“We are happy to be here…
The Comoran people are our Muslim brothers and we are proud to be able to help them.” (Al-Jazeera)
Wellicht valt u op deze tweede Paasdag nog een meubelboulevard of tuincentrum binnen? Zoniet Yahya Abdallah: een Soedanese commandant in de troepenmacht van de Afrikaanse Unie (AU) die zeer binnenkort op de Comoren het opstandige eiland Anjouan zal binnenvallen (kaartje). De Afrikaanse Unie schiet het Comorese regeringsleger te hulp met 200 Soedanese en 300 Tanzaniaanse troepen, Senegalese troepen zijn onderweg.
Sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1975 zijn er op de eilandengroep voortdurend staatsgrepen geweest. Om een einde te maken aan de staatsgrepen besloot men dat ieder eiland een president kiest die bij toerbeurt president van de gehele eilandgroep mag zijn. In 2007 gooide kolonel Mohamed Bacar -die toen al vijf jaar de scepter zwaaide over het eiland Anjouan- dit systeem in de war door zichzelf op frauduleuze wijze te laten herverkiezen. Sinsdien streeft Bacar naar afscheiding van de Comoren. De spanningen hebben een vluchtelingenstroom op gang gebracht o.a. naar het franse eiland Mayotte: een stukje zuidgrens van Europese Unie. France 24 is ter plaatse met de reporter Franck Berruyer die een online notebook (=blog?) bijhoudt. Update: de AU troepen zijn vanochtend vertrokken.
Reacties (6)
Aardig. Ik ben vergeten waar dat godvergeten landje van B. Buch lag – waar C. ook met graagte over sprak – maar de Comoren zijn een aardige vervanging.
Twee opmerkingen: Het artikel in de PZC – godbetert de PZC!! – is van 12 maart en het weblogartikel is van 13 maart. Zijn er nog updates of zijn de Comoren verzwolgen in de oceaan?
JA, er zijn updates: hier en als u nog meer wilt moet u zelf even verder klikken.
Dank u niemand, toen ik deze Quote klaarzette om pakweg 1 uur ‘snachts bestond die links nog niet. Het PZC was bedoeld als nederlandstalig achtergrondartikel.
Ik ken Anjouan alleen uit de geschiedenisboekjes. Zelfstandig Sultanaat (ik heb er vast nog ergens een postzegel van liggen), tot de Fransen het kwamen toevoegen aan hun koloniale rijk. Sindsdien bij de Comoren gedwongen, maar niet van harte. Al eerder opstandig geweest en naar ik begrijp een sterker leger dan de Comoren, maar door de AU al eerder terug de Comoren ingeduwd.
Het lijkt al gepiept. Er is zelfs sprake van verbroedering met de AU-troepen:
“In Domoni, “there are scenes of fraternisation between the population and the Sudanese troops,” it added.”
De berichtgeving wordt wat fantastischer. Al krijg je wel het idee dat de regering van de Comoren het succes wat groter voorstelt dan de beelden doen vermoeden. De website van de Anjouanse(?) regering is iig. nog op.
Heej, #5 is in het spamfiltertje blijven steken, neem ik aan? Ben benieuwd wat daaraan bijdroeg…