Quote du Jour – Democratie, zo betrekkelijk

Quote du Jour
seeing the glass half full, or half empty

Of je een land democratisch kunt noemen is zo betrekkelijk. Vergelijk je Rusland en Europa, is het een kwestie van halfvol versus halfleeg. Vraag niet wat op wie van toepassing is.
De bespreking tussen de EU en Rusland verliep niet soepel. En bovenstaande quote was een reactie van Putin op de aantijgingen door Angela Merkel dat Rusland wat beter om moest gaan met de mensenrechten en de democratie. Vlak nadat demonstranten tegengehouden waren op een vliegveld in de buurt.
Rusland schermde ook aardig met de olie. Extra pijnlijk voor Nederland ook, die afhankelijkheid. Dit jaar zal de invoer vanuit Rusland waarschijnlijk de invoer uit alle OPEC landen overtreffen.
Is het vaatje straks halfvol of halfleeg?

UPDATE (van onze Russische correspondent): Hoe zeg je dat in het Russisch? Sargasso’s vertaalwijzer:
‘стакан наполовину пуст или наполовину полон’. En, de oplossing!

 1. 1

  Voor Rusland halfvol, voor Europa halfleeg ;) en sinds 2001 twijfel ik in hoge mate aan de alleenzaligmakendheid van democratie. Het begrip wordt te pas en te onpas uit de kast getrokken als een vreemde mogendheid iets doet dat de alleenzaligmakende democratische oligarchieën tegenstaat. Als Putin zou zeggen dat het christelijk beginsel in de Europese grondwet zou moeten zou Merkel zo bij hem in bed springen.

  (is het trouwens niet half vol / half leeg?)

 2. 3

  Of je een land democratisch kunt noemen is zo betrekkelijk. Vergelijk je Rusland en Europa, is het een kwestie van halfvol versus halfleeg. Vraag niet wat op wie van toepassing is.

  Volgens mij is dit (Poetins opvatting dus) aperte onzin. Er is heus in de wereld wel goed nagedacht over wat een democratie is, waar het aan moet voldoen en of er een mate van democratie bestaat. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Democratic Index van de Economist (kijk eens op http://www.economist.com/media/pdf/DEMOCRACY_INDEX_2007_v3.pdf). Eerste is Zweden, Noord-Korea is laatste (167e) en Rusland staat op de 102e plek, een hybride regime. (De totalitaire regimes beginnen vanaf plekje 113 met Pakistan.)

 3. 4

  Is Rotterdam nog steeds een doorvoerhaven voor ruwe olie?
  Ik heb mij wel eens laten vertellen dat olie voor het Ruhrgebied e.o. in Europoort in een pijplijn wordt gestopt, met een bal of schijf tussen de verschillende tankers/ladingen/oliesoorten.

  Hoe houdt het CBS dat allemaal uit elkaar?

 4. 5

  Een land is democraties? Dan zal toch eerst duidelijk moeten zijn aan welke criteria het begrip “democraties” dient te beantwoorden om eenduidig te zijn.

  Het democratiese Rusland van meneer Putin en het democratische Europa zonder objectieve meetlat vergelijken staat gelijk aan het vergelijken van peren en mosselen..

 5. 7

  Of je een land democratisch kunt noemen is zo betrekkelijk. Vergelijk je Rusland en Europa, is het een kwestie van halfvol versus halfleeg. Vraag niet wat op wie van toepassing is.

  Gevaarlijk en tendentieus zinnetje. De EU mag dan een democratisch tekort hebben, dit is nog altijd een luxe probleem vergeleken bij hoe regimes in landen als Rusland in elkaar zitten. Ik geloof niet dat journalisten in Europa vermoord worden door de Europese geheime dienst, en ook loopt Harry van Bommel nog vrolijk rond zonder met polonium te zijn vergiftigd. Er valt bovendien wel degelijk iets te kiezen bij Europese verkiezingen (al zijn veel mensen zich daar blijkbaar niet zo van bewust); in Rusland kan je kiezen tussen ‘Verenigd Rusland’ en ‘Rechtvaardig Rusland’ die allebei Poetin het liefst tot president voor het leven willen benoemen.
  Met dit soort misplaatst cynische opmerkingen wordt het nooit wat met Europa.

 6. 9

  Ok, niet helemaal het punt van dit artikel, maar dat grafiekje is wel wat vertekend. Saudi-Arabië staat apart genoemd, maar is wel degelijk ook een OPEC-land, zoals het CBS zelf aangeeft. De olie-import uit Rusland neemt dus toe, maar van overtreffen van de OPEC is voorlopig geen sprake.

 7. 11

  @Jay: De OPEC lijn is inclusief S.A.
  SA staat alleen ook even apart genoemd om aan te geven op welk moment Rusland de rol van grootste enkelvoudige leverancier overnam. Nu nemen ze straks de rol over van het gehele OPEC blok (inclusief SA).

 8. 12

  @HansR #1:

  Democratie is ook niet zaligmakend. Democratie is verzonnen door wat knappe koppen een paar eeuwen geleden. Als er nu andere knappe koppen opstaan dan hebben we de komende twee eeuwen weer een ander stelsel.

 9. 13

  En dan bedoel ik natuurlijk de indirecte/parlementaire democratie. Directe democratie bestond bij de oude Grieken ook al.

 10. 15

  Putin zou beter de termen balk en splinter kunnen gebruiken als hij een beeldspraak doet over democratie. Daarbij moge duidelijk zijn bij welke judoka de balk in het oog zit.