Quote du Jour – Europa veel beter dan de VS

We have to be more self-confident about projecting the “European way of life” to the rest of the world. It’s far more attractive than the American model, for example. We have a more effective balance among economic performance, social cohesiveness and environmental sustainability. We should embrace this tremendous aura and not call it into doubt.

Oostenrijkse premier Wolfgang Schüssel . Oostenrijk is momenteel voorzitter van de EU.

 1. 2

  Helemaal eens met de heer Schuessel,
  Een sociaal vangnet ontbreekt in Amerika, Kijk maar eens hoeveel mensen onder de armoede grens leven. Weet je hoeveel mensen er geen ziektekosten verzekering hebben? 10 tallen miljoenen. Dat hebben wij hier toch iets anders geregeld. En mensen snel ontslaan veroorzaakt veel pijn en leed. Zorgvuldigheid en medemenselijkheid zijn op hun plaats en dat moeten wij in Europa koesteren. Het kan ons allemaal overkomen dat wij onze baan kwijtraken of arbeidsongeschikt raken en dan ben je in de VS wel de sigaar tenzij je rijk was. In Europa hebben wij nog wel een vangnet, alhowel dat ook steeds meer wordt afgebroken.
  Alles ten dienste van het kwartaal resultaat en de analisten is toch echt niet zoals het leven moet zijn en dat is het wel in de VS.
  En wij kiezen voor meer vakantie en vrije tijd , dat waarderen wij. In de VS wil men blijkbaar alleen maar werken en nog meer verdienen . Wij Europeanen maken andere keuzes.
  Dus koesteren en verbeteren dat Europese model, het kost geld maar het is het waard!

 2. 3

  Ik vond het politiek/diplomatiek gezien eigenlijk best nogal een schokkende uitspraak. Een beetje een trap in het kruis van de amerikanen zeg maar. Nog niet zoveel politici het zo horen verwoorden.

 3. 4

  @Steeph: Geheel mee eens, er is een grens binnen het verbale politiek verkeer, die wordt hier overschreden.

  @Robert: Als u dit soort uitspraken vergoeilijkt middels argumenten van hoe goed het lecven “hier” is en “daar niet zou ik maar vast een schuilkelder gaan graven in uw tuin, mocht u dat hebben. U slaat de plank mis, in tijden van mondiale “rust” is er altijd het verbale overleg tussen de verschillende politieke visies in de wereld. Als dat niet meer kan rest uiteindelijk maar een weg, die van geweld.

 4. 6

  Het projecteren van de Europese levensstijl op andere landen lijkt me een totaal verkeerd uitgangspunt. In die zin is Schussel geen haar anders dan de meeste politici, die uitgaan van allerlei “business as usual” scenarios

 5. 7

  Volgens mij mag de gemiddelde Europeaan juist wel wat bescheidener zijn over de eigen superioriteit, ik hoor bijna niets anders als ‘bij ons is het toch beter dan in Amerika’ of bij allerlei maatschappelijk ongewenst gedrag ‘kijk maar in Amerika’ etc. terwijl geen kip er ervaring mee heeft, allemaal ‘hear say’. De werkelijkheid is dat de verschillen heeeel erg klein zijn op de meest uiteenlopende vlakken, afgezien van het wapenbezit, de economische dynamiek, de xenofobie, religiositeit en militaire stootkracht, maar inclusief de zelfingenomen overschatting van de eigen superioriteit.

 6. 8

  oh ja, in de laatste zin zegt de man wel iets zinnigs: Europa lijdt in mijn ogen aan cultuur relativisme in algemene zin, los van Amerika, de Amerikaan is veel idealistischer en positiever ingesteld. Maar ik zou de gemiddelde Fransoos, Hollander of Italiaan niet graag NOG zelfbewuster zien worden.

 7. 10

  Misschien dat hij hier ook de economie bedoelde. We horen veel politici spreken over een veel krachtiger VS met hogere groeicijfers. Maar als je kijkt naar GDP (gross domestic product, BBP), waar over het algemeen welvaart mee wordt gemeten, komt die veel positiever uit voor veel Europese landen als er gecorrigeerd wordt naar aantal uren dat Europeanen werken, of naar ongelijkheid, of naar vakantie uren.
  Het gaat hier denk ik niet zozeer om ‘trots’, of patriotisme zoals het in de VS genoemd wordt, maar om de manier waarop wij ons referentiekader opstellen. Als politici ingrepen doen om de EU meer slagvaardig te maken dan de VS, dan rijst de vraag of dit echt nodig is, gezien onze hogere welvaart!

 8. 14

  Overigens zijn er best veel Amerikanen het met hem eens. Lees bijvoorbeeld eens: The European Dream van Jeremy Rifkin, een niet onbelangrijke Amerikaanse denker die precies hetzelfde denkt, en dat in een goed leesbaar boek nog eens uitgebreid onderbouwt.

 9. 17

  Ik heb het gevoel dat de Europeaan zo vanzelfsprekend van alle kanten in den aars kan gepakt worden dat het niet meer leuk is.
  Hetzij van onderbuikerts, hetzij van willywonka-anarchosocialisten, hetzij van Wildergeertjes, hetzij Espeejerkens, hetzij van elke fuckin idioot die aan de klaagmuur gaat kakken dat ‘de politiek het verziekt’, hetzij van ongedierte wat niet eens weet waarom z’n hol in de grond een uitkering krijgt, hetzij van de Ondernemer die Europa als een lachwekkend plunderbaar iets ziet, hetzij van achterlijken die durven ‘oud europa’ als term van een vieze klootzak over te nemen, hetzij van wereldvreemden die denken dat hun dorp meer opbrengt in een wereld die bestaat uit grootmachten, hetzij uit smeerlapkes die wèl van het wonderlijk en enig haalbare en duur bevochten sociale systeem Europa profiteren maar er op schijten, hetzij van hen die de grimmige moed opbrengen om Europa als iets bruikbaars te zien al naargelang het uitkomt: bijvoorbeeld: Europa heeft de Grote schuld omdat het de rest van de wereld gebruikt heeft/versus/Europa is een zwakke trut die geen ballen heeft om initiatief te nemen in de rest van de wereld.

  Echt waar: ik ben het zò strontbeu om MIJN, en bij uitbreiding ieders op Sargasso aanwezige EUROPEAAN Europa te horen afzeiken.
  Zo beu om alle 700 miljoen Europeanen zichzelf als kutmarokkaantjes te zien profileren, met ondertussen restend de enige gemeenschappelijke reden dat ze dat kùnnen -uniek- -in dat kuteuropa.
  De meeste reacties hierboven maken mij zo droevig.
  Het is zo gratuit.
  Lucky, lucky fools.
  Grow up.

 10. 19

  @10 remco: “gecorrigeerd wordt naar aantal uren dat Europeanen werken”

  briljant!!!! Hier heb ik echt in een deuk over gelegen. Ik heb mijn functioneringsgesprek helaas al achter de rug. Ik snap ook niet dat die bijstandsmoeders en uitkeringstrekkers zo zeuren over hun loon, of die mensen in de Derde Wereld, of vrouwen, of …. enfin, nogmaals, geniaaaal. Heb jij toevallig een MBA?

 11. 21

  @dr banner: Voor de duidelijkheid, schoenen uitspraak was ook van “de” film: “”Theres an awful lot you can tell ‘bout a person by their shoes” — “Where they goin’ , Where they been”
  “I’ve worn lots of shoes”

  @DP: Oostenrijk en het aangrenzende Zwitserland zijn veel multicultureler dan nederland. U kent de data niet en hoe het gaat daar ook niet.

  @al: De heftigheid in dergelijke discussies is nu precies waar ik mij zorgen om maak.

 12. 24

  @larie: als u multi-cultureel bedoelt, dan bedoelt u ‘van verschillende culturele dan wel ethnische achtergrond’ maar niet zwart-wit. Als de gewone man het over multi-cultureel heeft bedoelt ie gewoon of er veel moslims en zwarten wonen in zijn straat. U bent iets te academisch in deze. In Oostenrijk is het grootste gedeelte van de buitenlanders afkomstig uit Joegoslavie, maar die mensen zijn zo wit als sneeuw, de onderbuik rekent die mensen helemaal niet mee. Ik ken de cijfers van Zwitserland niet.

 13. 25

  Ik weet het ook niet @Caprio. Wat ik zie in de landen in en om mij heen lijkt het wat meltingpot aangaat toch in zijn algemeenheid, stumperts heb je overal, goed te gaan. Veel geslaagder dan in dat gipsland. Om een 40/45 stempel te drukken op Oostenrijk vind ik wat kort door de bocht. Talloze (hou van de Arabische cultuur dus zoekt ze op en komt op me af) mensen met Arabische achtergond lopen welliswaar mit Lederhosen te jodelen maar gaan daarmee (Echie) naar de moskee. kan allemaal. In serieuse gesprekken lijkt het me dat een ieder daar gelukkig mee is. De Oostenrijkse/Zwitserse methode werkt. De Nederlandse methode niet. Wil de echte nazi opstaan (Kent U wie van de drie;-?)

 14. 26

  @larie “u kent dit niet u kent dat niet” wat is jouw probleem??

  @crachat: jij hebt het over Espeejerkens ik neem aan dat je de SP bedoelt ? Ik heb er ooit een serieuze post aan gewijd en ik kan me geen reactie van jou herinneren. Probeer aub niet, net zoals Carlos, keer op keer de SP wat Europa betreft in een kwaad daglicht te stellen. Verdiep je eerst eens in de inhoud.

 15. 27

  Ow..heb geen probleem, zeker niet met u lately. Ben zelf wat ingetogen naarmate de jaren vorderen en zal niet gauw een fascistisch stempel, waar ik erg gevoelig voor ben tis allemaal shit die opkomende bruine golf, op een land drukken als ik geen real gevoel heb. Echt @DP, oostenrijk waar ik veel ben geweest onlangs en dat lokaal en niet met de apres-ski zonnebadende walgelijke nuveau-riche is aangenamer voor de nieuwkomer dan menigeen denkt.

  That’s all.

 16. 30

  Weet ik wel maar soms als ik schrijf, mijn vingers gaan te hard, staat het er en is het al weg. Ik lees nooit na, waar ik soms spijt van heb. Op vwo had ik een vrij zeldzame 10, niet te merken tog;-?

  Het kost moeite de nazi binnen in mij te onderdrukken..wat een ware uitspraak..een strijd met evolutionaire krachten, maar ik werk eraan konstant.

  Vandaag had ik een warme ontmoeting met een tigste generatie nieuwkomer verpleegster in Rotterdam bij bezoek familielid. Sprak haar aan in haar “moeder”taal met een soort van gedicht..ze moest er gelijk van huilen en toen ook ik een beetje. Deze jongedames hebben het heel zwaar.

 17. 31

  Wil iedereen die hier over “nazi’s” gaat praten eerst even “Dark Continent” van Mark Mazower lezen?

  Daarna lullen we verder. Over Europa, en de VS. En over nazi’s.

 18. 32

  Reactie #31 komt veel te cru over, dus vereist een andere uitleg:

  Zinnen als “iedereen is een nazi” en “het kost moeite de nazi in mij te onderdrukken” verwarren, denk ik althans, nationaal-socialisme met wat anders. Maar het nationaal-socialisme was een soort perfect storm, die alleen op dat moment in de geschiedenis kon gebeuren, en wat onstaan is uit een samenloop van heel wat omstandigheden: Dat de Duitse militaire elite, die een enorme afkeer had van de in hun ogen plebejerige NSDAP, eventjes de andere kant opkeek omdat de Duitse eer moest worden gered. Dat er in heel Europa een hoop was dat autoritaire regime’s het toen gevoelde failliet van de liberale democratieen konden oplossen (Mazower haalt Colijn’s “Op de Grens van twee Werelden” aan). En nog veel, veel meer.

  Discriminatie zit in ons allemaal, maar dat leidt niet automatisch naar fascisme. Daarvoor moet er veel meer gebeuren, met name op het gebied van staatsinrichting. Ik vrees dan ook meer voor de gevolgen een eventuele grote economische teruggang.

  Een tweede reden om het boek hier aan te halen is dat Mazower zo mooi beschrijft hoe dat hele beeld van Europese liberale democratie zo ongelovelijk nieuw is. Je kan het bijna een experiment noemen.