij toch altijd ongekozen übertechnocraten a la Wijers uit de ledenrolodex kan halen? Balkenende geeft aan dat hij wil besturen, en het is aan het CDA om het goed te vinden dat hij met deze beperkte inzet lijsttrekker wordt.”
Eens, maar je kunt je ook afvragen of Balkenende dan wel op de lijst moet gaan staan, als hij zget ‘dit ambieer ik niet’. Dan kan hij het beter niet doen en eraan toevoegen ‘ze bellen me maar als ze me nodig hebben.’ Gezien zijn opstelling de laatste tijd (niet meedoen aan debatten, maar van Geel sturen en in zijn eentje bij talkshows aanschuiven) is dat ook niet onlogisch.
Bovendien vind ik het ironisch dat de premier uit de meest recente geschiedenis die het meest schijt heeft gehad aan de volksvertegenwoordiging en publieke verantwoording i.h.a. (body checkende bodyguards, anyone?), nu plotseling op de lijst voor de TK wil, maar alleen maar als vehikel om weer op het pluche (sorry voor het cliche) te kruipen.
In dat kader zou het echt geweldig zijn als het CDA de grootste wordt, maar bv Eurlings meer stemmen trekt. Zeg maar: Mark vs Rita, maar dan nog leuker.
@3: Zie eerdere discussie hier.
Toevoeging: tja laten er dan aleen stembiljetten komen waarop alleen partijen staan en jij dsn maar afwachten wie er in de Kamer komt. Maar dan ook geen campagnes meer, waar personen zich profileren.
Werkt natuurlijk niet, want een partij kan nog zo’n mooi programma hebben, hebben ze ook de mensen om dat waar te maken? Dat zou een bewuste kiezer toch wel willen weten?
Balkenende is een liegende en bedriegende onbetrouwbare slapjanus. Hij zou wat mij betreft mogen emigreren naar Irak, kan ie daar meteen uitleggen wat wij daar deden…
Lijsttrekker zijn beschikbaar, lijstduwers niet. Als de Balk eerlijk is, laat hij zichzelf onderaan de kieslijst zetten.
“En hoe democratisch is het als een coalitiepartij toch altijd ongekozen übertechnocraten a la Wijers uit de ledenrolodex kan halen?”
Wees blij dat er wat mensen uit de echte wereld dit willen doen, anders zit je alleen maar met mensen die hun hele leven al van gemeenschapsgeld hebben geleefd. De hele kamer zit vol met ex-leraren en ex-ambtenaren. Krijg je bestuurders als Sharon Dijksma, staatssecretaresse op onderwijs met zelf drie jaar mavo.
Wijers, Winsemius, De Jager zijn de betere ministers (geweest).
Wat een flauwe sneer naar Plasterk (“consolidatiezucht”). Hij is een persoon die zijn sporen in de wetenschap ruimschoots heeft verdiend en zo terecht (terug) kan in dat veld, in Nederland, maar ook elders in de wereld. Het is juist te prijzen dat hij die zekerheid heeft durven opgeven om een onzekere carierre in de politiek te kiezen.
@Joris
Dat hij maar lekker in de wetenschap blijft, politiek is niets voor hem.