Duitse economen uit verschillende richtingen roepen eensgezind op tot meer Europese solidariteit. Europese landen moeten elkaar in deze crisis financieel bijstaan. Opmerkelijk, omdat juist Duitsland tijdens de vorige crisis steun aan Italië en andere zuidelijke landen afwees en zich ook verzette tegen gezamenlijke obligaties, een oplossing waar de auteurs nu op aandringen. De open brief is vandaag gepubliceerd in het FD (€)
Alle landen moeten de nodige maatregelen kunnen treffen om hun bevolking te beschermen, de economie te stabiliseren en deze na de crisis weer snel op gang te brengen. Om dit ondanks de begrotingssituatie voor alle lidstaten mogelijk te maken, moet Europa in deze crisis financieel één lijn trekken. De sterken moeten de zwakken helpen. Nu moet de door het lot verbonden gemeenschap die Europa nu eenmaal is, zich waarmaken.
Een belangrijke les uit de laatste crisis is dat we vroegtijdig en proactief moet optreden om twijfels over de stabiliteit van het bankwezen te voorkomen en speculatieve aanvallen in de kiem te smoren.
Wij stellen een strategie voor die gebaseerd is op crisisobligaties met een gemeenschappelijke aansprakelijkheid onder verantwoordelijkheid van het Europese financiële beleid. Deze strategie omvat een sterke, maar aanvullende rol voor de Europese Centrale Bank (ECB), als borg voor stabiliteit op de markten en overdracht van het monetaire beleid. De ECB heeft reeds gereageerd op de stijgende risicopremies voor Italiaanse staatsobligaties. Nu moeten de lidstaten ondubbelzinnig en samen optreden.
Als gevolg van deze gezamenlijke aansprakelijkheid zou de schuld van de meest getroffen landen relatief weinig toenemen. Doorslaggevend is dat het hier om een noodfonds ter bestrijding van de crisis gaat, dus een eenmalige maatregel.
Volgen meer voorstellen voor ingrijpende acties van zowel EU als de ECB.
Nu mogen we geen tijd verliezen. Hoe langer de huidige crisis aanhoudt, hoe duidelijker de verschillen tussen de begrotingen in Europa worden. Dit zou Europa verdelen op een moment dat eendracht nodig is.
Reacties (9)
Ah, de Eurobonds weer. Die zag ik al aankomen. Wat nieuwe kaarten bovenop het reeds instortende kaartenhuis van de muntunie.
Vanzelfsprekend moeten volgens de Duitsers (vooral de zuidelijke) landen onder curatele worden gesteld en die hun bevoegdheden naar Brussel overdragen.
Die steun aan de Zuidelijke landen is er al lang via het opkoop programma van de ECB en lage rente. Onzin om die landen dan nog eens extra te steunen. Bovendien hebben die landen in goede tijden met 0% rente hun zaakjes niet op orde gebracht.
Het is tijd om de Aeneide te herschrijven: Timeo Germanes et dona ferentes.
En dan dit: je zaakjes al 20 jaar niet op orde hebben en wel een grote bek hebben. Man o man.
https://www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/italië-wil-inzet-noodfonds-eu-zonder-voorwaarden/ar-BB11CFEP?ocid=spartanntp
Kennelijk voor sommigen een moeilijke boodschap, ook in crisistijd.
@5 Eendracht? EENDRACHT?! IEDEREEN VOOR IKKE EN IKKE VOOR M’N EIGE! ZO!!1!!elf!
.@3: Voor de huidige Romeinen geldt eerder: Timeo Ruthenii et dona ferentes
” Opmerkelijk, omdat juist Duitsland tijdens de vorige crisis steun aan Italië en andere zuidelijke landen afwees” Dit is dan ook een hele ander situatie, in de vorige crisis hadden de Zuidelijke landen het grootse aandeel in hun eigen financiële problemen. Te veel uitgegeven, te weinig gespaard, niet op tijd bezuinigd, etc. Op en virus daarentegen heeft de politiek geen of een uitermate beperkte invloed. Afwees is trouwens ook niet echt waar er zijn door Duitsland uiteindelijk ook miljarden naar het zuiden gestuurd.
Wij en de Duitsers hebben het in en na vorige de crisis zuinig aangedaan en plukken daar nu de vruchten van, al worden de politici die die buffer opgebouwd hebben door sommigen in hun achterban nu nog verguisd. Landen als Italië en Spanje zijn weer veel te vroeg uit gaan geven zonder reserves aan te leggen en waren daar nog trots op ook! De metafoor van Dijsselbloem was diplomatiek misschien onhandig, maar blijkt eens te meer opgegaan te zijn. Ook al konden die landen de Corona uitbraak niet voorzien en is het daardoor terecht om ze nu weer te helpen hadden ze toch verstandiger moeten zijn, er zomaar van uitgaan dat de economie wel door zal blijven groeien is nooit slim.
Aan het noodfonds moeten nu dan ook keiharde afspraken verbonden worden dat ze na deze crisis nu wel serieus hun begroting op orde gaan krijgen. Dit is de 2e keer in korte tijd dat de Noordelijke landen het Zuiden met hun financiële reserves en kredietwaardigheid uit de brand moeten helpen, als dit hierna nog een keer moet gebeuren ontploft de eenheid in Europa definitief kan ik garanderen.
Solidariteit. Tja. Wacht maar tot corona hier zo om en nabij uitgeraast is. Tegen die tijd zit Afrika net wel/net niet in zijn piek. Ik vrees het ergste.
Omstandigheden daar die niet te vergelijken zijn met hier, westerse overheden die allemaal jeremiëren over de economische schade die het virus ons heeft toegebracht en met een beetje mazzel dus net wel/net niet 1 euro 10 overhebben voor het leed daar.
En met een bevolking die elkaar hier ondanks eczeemveroorzakende liedjes en klapfeestjes al bevecht om een wc-rol, verwacht ik weinig empathie als daar een duizendvoud (als het daarbij blijft) aan doden valt.
Zal ik het alvast niet over vluchtelingenstromen hebben?