Quote du Jour – Ghurka’s in Uruzgan

Quote du Jour “Wij zijn doorgewinterde vechters”, zegt een vooruitgestuurde Ghurka op de Nederlandse basis bij Tarin Kowt.
“Ghurka’s vechten in de frontlinies, doen hun werk goed en willen hun reputatie hooghouden.” (NRC)

De Ghurka’s: Nepalese strijders in Britse dienst met een geduchte reputatie komen de Nederlandse militairen in Uruzgan te hulp. In Argentinië wordt tot op de dag van vandaag nog met ontzag over deze harde strijders met hun kapmessen gesproken. Er doet daar zelfs een urban myth de ronde dat Gurkha’s tijdens hun offensief op de Falkland Eilanden de oren van gedode Argentijnen afsneden en als trofee aan een koord om hun nek regen. Zouden de Ghurka’s qua hardheid en opofferingsgezindheid in dezelfde morele categorie vallen als de Taliban? En zo ja ligt hierin de oplossing van de problemen in Uruzgan?

 1. 1

  Ik vrees van wel.

  De Taliban zelf hebben de instelling ‘liever de dood dan overgave’, en daar houden ze zich aan.

  Van zulke knakkers win je het niet, tenzij je eenzelfde houding aanneemt.

  En niemand, zelfs onze eigen Mariniers, Commando’s, de Britse SAS en de Amerikaanse SEALS, wil een Ghurka achter zich aan krijgen.

  Ik vermoed dat qua gekheid alleen een Spetsnaz zich kan meten met een Ghurka.

  (Zag laatst weer een filmpje van een oefening, Amerikaanse Mariniers die een dorpje bezet hielden en Ghurka’s die dat dorp moesten veroveren. Die stoere Yankee Marines wisten niet wat ze overkwam; binnen 2 uur was het dorp in handen van de Ghurka’s.)

 2. 3

  Overigens…

  “Deze krant weet hoeveel Gurkha’s naar Uruzgan komen (het gaat om een substantieel aantal), wat zij komen doen en wanneer zij zullen arriveren, maar maakt dat op verzoek van Defensie uit veiligheidsoverwegingen niet openbaar.”

  Eindelijk een keer duidelijk gemaakt waar/wanneer Defensie embedded journalists censureert.

  De Fokke&Sukke over dit onderwerp is trouwens meesterlijk!

 3. 12

  Ik verbaasde mij eveneens over de quote die downplayer in 3 citeert. Op die wijze laat je jezelf als krant wel heel erg in de kaart kijken, sterker nog op verzoek van defensie worden zaakjes wel of niet gepublicieerd. Beetje jammer.

  @ Carlos.

  Ik hoorde termen als helfhaftigheid en medogenloosheid al voorbijkomen op het NOS journaal. Ik vroeg mij al af waar het vandaan kwam. Voor het zinsdeel…’en willen hun reputatie hooghouden’ is opvallend tegen de achtergrond van afgesneden oren van argentijnen.

  Een pure vechtmissie.

 4. 13

  @12:
  Ik vond het juist goed dat de NRC duidelijk maakt waar ze tegen aan lopen in hun berichtgeving. Zo kunnen wij beter beoordelen wat we aan de informatie van het NRC hebben. Het alternatief is namelijk niets zeggen (waarmee de manipulatie niet zichtbaar wordt) of geen eigen informatie uit Uruzgan (en dan ben je helemaal afhankelijk van persberichten van defensie).

 5. 14

  @12 op zich wisten we natuurlijk al lang dat embeded journalists zich laten censureren door defensie. Opvallend bij dit stukje onderzoeksjournalistiek in de NRC is dat er duidelijk aangegeven wordt waar GEEN melding van wordt gemaakt.

  Waarom hebben we dat tot nu toe zo weinig gezien in de media? Zijn journalisten te lui om het te benoemen, wordt er onduidelijke zelf-censuur toegepast, of hebben journalisten uberhaupt weinig nieuws te melden als ze in kamp holland geweest zijn?

 6. 15

  Typisch weer het failliet van het / de Nederlandse leger/ overheid.., we willen het wel, maar we kunnen het niet.., we moeten steeds met èèn hand op de rug vechten.., en dan nog moet je uitkijken dat je niet iemand van de tegenpartij neerschiet, je hebt zo een proces aan je legerbroek. ( wat dat betreft kan je de Nederlnadse overheid vergelijken met de Ghurka’s eenmaal in beweging zijn ze niet meer te stoppen voordat er slachtoffers gemaakt zijn.

 7. 18

  Wat een kolder. De Taliban zijn de laatste jaren op de korrel genomen door zowat ieder bedenkbare wapentuig die de NAVO in een grondoorlog aan kan slepen. Het idee dat zij nu en masse hun drollenvangers volschijten bij het aanblik van een bataljon nepalese opdonders met getrokken messen lijkt mij nogal onwaarschijnlijk. Voor de rest is zo’n mythe over soldaten leuk voor de opa-verhalen, maar zoals de Highlanders merkten beperkt houdbaar. Of in de woorden van Lance Corporal Jones: “they don’t like it up ‘em!”

 8. 19

  mooie manier van oorlogsrecht omzeilen, zo ondertussen. Wie controleert of t allemaal wel zo een lekkere organisatie is? Zijn de augurkies wel aan de geneefse conventies verbonden? Ik zie t verschil niet tussen dit uitbesteden en t Blackwaterschandaal.

 9. 21

  ja snap ik maar blackwater in wezen ook maar dan in dienst van de VS en die lopen ook rond als legal killing machines. Ik neem aan dat gramme huurlingen ook liever een mens teveel dan te weinig doodschieten.

 10. 22

  De verantwoordelijkheid van een staat voor de ingehuurde strijdkrachten lijkt me niet meer dan een afgeleide, bovendien zijn de gurki zelf geen partij bij de geneefs conventies. Dus alles wat ze verkeerd doen, daarvoor de verantwoordelijkheid leggen bij een staat die op het slagveld alleen eindverantwoordelijkheid draagt, lijkt me niet echt handig.

 11. 23

  De Hardwerkende Afghaan heeft wanneer het op gezag aankomt vooral respect voor wreedheid en geweld. Lees ook het fantastische boek over dit verscheurde land door Rory Stewart.
  Hoewel de reputatie van de Ghurka’s met een korrel zout genomen mag worden, doet zij toch haar werk. Ik denk dat het imago van de Nederlandse troepen – zachtaardig, zwak en lafhartug in Afghaanse ogen – erop vooruitgaat met de komst van deze taaie krijgers.

 12. 24

  wbt hardwerkende afghaan, Goh, net als t gepeupel hier, t zijn net mensen, en wbt werk doen… de vraag is dus niet zo zeer of er goed gehakt gaat worden (ook dat hangt af van de engelsen) maar meer hoeveel spaanders er gaan vallen.

 13. 29

  Was dat niet die tapijtboer van de Ten Catestraat die zo’n leuk deuntje in de rust had , na draai een drum voor mekaar en dansen in Amsterdam is dansen bij Wim Bonel? Toen Ajax nog in een echt stadion voetbalde?