Quote du Jour | Dwindling individualism

SargQdJ09

There is a demographic lag at play here, but individualism will only dwindle from here on in. Political upheavals from Occupy to Corbymania, and the success of the SNP, all show how the millennial generation understand themselves using a fundamentally different model to those raised in the 20th century, and who still unconsciously use individualism as the basis of their thought. It may take a few more “inexplicable” political shocks before the Westminster consensus grasps what has happened, but the “historical throwbacks” are not those who support Jeremy Corbyn. It is those that are bewildered.

Tot veler verbazing heeft de radicaal linkse Jeremy Corbyn het leiderschap van de Britse Labourpartij in de wacht weten te slepen. Aan de andere kant van de plas is de socialist Bernie Sanders inmiddels de koploper in de Democratische voorverkiezingen voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Beiden trekken vooral jongeren.

Voor John Higgs komt dit niet als een verrassing. Internettechnologie maakt dat de jongere generaties gewend zijn te denken in netwerken, communities en delen. Het individualisme is op z’n retour, gemeenschapszin en je steentje bijdragen voor het grotere geheel komt weer terug.

Eerlijk gezegd geloof ik daar niet zoveel van: al die Youtubekanalen, Twitteraccounts en Instagram-pagina’s zijn vooral megafoons voor narcistische zeepkisten. Maar een interessante invalshoek is het wel.

h/t Theo Hakkert

 1. 1

  “Tot veler verbazing heeft de radicaal linkse Jeremy Corbyn het leiderschap van de Britse Labourpartij in de wacht weten te slepen. Aan de andere kant van de plas is de socialist Bernie Sanders inmiddels de koploper in de Democratische voorverkiezingen voor het presidentschap van de Verenigde Staten.”

  Mwoah, is dat niet meer omdat de overige kandidaten voor het Labour-leiderschap net zulke kleurloze middle-of-the-road figuren zijn als Miliband? En ze in de US wel klaar zijn met dynastieën als de Clintons en de Bushes?

 2. 3

  Bernie Sanders aan de leiding??
  Volgens Real Clear Politics gemiddelde van polls staat Hillary nog steeds stevig aan de leiding.
  1 poll is geen poll

 3. 4

  De “millennial generation”. Dat kan niet meer zijn dan zo’n 5% a 10% van de kiezers op dit moment. Bij lange na niet genoeg om de overwinning van Corbyn mee te verklaren (als het al ergens op sloeg).

 4. 5

  @4

  De Amerikaanse onderzoekers William Strauss en Neil Howe schrijven in hun boek Millennials Rising: The Next Great Generation de periode 1982-2001 toe aan de generatie Y.

  Dan zit je toch tegen de 30% aan van de kiezers.

  Zou best iets van aan kunnen zijn, ik heb ooit een nederlandse filosofe ( zo jammer dat ik haar naam nu kwijt ben ) hetzelfde horen beweren , zij zag verschijnselen als opensource-projecten , crowdfunding enzomeer ook als symptomen van het einde van het individualisme.

  Plus, de meest opvallende narcisten op twitter en youtube zijn bepaald niet de jongeren.