Quote du Jour | Een ander symbool van vooruitgang in Afghanistan

Quote du Jour“When I saw an Afghan fellow pull out his Apple iPhone in Kabul, while I was talking on my five-year-old NATO mobile, I saw another symbol of progress” (NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer in de Sydney Morning Herald).

De iPhone als symbool van vooruitgang in Afghanistan? Jaap de Hoop Scheffer denkt van wel. Oud-Talibanstrijder Mullah Abdul Salaam Zaeef mag dan in zijn nopjes zijn met zijn iPhone, het wil niet zeggen dat hij nooit meer via GPS contact zoekt met zijn oude vriendjes om te zeggen dat hij een verkeerde keus heeft gemaakt. En dat hij graag weer de wapens oppakt om te vechten in naam van Allah.

Als De Hoop Scheffer echt gelooft in wat hij zegt, liet hij in heel Afghanistan iPhones uitdelen. Een gewone Afghaan kan zo’n telefoon namelijk helemaal niet betalen of heeft nog nooit van een iPhone gehoord. Achthonderd dollar kost een iPhone in Kabul, wat gelijk staat aan het gemiddelde jaarsalaris van een gewone Afghaan. Een symbool van vooruitgang? Jaap de Hoop Scheffer denkt van wel. Maar die komt ook maar zelden in Afghanistan. En ziet dan natuurlijk alleen de mobieltjes van zijn rijke Afghaanse (ex-Taliban)-vrienden…

 1. 2

  Hey, waarom hebben die druglords wel een GPS contact functie en ik niet??

  Als 4 verkochte iphones per maand al een teken is van vooruitgang is Jaap snel tevreden.

 2. 5

  – Laurens, als een iphonebezitter gezien wordt als symptoom van vooruitgang, wil dat niet zeggen dat het uitdelen van meer iphones leidt tot meer vooruitgang..

  – als in: Als het gras altijd nat wordt van de regen, maakt het besproeien van het gras niet dat het zojuist heeft geregend.

  – Of iphonebezit uberhaupt een symptoom is van vooruitgang is een ander – te betwisten – punt

 3. 6

  Of iphonebezit uberhaupt een symptoom is van vooruitgang

  Jaap’s nieuwe techno vriendje heeft een witte iphone, enige smaak bezit onze drugslord dus niet.

 4. 7

  Advocaat van de duivel: De Hoop Scheffer bedoelt natuurlijk dat de situatie nu dusdanig rustig is dat er een telefoonmaatschappij is die een mobiel netwerk aanlegt. Dit als voorbeeld voor de toegenomen zakelijke activiteit in Afghanistan. Dat het meeste geld uit de heroïnehandel komt laten we dan maar even buiten beschouwing.