Quote du Jour – Hersentrainvakantiekamp

Quote du JourTwintig jaar is de perfecte score, omdat volgens ;de Japanse professor Ryuta] Kawashima de ontwikkeling van het brein op die leeftijd stopt. Zijn spellen, die eerder in boekvorm verschenen, houden de grijze massa jong en lenig.

De humaan geïnteresseerde Volkskrant bericht over de rage aan braintraingames en komt met brekend nieuws: “De zomervakantie is begonnen en tienduizenden Nederlanders trekken er met hun draagbare spelcomputer op uit.” Dat is weer eens wat anders dan voorgaande jaren, toen de kranten elk jaar noodgedwongen kopten: “De zomervakantie is begonnen en tienduizenden Nederlanders trekken er met hun kruiswoordpuzzelboekjes op uit.”

Van het spelletje Braintraining voor de draagbare Nietendo DS worden wekelijks 40.000 stuks verkocht. Wel mooi tegenwicht aan al die cultuurpessimisten die immer emmeren over hoe vroeger iedereen nog over de dingen nadacht en er niet enkelt plat vermaak was. Het enige wat de regelrechte ontwikkeling naar een wereld vol übermenschen met perfect geflexte hersenspieren nog remt, is het feit dat de hondensimulator Nintendogs bijna net zo populair is.

De Babbelbox vraagt: met welk vermaak bent u van plan uw hersenpartij aanstaande vakantie te be- danwel ontlasten?

 1. 1

  Roken, drinken, eten, stapel boeken lezen, zwemmen, schaken (computer), klaverjassen (idem), sudoku (diagonaal). Het brein wordt verder belast dan het formuleren van het antwoord op de vraag: is al weer tijd om wijn te halen.

 2. 2

  Ik lees weleens een boek, en denk daar dan over na.

  Maar vakantie is onzin. Juist omdat alle normale routine ontbreekt, daalt het gemiddelde IQ van de vakantieganger zo maar met 20%. Die is dan te veel bezig met andere zaken dan diepdenken.

 3. 5

  En buiten… tikkertje spelen.

  Wie schreef dit:

  Gedenkschriften, een mens kan er niet vroeg genoeg mee beginnen.
  Het geheugen is nog niet door alcohol en aderverkalking aangetast. De gedenkschrijver leest nog zonder bril en hij heeft nog al zijn tanden, kiezen, nagels en klauwen.
  Zijn herinneringen zijn nog niet door misplaatste mildheid gefilterd, maar hij is inmiddels genoeg door het leven gelouterd om zich niet door malle politieke parti pris te laten vertroebelen.
  De gemiddelde gedenkschrijver is zeventig jaar, een leeftijd waarop het merendeel van de door hem beschreven personen òf allang dood is, òf zit te beschimmelen in een bejaardentehuis.
  Zolang kon ik niet wachten. Want wie interesseert zich over zesentwintig jaar voor W. Drees jr., H. Lammers, J.M. den Uyl, D. Verkijk jr., A. Heertje en A.J.H. Hofland ?
  Gedenkschriften moeten worden geschreven door lieden die in de bloeie hunner jongelingsjaren staan.
  Zoals ik.”

 4. 11

  Het proefschrift moet af dit jaar, dus ik kraak mijn hersenen op repressiemechanismen van TEL en hoe die beïnvloed worden door sumoylering en fosforylering en meer van dat soort dingen.

 5. 15

  Braintraining is een Engels programma voor basisschoolleerlingen, maar die kennen meestal nog geen Engels.

 6. 16

  Ik ga de vakantie (het deel van het jaar zonder koorrepetities) besteden aan het leren lezen van mensurale notatie. Met hulp, hoop ik.