Quote du Jour | De premier van het respect

Eh, meneer Balkenende. D’r zijn inderdaad dus, nou het is inderdaad ruimschoots besproken, al vier kabinetten gevallen. U staat er momenteel niet zo goed bij in de peilingen. Dan heb ik toch de vraag: Heeft heel Nederland dan misschien niet zoveel vertrouwen meer in u? En dan wilt u toch nog het volgende kabinet regeren, en als u dat niet kan doen, gaat u uit de kamer. Dan vraag ik me af: Is dat niet een beetje een kansloze missie geworden? Als zo weinig mensen nog… het draagvlak voor de CDA… zo… het gewoon… het vertrouwen gewoon weg is in het CDA…. dat is toch…ja?! (groot applaus)

Een van de studenten die Balkenende gisteren in “zijn eigen” Vrije Universiteit in NOVA College Tour stevig wilde aanpakken. Het begon nog rustig met een Wildersbashvraag. Maar dat de vragensteller de premier vanonder een rielekst petje aansprak (alsof er niets is geleerd van de excuses van Ali B voor het tutoyeren van de premier), bleek een voorbode voor het geringe respect in de vragen en houding van de studenten de rest van de avond. En tussendoor kreeg Balkenende nog even te horen dat het CDA een zetel verder was gezakt in de peilingen en werd een filmpje getoond waarin kroeguitbaters Blonde Sien en Zwarte Gerrit zeiden het altijd op te nemen wanneer de premier in spé in zijn studentenstamcafé Rooie Nelis werd gepest. Nu ook de CDA-partijtop zich achter de schermen al bij een nederlaag heeft neergelegd, dringt de vraag zich op: Waren de laatste kabinetten slechts een kleine opleving als vluchthaven na de zogenaamde puinhopen van acht jaar paars, en beleven wij nu wel het definitieve einde van de eeuwlange macht van de zogenoemde christen-democratie?

Reacties (9)

#1 Olav

… en beleven wij nu wel het definitieve einde van de eeuwenlange macht van de zogenoemde christen-democratie?

Oh, zoete dromen! ;-)

 • Volgende discussie
#2 JSk

Als je ziet waar de zetels naartoe gaan: een seculier maar zeker niet progressief rechts. Het CDA moet van christelijk conservatief maken en ze kunnen nog decennia mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Ultrabas

@2: Het CDA is m.i. altijd al conservatief geweest, volgens mij zijn hun kiezers langzaam aan het uitsterven; als ik in mijn eigen familie kijk, is dat zeker zo. Mijn opa stemt CDA, mijn ouders sinds enkele jaren niet meer en ik heb er nooit ook maar een moment over nagedacht. Het definitieve einde van de Christendemocraten is nabij. Daar zit echter een flinke portie wishful thinking bij, dat geef ik graag toe…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Leven

Als de moslim-psychose op rechts voorbij is zal het CDA weer groeien. Want laten we elkaar geen mietjes noemen, dat is de enige echte politieke driver op dit moment. Het verklaart waarom de VVD zo groot is en waarom het CDA zo klein is.

Of dacht u echt dat dat iets met een verschil in economisch beleid (laat staan met secularisering) te maken heeft?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 ijsbrand

beleven wij nu wel het definitieve einde van de eeuwenlange macht van de zogenoemde christen-democratie?

U staart zich blind op aantallen zeteltjes in het parlement. Het CDA zit, net als PvdA en VVD, overal tot in het merg van het openbaar bestuur. Het loont nogal voor de carrière van een ambtenaar om lid te zijn van een grote politieke partij. En het kost decennia voor daar iets in verandert.

Vandaar ook trouwens dat alle gepraat over de PVV zo oninteressant is — die is niet vertegenwoordigd op plaatsen waar die er toe zou doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 prometeus

@gequote VU-student: “Wat een spreker is die man, wat een spreker is die man! Dat is een man die alle hoooeeeeren kan!”

Met zijn antwoord op de vraag waar hij het meest trots is, liet JP zelf ook merken dat hij sinds Balkenende II eigenlijk al uitgeregeerd is…

Balkenende heeft in februari in de adrenaline rush over de val van zijn vierde kabinet gewoon gedacht: ‘Die Bos gaat me gvd niet vroegtijdig af laten druipen!’ Daarom heeft’ie zich nog een keer opgeworpen, zich niet realiserende dat het écht al gedaan was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 JSk

@3: Daar ben ik het niet mee eens. Er was voor de kabinetten Balkenende een uitgesproken progressief christelijk element in het CDA.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 prometeus

@7 Niet alleen voor Balkenende: bv Joop Wijn, Agnes van Ardenne en Ben Bot zijn ook van de meer progressieve stroming binnen het CDA. Laten we hopen dat die vleugel, en niet de Haersma Buma’s en Verhagens het voor het zeggen krijgen binnen die partij. Joop Atsma is ook al exit, blijkens zijn optreden als UCI-lid laatst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 alt. johan

Balkenende is al vaker vanuit een flinke achterstand ingelopen.

Hij is altijd in z’n element met een achterstand.

Hoewel, na 8 jaar vind ik het ook wel genoeg en laat Rutten het nu maar een keer proberen.

 • Vorige discussie