“Gebruik van zulke krachttermen is heel riskant. Depressie roept spookbeelden op die, of ze nu waar zijn of niet, blijven hangen, die een self fullfilling prophecy worden.”
Aldus Mathijs van Dijk, universitair hoofddocent financiële markten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in dagblad de Pers. In plaats van de praten over welke maatregelen er echt genomen moeten worden, komt er nu al een discussie op gang over welke dingen er wel en niet gesproken mag worden.
Die D gaat dan al snel staan voor politiek Dieptepunt.
Reacties (10)
Geen depressie?
Vertel de beleggers maar dat ze positief moeten denken en hun geld in de bodemloze put moeten dumpen. universitair hoofddocent financiële markten: is dat niet identiek met geflipte bankadviseur? Daar heb ik slechte ervaringen mee.
Vertel het de burgers maar als ze hun belastingcenten weer eens naar een vliegtuig of een extraatje van een CEO van een bailout geholpen bank zien gaan.
Keep on smiling à la Presley?
Positief denken à la spookbeeld Ratelband?
Ook een D, maar dan tot slot!
oei, weer eerste…
Zie ook mijn Great Depression postje van 1 april 2008, u gewaardeerde lezer gaf pollsgewijs uw visie op de vraag of de Amerikaanse economie al in een Great Depression was, met als winnaar het antwoord:
Nee nog niet, maar ze is wel hard op weg naar een grote depressie (62%)
https://sargasso.nl/archief/2008/04/01/the-great-depression-poll/
Dit gaf het nodige tumult van (een klein maar luidruchtig deel) wantrouwende lezers die mij -overigens geheel onterecht- afschilderde als een doemdenkende anti-Amerikaanse Europeaan. Om het tegendeel te bewijzen legde ik de Great Depression vraag ook voor aan mijn talrijke Amerikaanse vrienden:
https://sargasso.nl/archief/2008/04/02/transatlantisch-opinieonderzoek/
Voor dit soort gebrul in de comment veldenzijn toch al sites als http://www.geenstijl.nl, http://www.ad.nl, http://www.telegraaf.nl
Waarom ga je daar niet de boze burger uithangen?
@klaplong
Tegen wie heb je het nu?
Als we van Dijk mogen geloven is economie niets meer dan een tak van sociologie?
Tegen jou, HansR! Heel goed!
Een systeem gebaseerd op vertrouwen is geen systeem.
@Bismarck Er zit zonder twijfel een grote sociologische of (massa)psychologische component in de wetenschap die we economie noemen. Het amuseert me altijd wel dat het vaak dezelfde mensen zijn die de wollige sociale wetenschappen verguizen om vervolgens economie als keiharde bètawetenschap aan te duiden en vervolgens gebruiken om hun morele voorkeuren te ‘bewijzen’ middels een .xls-je.
@8 care to explain?
@7 boe