Quote du Jour | Het voelt weer als slavernij

Serie:

Het voelt weer als slavernij. Alsof iemand mijn huis in loopt en me opdraagt die handdoek daar op te rapen. Doe dit, doe dat. Maar ik ben een volwassene, ik heb zelfbestuur.

Aldus Grisha Heyliger-Marten, parlementslid van Sint-Maarten, gisteren in het AD. Nederland stelt zich volgens een deel van het parlement “neokoloniaal” en “racistisch” op bij het verstrekken van coronanoodsteun. De parlementsleden hebben dan ook een petitie ingediend bij de Speciaal Rapporteur voor racisme, discriminatie en xenofobie van de VN met het verzoek hiernaar onderzoek te doen.

In ruil voor 30 miljoen euro coronahulp gaan drie door Nederland benoemde afgevaardigden controleren of Sint-Maarten genoeg hervormt. Zo niet, dan kan de financiering stopgezet worden.

,,Je kunt geen soevereiniteit opeisen in ruil voor schuld’’, vindt advocaat Choharis. ,,Doen ze in de pandemie hetzelfde met Nederlandse bedrijven, lokale overheden, steunpakketten voor Europese landen, hulp aan andere landen? Het antwoord is nee. Waarom dan wel met deze overwegend zwarte bevolking in de voormalige Antillen?’’

Lees verder in het AD-artikel.

Reacties (1)

#1 okto

Tsja, het gebruikelijke geklets van de antillen. Ik ben er niet heel erg van onder de indruk. Ik begrijp het sentiment en de gevoeligheden die er heersen tegen Nederland, met name vanuit de historie. Maar daar is het dan ook mee gezegd. Het klinkt als een clichee, maar het is gewoon echt waar dat de politiek van de antillen zich kenmerkt door corruptie, vriendjespolitiek en financieel wanbeleid. En dat al decennia lang. Ik heb er een tijdje gewoond en het allemaal gezien.
Er vallen vanuit die hoek altijd veel grote woorden richting Nederland, maar ik begrijp heel goed dat Nederland eisen stelt aan de besteding van geld.

Verder gaat de vergelijking met andere landen natuurlijk compleet mank. Nederland heeft zich wat dat aangaat juist consistent opgesteld (alhoewel je natuurlijk ook vraagtekens kunt zetten bij de opstelling zelf – niet bij de consistentie). We wilden ook geen cent geven aan Italie. Dat de uiteindelijke uitkomst anders is heeft niet zozeer te maken met de intenties van Nederland, maar simpel met het feit dat je in Europa compromissen sluit, en dat de uiteindelijke uitkomst voor andere Europese landen het maximale was dat Nederland kon dwarsliggen.

Overigens gaat de vergelijking met andere Europese landen ook nog op een ander punt mis: Italie is een heel stuk minder corrupt dan de antillen.

Kortom: ik ben totaal niet onder de indruk van deze “quote du jour”