Of het nu om de vrije artsenkeuze gaat, om het onderwijs, de politie of de publieke omroep, het streven naar centralisatie staat voorop.
In zijn NRC-column wijst Bas Heijne op het rigoreuze centralisme, zo niet dictatoriale karakter van het huidige kabinetsbeleid en concludeert:
In het (red: bed, bad en brood) compromis waar de regeringspartijen nu zo opgelucht over zijn, komen twee fatale tendensen van de huidige politieke klasse samen: het streven naar politiek lijfsbehoud ten koste van alles en de neiging om alles en iedereen te centraliseren. Dat is precies waartegen steeds meer burgers te hoop lopen. Hoe blind kun je zijn?
Het begrip ‘staatscontrole’ zou vaker gehanteerd moeten worden als er weer eens een kabinetsplannetje wordt gerecenseerd.
Reacties (8)
En ook:
Messcherp. Ik geloof dat ik de column zo maar even ga kopen.
Wat is er mis met centralisme? Iedere burger een beetje tevreden .i.p.v. telkens dezelfde groep. Of telkens een radicale wisseling van beleid waarbij de nieuwe regeringsploeg eerst alles gaat slopen wat de vorige heeft opgebouwd en dan 4 jaar puur hun eigen groep gaat bevoordelen. Als de ene regering iedereen die aan de grens komt kloppen toelaat en de volgende ze er allemaal weer uitgooit, wordt het er per saldo echt niet aangenamer op. Ik moet er niet aan denken 4 jaar onder een PVV of SP regering te moeten leven, doe mij dan maar het midden.
Aan centralisme hebben wij in het Westen onze welvaart en stabiele veilige omgeving te danken, hele delen van de wereld zouden wel wat meer centralisme kunnen gebruiken. Uiteindelijk zijn in Nederland ook de meeste burgers hier tevreden mee anders zouden de middenpartijen al lang weggevaagd zijn.
@2 begrijpt het verschil tussen het ‘centralisme’ van politieke partijen (is daar een woord voor? middle-of-the-road-politics?) en bestuurlijk centralisme niet. Jammer.
Centrisme @3.
Maar inderdaad.
@3 Dank, ik snapte er al niks van…
concludeerd ja?
@2
Centralisme vereist het beperken van de vrijheid van degenen die niet met die centrale aanpak mee willen doen. Het is het minder prettige stuk van communisme (planeconomie en dwang) verenigd met het minder goed functionerende deel van het kapitalisme (monopolisme). Het is een luchtkasteel (in ieder geval wel in een door mensen bestuurde samenleving) dat enkel kan leiden tot ongelijkheid en kwetsbaarheid.
@2: in de regel behoorlijk autoritair, dictoriaal, log en weinig rui,te voor creativiteit, eigen inzicht en zelfstandig nadenken.Behoorlijk militaristIsche aanpak dus.
Werkt prima in een lopende band massa productie fabriek. Maar het is wel duidelijk dat je zon setting niet overal wenst.