Quote du Jour | IJsland, kaartenhuis…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour ”Geen land is in vredestijd zo snel en zo hevig ineengestort als IJsland nu” (de IJslandse econoom Jon Danielsson)

Arm IJsland. Het land krijgt harde klappen. IJsland, schurkenstaat, klinkt nu al. IJsland, het land van grote eenzaamheid. Land van vulkanen, geisers en pruttelende modderpoelen. Land van amper 300.000 mensen en Nobelprijswinnaar Halldor Laxness, de Vestdijk van IJsland. Land van zwavelgassen en rokende puinhopen. Rokende puinhopen, vooral dat. Vanaf de Faroër-eilanden zijn ze in de verte te zien. Alsof er een a-bom op IJsland is gevallen. Niets is zeker meer in IJsland. Maar schurkenstaat? Nee toch, IJsland toch niet? Nou ja, een paar schurken dan… Maar echt een paar, meer ook niet.

Reacties (32)

#1 zmc

Ach onzin. Ik ^C^V mijn comment #83 uit de IJsland discussie van gisteren ofzo:

Het valt helaas nauwelijks nog te googlen in de recente nieuwsbrei over IJsland, maar ik kan me nog herinneren dat ergens in het voorjaar van 2006 de president van IJsland in het nieuws kwam met en toen ook al zijn enigszins opmerkelijke houding tegenover de rest van de wereld duidelijk maakte door te roepen dat zijn land door buitenlandse beleggers kapotgemaakt werd. Blijkbaar had ie gelijk.

Maar dat kan ik dus helaas niet meer vinden. Dit nog wel:
These declines, some analysts say, run the risk of driving other investors away, creating a downward spiral that could have global repercussions.
(…)
Nicolas Bouzou, the chief economist of Institut Xerfi, a research concern in Paris, feels that Iceland could be the “butterfly’s wing” that sets off serious problems in capital markets around the world.
(…)
“Iceland looks worse on almost all measures than Thailand did before its crisis in 1997, and only moderately more healthy than Turkey before its 2001 crisis,” Danske Bank analysts wrote in a report last month.

Dat was op 15 april 2006!

http://www.ft.com/cms/s/0/2c934b76-bec0-11da-b10f-0000779e2340.html?nclick_check=1

Dat het nou net in IJsland goed mis gaat had dan ook niet echt een verrassing hoeven zijn. In 2005 kon je al dit soort berichten vinden, en dan hoefde je niet eens te zoeken.

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Ik hoorde bijna een jaar geleden ook al van een squeeze van IJsland. Bepaalde hedgefunds zouden de Kroon shortsellen en tegelijk ook op de IJslandse aandelenmarkt lopen te knoeien of zoiets.

Misschen moet Bos straks maar IJsland kopen (tegen de schulden die dat land aan de Nederlandse spaarders heeft).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Willie

Bos moet gewoon beslag laten leggen op IJsland

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Yevgeny Podorkin

Het is zo al meer als verhelderend genoeg zmc…

Even door de bank genomen: met hoge rentes spaargelden uit m.n. GB en sinds een ½ jaar (?) uit Nederland lokken, zélf in het buitenland moeten lenen, iets met de verhouding Kronen/ euro’s, een bubble, een DNB die nooit een vergunning mag afgeven, hooguit een mannetje of 5 die ongestraft dat zaakje (zwendeltje) wel of niet oogluikend toegestaan kunnen opzetten, geile onnadenkende spaarders voor een miezerig extra rentebedragje per maand en boven een ton meermeer nóg meer…WRaah…

Beetje koud en gevaarlijk maar mooi landje…et voila: op het randje failliet én maar pompen en maar blijven pompen met geld van de belastingbetalers, de meesten zónder spaarcenten… (doe er wel een beetje lacherig over maar ben er best een beetje pissig over). Onderdruk het gevoel (mag, zeker niet tegen een VS, natuurlijk nooit): “Ga maar bankroet, zoek je eigen rotzooi maar zelf uit verder..”

Doe toch Hele Grote Dikke Sliepuit eigen schuld dikke bult…

*als een bootwerker gaan vloeken helpt namelijk ook niks*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Freek

Zal wel interessante implicaties hebben voor de overbevissing dit. Heeft Greenpeace daar al iets over gezegd?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Jij voorziet het doemscenario dat IJsland uit nood de exclusieve visrechten binnen de 200-mijlszone gaat verkopen aan de Japanse visindustrie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 pablow

dat de DNB die ijslanders heeft toegelaten op de Nederlandse markt, dat kon ze niet zomaar voorkomen eh.

Ik begreep juist van Wellink gisteren dat die hier vanwege europese wetgeving op europese vergunning actief mochten zijn.
itt Turkse banken(buiten europa), die een nederlandse vergunning nodig hebben.
vandaar ook dat vage garantiegedoe bij die eerste 20k vanuit ijsland, daar werd ook nog over onderhandeld, maar die onderhandelingen zijn inmiddels hardhandig door de werkelijkheid achterhaald.

Misschien toch eens wat meer interesse opbrengen voor dat gemeenschappelijke europa,
dan had je dit kunnen weten.

maar goed,
ik vermoed dat juist jan piet joris en corneel diegenen zijn die dat europa het liefst links laten liggen, en dan kan ik een glimlach maar moeilijk onderdrukken …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Freek

@6 Hier lees dit. Bovendien heeft IJsland nooit maatregelen tegen overbevissing willen nemen, daarom zijn ze nooit bij de EU gegaan, en nu is het al helemaal het laatste waar ze aan denken. Ze hebben geld nodig en vis is het enige dat ze hebben.

http://online.wsj.com/article/SB122359763876821355.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Chinaman

Hiep hiep hoera! Lange leve Sargasso!

Of wacht, is dit niet het Ijsland postje?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Emile

Ik hoop dat Bos een beetje hard onderhandeld heeft en dat die IJslanders de opdracht hebben gekreken de mannen van Van Marwijk niet te veel dwars te zitten de komende tijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Yevgeny Podorkin

Was @ # 4 zeker Pablow?

Oké, dan IS e.e.a. conform Europese wetgeving/ internationale verdragen (binnen/ buiten EU)…neemt toch niet weg dat een Wellink dan niet nog eens 2 x mag nádenken voor je dan een vergunning verstrekt? “Ooo, staat in de wetgeving dan is er niks op tegen, kom maar…”

Hallo Pablow…koekkoek..kijk eens naar zmc#1…v.a. 2006 al gedonder…en hoeveel van dat soort alarmbellen krijgt een president van een DNB gem. per dag op een presenteerblaadje onder ogen??

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Spuyt12
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Freek

YP niemand zag toen deze crisis komen, en dan ga je niet als Nederlandse regering even Europese regelgeving negeren. Italië zou dat doen, Nederland niet.

Als in Europese regelgeving staat dat een vergunning wordt verleent als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan dan is DNB verplicht die vergunning te verlenen als aan die voorwaarden is voldaan en dan mag je die vergunning niet weigeren op andere gronden. Als je dat toch doet heb je een proces aan je broek en een berisping van de Europese commissie en de ECB.

Achteraf googlend lijkt het allemaal zo duidelijk wat er ging gebeuren maar op dat moment waren die mensen roepende in de woestijn, onheilsprofeten die zelf nauwelijks geloofden in hun eigen voorspellingen. En dan kun je niet verwachten dat de president van DNB als een soort superheld wel alles doorziet en de Nederlandse economie als enige ter wereld in veiligheid brengt. Zelfs als je het ziet aankomen dan is er nog geen draagvlak te creeren voor maatregelen van de benodigde omvang op een moment dat er nog geen wolkje aan de lucht is.

Kijk het had natuurlijk allemaal beter gekund maar je kunt het hem niet kwalijk nemen dat het niet beter is gegaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 pablow

@11

luister nou, die vikingen is GEEN Nederlandse vergunning verstrekt, dat hoefde niet namelijk, die hadden ze automatisch al, een europese …

en zmc hoefde ik daarvoor niet te lezen, en Wellink hoefde dat ook niet …
Niet doen alsof hij dit niet gezien heeft en er niet voor gewaarschuwd heeft. Rabobank deed dit ook, en zo waren er meerdere.
Afschuiven op de toezichthouder is gewoon slap, eigen verantwoordelijkheid eerst !

Dat ie er destijds niet uitgebreid op doorgaan is logisch, dat doe je in zijn positie alleen als je zelf een run op de bank wil veroorzaken …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 pablow

@13

niemand ?
dat lijkt me onjuist, ze werden alleen genegeerd …

Wellink zei gisteren nog, dat ie het wel zag aankomen, alleen kon ie er niet veel meer aan doen, er werd over de garantiestelling al heronderhandeld, maar die onderhandelingen zijn door de harde werkelijkheid achterhaald.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Freek

@15, lees even verder
Achteraf googlend lijkt het allemaal zo duidelijk wat er ging gebeuren maar op dat moment waren die mensen roepende in de woestijn, onheilsprofeten die zelf nauwelijks geloofden in hun eigen voorspellingen. [..] Zelfs als je het ziet aankomen dan is er nog geen draagvlak te creeren voor maatregelen van de benodigde omvang op een moment dat er nog geen wolkje aan de lucht is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 pablow

dat wolkje was al een enorme donderwolk eh,

maar men dacht het met investeren in paraplu’s wel op te kunnen lossen …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Yevgeny Podorkin

@ Freek, Pablow

Zelf ergens in jan. ook aan het goochelen gegaan met spaarrekening (oneens met overname ABN/AMRO), zie je allerlei vage internetspaarvormen voorbijtrekken op onbekende Tiki-Takki- eilanden (5% i.p.v. 2,3% bij oude bank??), en voor de rente hoef ik niet te verkassen met m’n duizendje of 5. Niet nodig. Bovendien: klikklik..download dit bestel dat..zoefzoef weg foetsie is je geld voor je er erg in hebt….dan zelfs nergens anders terécht kunnen (b.v. bij de RABO vanwege dure betaalpassen e.d., “wil ik niet”…de baliemevrouw verscheurde met een nijdig smoel m’n aanvraag) zocht eenzelfde spaarrekening als bij de ABN…heb maar een gedeelte contant genomen en de rest weer op oude rekening…

‘T zal best allemaal Freek/ Pablow, maar als IK hier vanachter m’n computertje in jan. maar ook daarvoor al allerlei signalen m.b.t. ernstige kredietcrisis voorbij zie vliegen en twijfels bij al die internetspaarbankjes…mag een president best ook, wat zeg ik, moet een president conclusies trekken bij het toelaten van een riskant IJslands internetbankje en ’t is me worst hoe-wat-waar regeltjes in de haak hier en wet daar…zie nu de gebakken peren…

En hier zult U het maar mee moeten doen.

Punt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 pablow

tjah YP
die gebakken peren zijn niet door Wellink klaargemaakt natuurlijk.

die dit uiteraard wel zag aankomen, het alleen niet kon tegenhouden, en nu de zwarte piet zeker niet verdiend. die gaat linea recta naar al die dommerikken, die dat procentje meer dusdanig belangrijk vonden dat ze zijn gestopt met zelf nadenken, en nu naar de rest van het land kijken om ze uit de stront te trekken.

asociale teringlijers

pleurt op …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Taco Zip

Om compensatie af te dwingen kan de Nederlandse overheid morgen natuurlijk ook het IJslandse voetbalelftal gegijzeld houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 pablow

die wedstrijd gaat niet door

ijsland heeft geen reserves meer op de bank
((c)radio 538)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Sigi

Wellink is een meester in het wassen van handen in onschuld (van der Hoop bijvoorbeeld). Het gaat hier wel gewoon over sparen niet over investeren in vage beleggingen met hoog rendement etc.
Die bizarre agressie van sommige mensen tegen Icesave spaarders vind ik dan ook wonderbaarlijk.
De meneer van de Rabobank heeft ook helemaal niet gewaarschuwd, de meneer was gewoon gepikeerd omdat de gelden boven de 20.000 onder de Nederlandse garantiebepaling vielen en guttegut die rare buitenlandse banken pikten spaarders in en door die rentetarieven werd plotseling zo duidelijk dat Nederlandse banken zeeuws zuinige rentepercentages hanteerden. Ook gewoon eigenbelang van de Rabo meneer, niks vriendelijk advies dat door die hebberige typjes in de wind werd geslagen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 pablow

wie was er hier nu de hebberige ?
de spaarders of de banken ?

lijkt me typisch gevalletje pot en ketel

en al helemaal niet naar de rabobank gaan lopen te zitten te staan te wijzen, als er al een bank tussen zit die zn gelijk haalt momenteel zij het die samenwerkende boeren wel.

niks bizarre agressie ook, pleurt op, daar is niks bizars aan, boos worden op die zwervers is wel het minste joh, als het aan mij zou liggen kregen ze geen stuiverT

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Yevgeny Podorkin

Doe es ff koest af in je mand pablow, natuurlijk rammelt het van toezichthouder tot naïeve stomme spaarders (soort van hetzelfde laken als in de VS, alleen komt daar nog eens bij dat e.e.a. is gaan accelereren in loze AAA- pakketjes op Wall Street) en luister in dit kader ook eens naar wat voormalig ING-topman Cees Maas gisteren bij P & W daarover te zeggen had…

Van de doopceel van Directeur Landsbanki, de hoogte van de verstrekte (internet)rente ad 5% (dat je als consument daar best vraagtekens bij mag zetten)…tot als de toezichthouder niet thuis geeft, dansen de muizen. En aarzelende antwoorden: “Er zijn dus nog meer banken die onder het licht zouden moeten worden gehouden. Eeh, ja. “En wie zou dat nou moeten doen?” Eeh…De Nederlandse Bank.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 pablow

je gaat er maar lekker zelf in liggen YP,
je vertelt me verder niks nieuws,
wijzen naar de DNB, pfff,
ik zeg kijk eerst eens een paar uur in de spiegel …

deze is wel een mooie constatering
http://www.nrc.nl/nieuwsthema/kredietcrisis/article2019590.ece/Crisis_raakt_hart_van_middenklasse

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 RennieB
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 RennieB

Of course, if there was a conspiracy, it failed. In fact, if you wanted to invent a secret history of world financial markets over the past six months, it would go like this: During the summer a few big hedge players–let’s call them the Relativity Fund and the Pussycat Fund–agreed to stage a run on Asia-plus. They acquired huge sums of cash by borrowing in yen, shorting Hong Kong stocks, getting Australian credit lines, etc.; then they began ostentatiously selling all of the target currencies, spreading rumors about imminent Chinese devaluation, and so on. Meanwhile, they put the borrowed money into high-yielding assets like U.S. corporate bonds and mortgage-backed securities, and also some riskier things like Russian GKOs. But it all went wrong: Hong Kong refused to play by the rules, Russia fell apart, and investors became more risk averse. Suddenly the funds found some of their credit lines pulled. And since they had become such gigantic players, that started a cascade of margin calls. For example, as Pussycat began to unwind its yen shorts, it drove up the value of the yen, causing losses that forced it to unwind even more. And correspondingly, the assets the funds had been buying–like non-investment-grade dollar bonds–plunged.

In short, the strange events of the past few months–including the bizarre run-up in the yen and the mysterious near collapse of U.S. financial markets–are, according to this story, the byproduct of a vast get-richer-quick scheme by a handful of shadowy financial operators. How seriously do I take this? The story does seem kind of out there–but it just might turn out to be the truth.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 RennieB

I Know What the Hedgies Did Last Summer MORE ECONOMICS: CONSPIRACY THEORY

http://money.cnn.com/magazines/fortune/fortune_archive/1998/12/21/252674/index.htm

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Yevgeny Podorkin

@ Pablow

Zie je nou Pablow in #26 rennieb (mrt 2008): “unscrupulous dealers’’ breaking up iceland’s financial system? En mei 2008 hoogleraar ec.: Toen ik die advertenties van Icesave zag, met dat rentetarief van 5,25 procent, had ik direct mijn twijfels’?:

http://www.volkskrant.nl/economie/article1076782.ece/DNB_verschafte_Icesave_verklaring_goed_gedrag

Van Wijnbergen: “Icesave viel onder de aanvullende deposito-garantie van de Nederlandse overheid. Daar kan een bank voor kiezen, indien de deposito-garantie in het thuisland lager ligt dan de Nederlandse garantie. Door Icesave tot die aanvullende regeling toe te laten, heeft DNB een vergissing begaan…impliciet is dat een verklaring van goed gedrag geweest”?

Want ondertussen: “De topzware IJslandse bankensector wankelde toen al”…
“De DNB maakte zich er veel te makkelijk van af”

Makkelijk van af??

…eeh

APPORT Pablow

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 RennieB

Savings & Loans, begin 80, Long Term Capital Management eind jaren ’90 en maart 2008 Ijsland. Toeval?

No f*cking way…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 pablow

opnieuw niks nieuws,
een beetje tegen de wind in blaffen

van een hond mag je niet verwachten dat ie meer ziet dan de stok die weggeworpen wordt …

 • Vorige discussie