Quote du Jour | Inkapselen

SargQdJ09“This is a novel finding, and very striking. The implication is that the bees are sensing [pesticides] and actually sealing it off. They are recognising that something is wrong with the pollen and encapsulating it” (Guardian)

Bijen kunnen hoge concentraties pesticide in verzameld stuifmeel waarnemen en kapselen het vervolgens in. Het is een laatste redmiddel, maar tevergeefs. Volgens Jeff Pettis, entomoloog aan het Amerikaanse ministerie voor Landbouw, wordt het inkapselen van honingraatcellen waargenomen bij stervende bijenvolken. De ingekapselde cellen bevatten steevast zwaar verontreinigd stuifmeel. De laatste jaren gaan bijenpopulaties wereldwijd hollend achteruit. Inmiddels is er een verband tussen de bijensterfte en een pesticide van Bayer aangetoond. Het wanhopig inkapselen van het giftige stuifmeel laat zien dat de bijen zich bewust zijn van het gevaar en het doet denken aan de pogingen om de lekkende kernreactor in Japan af te dekken: beide tevergeefs…

 1. 3

  Tevergeefs is een verkeerd woord, ik zou eerder succesvol zeggen. Het is gewoon evolutie: Een keer gaat een bijenvolkje dit met succes doen en die hebben vervolgens het hele verspreidingsgebied van Bayer-pesticiden voor zich alleen.

 2. 4

  @3: Als ze de tijd van leven hebben wél. Maar volgens mij is het ook nog steeds wachten op de eerste Roundup-bestendige Colorado-kever.

 3. 5

  @4: Het verschil is dat de bijen geen immuniteit hoeven te ontwikkelen. Alleen de detectie van de pesticiden moet misschien ietsje sneller. En misschien zelfs dat niet eens: Uit het artikel komt naar voren dat de gestorven bijenvolken allemaal meer problemen hadden dan alleen de pesticiden. Een gezond bijenvolkje kan deze tactiek dus best al met succes toepassen (zonder dat we het doorhebben, omdat ze niet dood gaan). Met andere woorden: Misschien (ik zou eerder zeggen: heel waarschijnlijk) zijn er al bijenvolken die deze tactiek met succes toepassen.

 4. 6

  @4 Ik vermoed dat er genoeg colorado-kevers zijn die zich niets aantrekken van Roundup. Roundup is tenslotte een herbicide en geen pesticide.