Quote du Jour | Geen geld voor gemeenten

Serie:

QUOTE - Nope. Ook na de verkiezingen hebben de in financiële malaise verkerende gemeenten van Nederland weinig tot niets van het Rijk te verwachten. Het Rijk dat onder Rutte allerlei taken over de schutting heeft gekieperd, zonder de benodigde financiën. Uit recent onderzoek bleek dat alleen al op Jeugd gemeenten zo’n 1,7 miljard euro krijgen dan nodig om de taken uit te voeren. Gemeenten zijn dan ook ‘not amused’:

Uitermate fel is VVD-wethouder Ria Boere. ‘De landelijke partijen staan veel te ver weg van de werkelijkheid. Ze staan niet met de voeten in de klei. ‘Den Haag’ weet gewoon niet wat er bij gemeenten speelt’, fulmineert Boere. Onder meer haar gemeente diende op de laatste algemene ledenvergadering van de VNG van vorige maand een motie in waarin werd gepleit voor afschaffing van de opschalingskorting en het Wmo-abonnementstarief (of compensatie van het nadeel) en structureel 1,7 miljard euro extra voor de jeugdzorg. Die motie werd massaal aanvaard.

Ze niet dat we u niet gewaarschuwd hebben voor de gevolgen.

Reacties (3)

#1 Co Stuifbergen

De jeugdzorg (en WMO) zouden efficiënter uitgevoerd worden omdat de gemeenten de burger beter kennen zouden.
(blijkbaar dacht de regering een paar jaar geleden dat een gemeente een dorp van 20 huizen is).

Het is juist het omgekeerde: doordat gemeenten niet deskundig zijn, kopen ze te dure zorg in.
En vaak ook zorg van slechte kwaliteit.
(denk aan: wietplanten knippen als dagbesteding…)

Maar ook gemeenten die de zaken goed aanpakken, kregen van de overheid niet voldoende geld.

  • Volgende discussie
#2 Cheradenine Zakwalwe

“Uitermate fel is VVD-wethouder Ria Boere”

Joh. Dan moet je misschien eens bij een andere partij gaan zitten, eentje die niet al decennia lang het landelijke beleid van een kleinere overheid, afschuiven, meer marktwerking en privatisering en bezuinigen op kerntaken propageert.

En voor de burger die klaagt dat de WOZ- waarde en de gemeentelijke lasten wederom omhoog gaan: zie hier de oorzaak. Maar hee, stem vooral weer VVD over 2 weken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Sjoerd

Ik vind dat het ook anders (om) moet. Rekening van burger, naar gemeente, naar Den Haag en die betaalt gewoon zonder te zeuren. Ik vind het goed dat gemeenten of partijen die dichter bij de burger staan de verantwoordelijkheid krijgen om zorg goed uit te kunnen voeren en ook goed weten waar het geld aan besteed wordt. Maar in mijn optiek hoort daar wel bij goede en deskundige professionals die weten waarover ze het hebben en niet zo diffuus als nu. Zoals hierboven al is opgemerkt. Belangrijker is dat Den Haag en vooral die partijen die altijd willen bezuinigen op de gewone burgers, nogal denken in kosten. Jeugdzorg bijvoorbeeld. Kost te veel, is te duur, moet efficiënter (want efficiënter en gewoon fair belasting innen bij multinationals natuurlijk niet). Allemaal bla bla bla. Jazeker kost het klauwen met geld, dat weet iedereen ook op links wel, maar bij de juiste goede zorg en dus niet uitgeknepen en/of malafide zorg, levert het juist geld op. Het zijn dus investeringen in mensen die zonder die investeringen minder af zijn, maar ook de maatschappij zonder minder af is. Dus baten. Zorg betekent baten, welzijn betekent baten. En als je dat toch weet, dan spendeer je daar je miljarden toch aan? Net alsof dat geld verdwijnt. Integendeel het komt de economie ten goede, het zorgt voor werk en bestedingen, maar vooral het zorgt voor welbevinden. Iedereen gelukkiger. Zo irritant dat zuinige gedoe.

  • Vorige discussie