Quote du Jour | Gemeentefinanciën en ongehoorzame wethouders

Serie:

© Sargasso logo Quote du Jour

Bleargh, SAAI, gemeentefinanciën boeien who cares? Nou ja, tot het zwembad dichtgaat, of de bibliotheek, of de WOZ-belasting of parkeertarieven stijgen natuurlijk. Maar dat soort zaken lijkt onvermijdelijk in veel gemeenten, want het water klots gemeenten al jaren over de kruin en er komen steeds minder belletjes naar boven. Een aantal wethouders is het helemaal zat:

Rosier en Groeneveld hopen dat er donderdag, als de Kamer met Ollongren debatteert over de gemeentelijke financiën, beweging komt. ‘Als er dan niets gebeurt, vind ik dat de VNG, onze koepel, alle gesprekken met het rijk moet stopzetten’, aldus Rosier. ‘Daarnaast zouden alle gemeenten een niet-sluitende begroting moeten inleveren, zodat er 355 gemeenten onder financieel toezicht komen te staan’, stelt Groeneveld.

Dit is best bijzonder, want gemeenten zijn verplicht om een sluitende begroting te hebben, en wethouders, nou ja, de naam zegt het al een beetje. Maar dat de situatie in veel gemeenten onhoudbaar is, is ook duidelijk:

‘Het is een gotspe dat minister Ollongren in haar Kamerbrief van vorige week zegt dat het te vroeg is om met structureel extra geld over de brug te komen’, aldus Rosier. Not amused is hij ook over de opmerking in haar brief dat gemeenten een eigen rol hebben in de kostenbeheersing. Hij wijst op de brief van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland die, vanwege de penibele financiële situatie van gemeenten, aan minister-president Rutte, hebben laten weten het toezicht te versoepelen als gemeenten geen extra geld krijgen. ‘Het is fijn dat er vanuit die hoek steun komt, maar het is de omgekeerde wereld dat de provincie hun toezichthoudende kaders aanpassen omdat gemeenten in financiële nood zitten.’

Reacties (6)

#1 Jos van Dijk

dat het te vroeg is om met structureel extra geld over de brug te komen

Gemeenten moeten hun plaats weten. Het zijn tenslotte geen luchtvaartmaatschappijen. First things first.

  • Volgende discussie
#2 Le Redoutable

@1 De overheid staat altijd al garant voor de schulden van gemeentes, dus dat hoeft voor hun niet speciaal geregeld te worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Maggi

@2

De overheid staat altijd al garant voor de schulden van gemeentes

Dat klopt, en dat doen ze door de gemeenten de lastige dossiers (bv jeugdzorg) door de strot te duwen en daar minder geld voor mee te geven dan ze er eerder zelf voor uittrok.

En vervolgens moord en brand schreeuwen dat er bepaalde zaken uit de hand lopen.

Dat soort gedrag van de rijksoverheid staat inderdaad garant voor het opbouwen van schulden door de gemeente. Of bedoelde je het zo niet?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Amateur Commenter

Ollongren sloopt eigenhandig de democratie in Nederland, je moet toch echt een volidioot zijn wil je haar nog als lijsttrekker willen. Hoewel, we hebben het hier over D66, de partij van mooie beloftes om vervolgens compleet de andere richting op te lopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Janos

@3 +1

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Sjors

@4: een hele dikke plus (de [edit] verwijderd het plusteken steeds) 1. Samen met Van Nieuwenhuizen (de beste onderwijsminister die onderwijspartij D66 ooit heeft gehad) een hele goede reden om zeker niet op D66 te stemmen.

  • Vorige discussie