Quote du Jour | Heel raar gezelschapsspel…

SargQdJ09“Die kwestie van dat vertrek is een héél raar gezelschapsspel met héél veel jokers en maar héél weinig gunstige kaartcombinaties.” (Een ingewijde in politiek Den Haag)

Kent u het spelletje ‘Gaat-ie wel, gaat-niet’? Een moeilijk spelletje, waar ze in Den Haag momenteel hun hoofd over breken en dat iedereen in de maling neemt, want gaat-ie nou wel of gaat-ie niet? Niemand die verder precies weet waar de weinig gunstige kaartcombinaties op slaan: op het wel-of-niet-vertrek van Balkenende of de onmogelijke politieke situatie na Balkenendes nieuwe aanstelling? Volgens de Haagse politieke redactie van de NOS hangt de toekomst van Balkenende af van Wouter Bos en de kaart die hij op tafel zal gooien: de kaart ‘nee, hij blijft’ of de kaart ‘ja, hij mag gaan’. Welke kaart het beste is? U mag het zeggen!

 1. 1

  Ik vrees met grote vreze dat Balkenende gewoon hier in het land het volk blijft vervelen. Geen Balkenende naar Brussel dus. Wat mij betreft heeft tot nu toe Juncker de beste papieren.

 2. 2

  Wat heeft Bos nog te zeggen dan? Ik wed dat JP natte dromen heeft van een mogelijke functie als EU president. Dat hij dan gekozen is als halfslachtig compromis is dan niet zo belangrijk, en eigenlijk typisch EU.

  Democratisch is het allemaal niet, en dat al dat gekonkel doet mijn al Euro scepsis tot ongekende hoogte stijgen.

 3. 8

  Hoewel ik net als velen Balkenende graag zie gaan, zie ik hem liever niet naar Brussel vertrekken! De buitenlandse media noemt hem de meest saaie, grijze of kleurloze slappeling binnen de EU. Niet zo’n erg goede reclame voor Nederland lijkt me!
  Daarbij, Maxime, de Rat, Verhagen als premier? Dat is echt nog erger!

 4. 9

  Als ik Bos was, dan zou ik zeggen: “Je mag gaan en ik ben vice-Premier namens je grootste coalitiepartner. Veel succes in Brussel, prutser.”

  Ik vind die poging van het CDA om Verhagen naar voren te schuiven echt kansloos: die heeft geen electorale poot om op te staan. Ook zit er nog oud zeer bij de PvdA over de laatste verkiezingen. Bovendien is Maxim helemaal geen premier-material. Zo’n rol heeft hij nooit vervuld en zal hij ook nooit (meer) krijgen. Als ik hem was, zou ik een mooie ambassade of een middelgrote provinciestad gaan zoeken om te bestieren.

 5. 11

  Het zou mooi zijn als de de gemeenteraadsverkiezingen met de landelijke verkiezingen kunnen combineren. Scheelt heel wat tv-debatten. Gewoon twee rondjes inkleuren in het stemhokje.

 6. 13

  Geldt hier niet de regel: hoe vaker je genoemd wordt, hoe kleiner de kans dat je het wordt?

  Ik heb mijn geld gezet op een hoge hoed oplossing: de voor de hand liggende namen worden het niet, er komt een andere onverwachte naam bovendrijven.

 7. 14

  Ik denk dat de PvdA niet echt veel te zeggen heeft over de vraag of Balkenende naar Brussel vertrekt. Met de laatste peilingen in het achterhoofd kunnen ze op dit moment toch moeilijk om nieuwe verkiezingen vragen. Ze zullen toch het beste van deze regeerperiode moeten maken, met Balkenende of Verhagen. Waarmee willen ze het CDA onderdruk zetten dan?

  Persoonlijk vindt ik het helemaal geen probleem dat Balkenende naar Brussel vertrekt. Een Nederlander op een internationale toppositie is altijd gunstig. En zoveel kan hij daar toch ook niet verprutsen.

 8. 17

  @14 “Waarmee willen ze het CDA onderdruk zetten dan?”

  Nou, met het dreigement de vervanger niet te accepteren. Het is een buitenkansje voor de PvdA om het CDA vleugellam te maken. Als JP naar Brussel vertrekt, dan betekent dat dat het CDA een nieuw politiek leider nodig heeft. Als men wil dat Verhagen dat wordt, dan kan de PvdA (met de CU) simpelweg de kont tegen de krib gooien door te stellen dat men dan niet wil vanwege Verhagen’s verleden en zijn opstelling in allerlei kwesties (bv Israel). Dat is los van alle politiek een valide argument.

  Kortom: de PvdA kan als ze het goed spelen een slappe CDA’er aan het roer zetten, zonder het kabinet te laten knallen. Want denk jij dat het CDA zegt: jullie slikken Maxim, of wij stappen eruit. I don’t think so. daar heeft Verhagen te weiniog credits als potentiele partijleider voor. Ik denk dat het CDA nog eerder een vervanger van buiten Den Haag uit de hoge hoed trekt. Wijffels zou een meesterzet zijn. Dan kunnen ze altijd nog een rat als lijsttrekker voor de TK2011 benoemen.

 9. 19

  @17

  Het PvdA zal toch een vervanger accepteren voor Balkenende, dat was mijn punt. Dat ze iets te zeggen hebben over wie dat moet worden lijkt me niet meer dan logisch. Ik noemde Verhagen ook meer als voorbeeld omdat zijn naam het meeste genoemd wordt. Als ze niemand anders accepteren, ofwel niet willen dat Balkenende naar Brussel vertrekt, dan creëren ze daarmee alleen maar een probleem tussen het CDA en PvdA binnen de coalitie. Dat lijkt me ook niet in hun voordeel.

  Als er over een half jaar onderhandelt moet worden over de bezuinigingen met Bos zal het CDA toch graag iemand als Verhagen neerzetten. Een goede onderhandelaar die qua populariteit toch niet zoveel te verliezen heeft. En dan van Geel op buitenlandse zaken(vindt ik toch al meer een ministerstype) en dan Eurlings als fractievoorzitter en lijsttrekker bij de volgende verkiezingen! Jack de Vries zou het zo kunnen bedenken :P