Quote du Jour | Wintertrui van 10 miljard

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour“Ook als je kerngezond bent, trek je in de winter een trui aan. En als het écht guur weer wordt misschien nog een extra trui daar overheen. Als de zomer aanbreekt kunnen ze ook weer uit. Een gezonde bank als de ING heeft in deze winter wat extra bescherming nodig”.

Crisisminister Wouter Bos na afloop van de persconferentie gisteravond, waarin bekend werd dat bankverzekeraar ING een kapitaalinjectie krijgt van 10 miljard euro. Hem werd voor de microfoon gevraagd of ING-klanten zich zorgen moesten maken, nu ook deze bank de bijstand van de staat opzoekt. Niet dus, want dit is volgens Bos een gezonde onderneming die tijdelijk last heeft van de situatie op de internationale markten. Vooral de koersdaling van 27 procent die ING afgelopen vrijdag voor de kiezen kreeg, noopte de directie tot deze stap.

Zowel Bos als DNB-directeur Nout Wellink benadrukken de tijdelijkheid van de miljardensteun. Te verwachten is dat ook de ING-leiding zo snel mogelijk weer af wil van de overheid als kapitaalverschaffer, want de voorwaarden die aan de steun verbonden zijn maken de staat bepaald geen suikeroom. De achtergestelde obligatielening (durfkapitaal) van de overheid is goed voor een rendement van 8,5 procent of meer, plus twee vertegenwoordigers in de raad van commissarissen. “Verder gaan de bonussen voor het management op nul en worden de vertrekregelingen beperkt tot een jaarsalaris’, aldus Bos.
De maatregelen die ING nu door de strot zijn gewrongen, zijn trendsettend voor de eisen die het hele bankwezen in een later stadium bij wet zullen worden opgelegd. Daarover bestaat inmiddels geen enkele twijfel meer. Althans niet zolang Bos en Wellink het voor het zeggen hebben.

Reacties (19)

#1 S’z

En Justitie loopt een paar decennia al te niezen…

  • Volgende discussie
#2 Chinaman

Zeer slappe hap van Bos. Deze maatregelen zijn gewoon een pleistertje voor de aandeelhouders. Slecht gedrag wordt blijkbaar in Nederland gewoon beloond.

Hoezo aandeelhouder? Hoezo rente? http://www.ing.com laat gewoon zien waar het op staat. Een cadeautje van 10 miljard. Misschien koet er wat terug betaald worden, ooit, misschien vloeit er nog wat geld naar de staat… Maar zeker is dat allerminst en is dit dus gewoon een zeer slechte belegging. Bos casino is open.

Bos is alvast verzekerd van z’n eerste commissariaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 GoedeMorgenDezeMorgen

Kerngezonde mensen krijgen een lekkere warme wintertui of 2!

En de mensen die al verkouden zijn of erger?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Chiel

Als je een metafoor nodig hebt om iets uit te leggen wat je ook met feiten zou kunnen doen, is er waarschijnlijk toch wel iets meer aan de hand.
Hij had ook kunnen zeggen: “ING is kerngezond. Er is maar een (1) reden waarom we geld steken in ING, en dat is omdat de kapitaalmarkt op dit moment niet goed werkt en het lenen van geld moeilijk maakt”. Dat zou mijn vertrouwen wekken, nu blijf ik me afvragen waarom ING niet gewoon de trui uit hun eigen kast trekken zoals de meeste kerngezonde mensen doen. Of de verwarming hoger zet als ze het koud hebben. Of waarom ze nergens anders een trui kunnen kopen. Of zoals #2 al zegt, was de rest al te ziek om naar de winkel te lopen? En waarom en extra trui over een trui en geen jas?
Kortom: “scheiss metafor”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Freek

Kan iemand nog eens helder uitleggen waarom een lage aandelenkoers een directe impact heeft op de bedrijfsvoering?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Freek

Of bedoelen ze alleen dat ze heel hard 10kkk nodig hadden en een aandelenemissie van net zoveel als de huidige beurswaarde met deze koers een vrij slecht plan zou zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bianconero

#2 Het betreft inderdaad een achtergestelde lening in de vorm van obligaties, maar met de rente van minimaal 8,5 procent en de overige stringente eisen kun je dat nauwelijks een cadeautje noemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 S’z

Bos, minister van Dikke Truien (klikmelink).

+ exactly, #4+5, en wat ik je brom #3. Gelukkig zijn er voorwaarden gesteld, cf. #7. Maar bon, au fond heb je dus een situatie waarbij onverantwoorde klojo’s tegen topsalarissen de boel verknallen, en de staat het kan rechtzetten, en dat alles met budgetten waarmee je politie en justitie en de belastingen héél performant zou kunnen hebben maken. Ach ja, de inertie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bianconero

#5 Een lagere beurswaarde zeg weliswaar niets over de onderliggende waarde van een bedrijf, maar maakt het wel moeilijker om vreemd geld aan te trekken.
In de beurswaarde zit een verwachtingspatroon verwerkt over toekomstige winstverwachtingen. Keldert een aandeel, dan worden andere kredietverleners zeer huiverig.
Dit geldt temeer in het interbancair verkeer, waar banken elkaar voortdurend nodig hebben om het financíële stelsel draaiende te houden en om aan hun verplichtingen te voldoen. En hier zit momenteel het probleem: het kunnen beschikken over voldoende liquiditeiten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 su

@7: Rente kan doorberekend worden aan de consument (belastingbetaler).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Freek

@9 Ok maar als ING zo stabiel & sterk is als ze zelf zeggen en de plotselinge koersdaling van 27% alleen een gevolg is van paniek door de kredietcrisis dan zouden de andere banken dat toch als eerste moeten weten? Waarom weigeren ze dan toch geld uit te lenen?

Je kunt met die heen-en-weerschietende beurskoersen van banken op dit moment toch niet meer spreken van een “verwachtingspatroon verwerkt over toekomstige winstverwachtingen”?

Is de conclusie dan niet dat het bij ING lang niet zo goed zit als ze zelf zeggen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Bismarck

@9: Ik verbaas me daar toch wel over: “banken elkaar voortdurend nodig hebben om het financíële stelsel draaiende te houden en om aan hun verplichtingen te voldoen.”

Klinkt alsof ze allemaal maar bij elkaar rondlenen om gaten te vullen (en zo zag de grafische presentatie van het jeugdjournaal er ook al uit, als ik een kind was, zou ik me ernstig zorgen maken). Op de 1 of andere manier klinkt dat als héél ongezonde hocus pocus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Freek

Het is toch logisch dat als je allemaal investeringen aantrekt en zelf doet met allemaal verschillende looptijden en voorwaarden dat er dan constant gaten vallen?

Zo’n bank heeft bijvoorbeeld 1 miljoen rekeningen met gemiddeld 5000 euro, dat geld dat op die rekeningen staat lenen ze weer uit aan andere mensen, dat is de basis van het hele bancaire stelsel. Constant zijn er mensen die rekeningen sluiten en openen. Ook zijn er constant mensen die leningen afsluiten en terugbetalen. Plus nog honderden andere financiele constructies die ook allemaal voor binnenkomend of wegvloeiend geld zorgen. Al die hoeveelheden wisselen constant, en dus ontstaan er soms gaten in de liquiditeit. Die gaten zijn niet permanent, als het geld terugkomt dat ze zelf hebben uitgeleend dan worden ze vanzelf weer gedicht. Maar om die gaten tijdelijk op te vullen lenen ze dan geld van elkaar.

En dat is nodig, anders kunnen ze niet meer doorgaan met hun normale bedrijfsvoering en dan storten ze in elkaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bianconero

#11 en #12 Alles draait om het wederzijdse vertrouwen, dat door het omvallen van banken wereldwijd is geschaad. En verder weten ze van elkaar niet hoeveel giftige rotzooi er op elkaars balans staat.
Hoeveel lijken er bij de ING nog in de kast liggen is een vraag, die het parlement zal moeten stellen aan Wouter Bos.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Pepijn

Het is inderdaad apart dat de Nederlandse staat wel vertrouwen in zo’n bank heeft terwijl andere banken dat niet hebben. Verder is het gewoon kolder om een bank met te weinig geld “gezond” te noemen.

“De maatregelen” die worden opgelegd zijn stellen natuurlijk niet veel voor. Als normale werknemer bij een normaal bedrijf zou je gewoon op staande voet ontslagen worden. Nu hoeven ze enkel de “extra” bonussen in te leveren. Bij vertrek krijgen ze ook nog eens een jaarsalaris extra mee naar huis. Zo lust ik er ook nog wel een.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 larie

Toch wel wat bizar..

Ging werken ooit in een fabriek (van gelder papier), 800 man en een kantoortje met pakweg 20 lieden. Ging primadeluxe. In 8 jaar zag ik de ratio veranderen, fabriek 100 man kantoor 200 personen. Toen ging het helemaal mis, beurs(??) aandelen en nog meer op kantoor en nog minder producenten. De auto’s werden steeds dikker. Nu komt er geld naar het kantoor et al…de fik erin gvd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 su

Are you poor, forlorn and hungry?
Are there lots of things you lack?
Is your life made up of misery?
Then dump the bosses off your back.
Are your clothes all patched and tattered?
Are you living in a shack ?
Would you have your troubles scattered?
Then dump the bosses off your back.

Are you almost split asunder?
Loaded like a long-eared jack?
Boob – why don’t you buck like thunder,
And dump the bosses off your back?
All the agonies you suffer
You can end with one good whack;
Stiffen up, you orn’ry duffer
And dump the bosses off your back.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 larie
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 su

Pah, moderne na-aperij ;o)

  • Vorige discussie