EU wil regels voor videobloggers

Als het aan Viviane Reding: EU-commissaris voor ‘Informatiemaatschappij en Media’ ligt dan moeten zelfs YouTube-uploaders en andere amateur videobloggers straks een ‘uitzend-licentie soort van’ hebben. De Europese Commissie werkt aan een voorstel dat stelt dat alle Europese websites (..en mobiele telefoons!) die videobeelden ondersteunen aan bepaalde EU regels moeten voldoen. Volgens Reding is dit slechts om ‘haatboodschappen’ te weren en onze kinderen te beschermen. Maar als dit voorstel wet wordt zou het merkwaardige gevolgen kunnen hebben: Supposing you set up a website for your amateur rugby club, uploaded some images and added a link advertising your local sports shop. You would then be a supplier of moving images and need to be licensed and comply with the regulations. (Times)

 1. 1

  Heerlijk toch, dat optimisme van zo’n EU-commisaris die werkelijk denkt dat al haar plannetjes zomaar uitgevoerd zullen worden. Dat een en ander te controleren is en dat niemand zijn server in India zal zetten…

 2. 2

  Argument: “veiligheid”, “haat”, “angst”

  (de zeer discutable misselijkmakende op alles toepasselijk lijkende angstpolitiek)

  Gevolg:
  “onveiligvoelende”, “hatende”, “angstige” gebruikers
  inperking van informatie vrijheid, cultuur en innovatiekracht. toename van kosten en bureaucratie

  Vooral de kosten van de papierhandel, intolerante moralisten, concurrentie mijdende corporalisten zonder creativiteit en foute cariere politici tendens staan me gewoon tegen. Waar komt deze ongewenste lobby vandaan?

 3. 3

  Ik word toch zo moe van al die lutsers die zonder enig besef van wat het Internet nou echt is er wetgeving doorheen willen jassen.

  Een schande dat deze mevrouw de portefeuille ‘Informatiemaatschappij en Media’ mag beheren.

 4. 4

  Inderdaad, hoe wereldvreemd ben je als je met dit soort voorstellen komt? Kan iemand alsjeblieft snel eens aan die mevrouw uitleggen hoe internet werkt? Misschien ook even internet er op een paar diskettes bij doen?

 5. 6

  Een schande dat deze mevrouw de portefeuille ‘Informatiemaatschappij en Media’ mag beheren.

  Inderdaad. Dit geeft aan dat je voor dit soort baantjes enkel goede contacten hoeft te hebben. Ik begin dat hele “Europa” zo langzamerhand te zien als een soort pre-pensioen voor uitgerangeerde politici.

 6. 7

  Stel dat,…is het dan zoals Chinaman zegt? Is die hele actie van Reding inderdaad nutteloos. Maar als ik nú weblog zou beginnen,..moet je je eerst aanmelden/ registreren met >naam

 7. 8

  *ging iets niet goed*
  Stel dat,…is het dan zoals Chinaman zegt? Is die hele actie van Reding inderdaad nutteloos. Maar als ik nú weblog zou beginnen,..moet je je eerst aanmelden/ registreren met >naam

 8. 9

  *sorry*
  Stel dat,…is het dan zoals Chinaman zegt? Is die hele actie van Reding inderdaad nutteloos. Maar als ik nú weblog zou beginnen,..moet je je eerst aanmelden/ registreren met *naam*weblog puntnl,..kan je makkelijk aanvraag licentie(code,nummer) bij zetten.

  What’s next?,..de reaguurders gestript tot op de onderbroek aan de leugendetector met een felle lamp in de snuit zeker?

 9. 11

  What’s next?,..de reaguurders gestript tot op de onderbroek aan de leugendetector met een felle lamp in de snuit zeker?

  Dat zou volgens mij ook goed kunnen werken tegen reaguurders die hele discussies volspammen met niet ter zake doende comments…. ;-)

 10. 12

  @YP,

  Ze moeten jou zeker in de gaten houden! :)

  Waar blijft Sikbock nou, die is zo anti overheidsingrijpen. Dit is gewoon weer een voorbeeld van geld uit de zak kloppen van de burger, een verkapte belasting. Overal moet je maar vergunningen voor hebben. Zitten er alleen maar communisten (neocons) daar? ;). Wat komt hierna? vergunning voor het schrijven van stukjes op je weblog? Of een vergunning voor het spreken in de openbaarheid? Of komt er straks een poepvergunning? Want dat doen we tenslotte allemaal, toch?!

 11. 13

  Inderdaad Chinaman,..aanpakken die leuteraars!
  Controle plus extra- inkomsten ja MP. Twee vliegen in-een-klap,…maar nou weet ik nog niet of je dan via plaatsen servers in ander land, waar op dat gebied geen verdrag? afgesloten is, e.e.a. kan omzeilen. Lijkt op wielrenners die in Zuid- Afrika gaan trainen om dopingcontroles te ontlopen….

 12. 14

  Volgens mij is in Nederland nog altijd de vooroorlogse wet van kracht dat eenieder die publieke audio of video aanbiedt daarvoor een zendvergunning nodig heeft, omdat die als omroep wordt beschouwd. Maakt niet uit of dit via een website gebeurt.

  In dit land zijn bijvoorbeeld ook alle politieke partijen in het parlement een publieke omroep, omdat zijn zendtijd krijgen.

  Nieuws is dit allemaal niet.

 13. 16

  Het is een zendmachtiging, geen vergunning, en die valt onder de Mediawet.

  En Wikipedia acht ik, met alle respect, niet de meest betrouwbare interpretator van alle juridische implicaties van de Mediawet.

 14. 17

  Dwarsgebakken lucht.

  Stel dat Viviane Reding haar zin krijgt en alle uitingen op internet, Usenet nieuwsgroepen en mobieltjes “met camera functie” gecontroleerd moeten gaan worden op naleving van de wet “Reding”. Lijkt me een pittige klus!

  Wie mag het ambtenarenapparaat betalen dat de “wet Reding” moet gaan handhaven?
  Juist ja.

 15. 18

  @16: Toch heeft Chinaman gelijk (en geloof me ik geef hem dat niet als hij het niet heeft). Internet (inclusief beeld en geluid) wordt namelijk gelijkgesteld aan gedrukte pers, niet aan publieke audio/video. Daar is geen vergunning voor nodig.

 16. 19

  @10: Fantastisch stukje film trouwens. Niets zo leuk als lachen om totaal stupide mensen. Alleen even vergeten dat ze wel ergens wat over te zeggen hebben waar ze dus de ballen verstand van hebben.

 17. 21

  Het artikel over de vrijheid van meningsuiting van de eu:

  http://www.ivir.nl/wetten/eu/art10EVRM.HTM

  Wat de burgers betreft lijkt het me onwaarschijnlijk dat dit haalbaar is.
  Voor commerciele projecten zal dit waarschijnlijk anders liggen, maar die hebben doorgaans ruim voldoende mogelijkheden om succesvol te lobbyen.

  Wat het voorbeeld van de rugbyclub betreft, ze zouden dus heel het gelazer kunnen omzeilen door geen banner van de slager te plaatsen.

 18. 22

  Als de internetgeneratie straks aan de macht is – over pakweg 25 jaar – dan wordt alles anders. Die weten tenminste waar ze het over hebben. Die hebben kennis vergaard via het almachtige web. Weg met de onwetendheid. Dan komt de echte vrijheid [van meningsuiting]. Jaja.

  Ik ben in elk geval erg benieuwd.

 19. 23

  over 25 jaar is de huidige generatie gearriveerd en net zo onderdrukkend als het tuig wat er nu zit en de burgers net zo bang als ze nu zijn. alle uitvindingen en vernieuwingen maken mensen angstig, de reli’s overstuur en conservatieven zenuwachtig.

  het ergste moet nog komen :)

 20. 26

  Maar als je geen advertentie op de site plaatst zou je dat hele circus volgens mij omzeilen. Lijkt me een nogal loze maatregel dus.

 21. 27

  @Bismarck,

  Volgens mij kun je nu ook wel maatregelen nemen tegen websites met haatdragende content. Ze moeten gewoon eens de huidige regels implementeren en niet steeds met nieuwe extreem dure oplossingen komen die alleen maar geld van de burgers opsouperen.

  Mijn gevoel zegt dat er wat anders achter deze voorstellen zit. Heeft niets te maken met het beschermen van de broze kindergeestjes.