“Wij zijn akkoord, mits er harde afspraken komen over de terugbetalingsverplichtingen. En wat ons betreft is het: eens maar nooit weer. Het is de laatste keer dat wij met zo’n constructie instemmen.”
GroenLinks gaat, net als de rest van de Nijmeegse gemeenteraad, waarschijnlijk gewoon weer instemmen met alweer een financiële constructie om een voetbalclub (NEC) voor de ondergang te behoeden.
Hoeveel laatste keren komen er nog in Nederland? En sinds wanneer redden gemeenteraden bedrijven die slecht draaien van de ondergang? Waarom is een voetbalclub kennelijk maatschappelijk relevanter dan een willekeurig ander bedrijf? En sinds wanneer is het in tijden van bezuinigingen acceptabel om geld van burgers in bodemloze putten te storten?
Reacties (23)
Voetbal is ook cultuur. Daar mag je dus best voor betalen.
Ps. Sargasso: dit (http://wordpress.org/extend/plugins/sociable/) is een fijnere plugin voor delen. Dit is zo irritant als je er met je muis over heen gaat.
http://weblogs.nrc.nl/heijne/2010/03/06/weg-met-de-voetbal-elite/
Betaald voetbal is gewoon een bedrijfstak waar investeerders en aandeelhouders geld mee proberen te verdienen.
Dus stoppen met het subsidiëren van prof-sport, geef die miljoenen liever aan de amateursport waar vele verenigingen van de gekkigheid niet weten hoe ze het hoofd boven water moeten houden gezien de bezuinigingen bij de gemeentes.
Huurverhogingen, privatisering van sportzalen/parken, noem maar op.
De gemeente Nijmegen zit met een fraai dilemma. Zonder club wordt De Goffert een heel dure, nutteloze voorziening. Nu worden ze haast gedwongen om 2,2 mln weg te geven op basis van een vage, wellicht niet bestaande afspraak over het kooprecht van de trainingsvelden.
Aan een boterzachte ’terugbetalingsverplichting’ heeft de gemeente niks. NEC zal nooit iets terug kunnen betalen als ze niet eerst verplicht worden om hun inkomsten en uitgaven (spelerssalarissen) op orde te brengen.
Nou heb ik er niet zo’n verstand van en heb ik de feiten niet paraat, maar volgens mij ligt het hier nogal wat genuanceerder; het betreft hier niet zomaar een uit de duim gezogen deal die rondom dat sportpark is verzonnen. Dit is volgens mij een vrij redelijke schikking omtrent het conflict over dat sportpark.
Anders gezegd: deze deal is zo slecht nog niet voor de gemeente. Hoewel in het artikel staat dat een jurist betwijfeld of NEC het recht had dat sportpark t.w.v. 2.5 miljoen voor 3 ton te kopen, bestond die deal waarschijnlijk wel degelijk. Als NEC het sportpark voor die 3 ton had gekocht, was de gemeente ook 2.2 miljoen armer. Maar dan hadden ze ook geen sportpark meer waar ze flinke inkomsten uit genereren. Door deze deal gaat NEC 3x zoveel huur betalen en heeft de gemeente die 2.2 miljoen dus in 22 jaar terugverdiend. Alleen is die 2.2 miljoen een lening en derhalve verdienen ze hem 2x terug. Klinkt als een prima investering door de gemeente.
Neemt niet weg dat het NEC opvallend goed uitkomt, maar de deal is volgens mij niet zo dubieus als het lijkt.
Cultuhuur ? Voetbal = OORLOG vosje. Jankende supporters in dito oorlogskleuren. Rood-Wit zit in ’t bloed. Bij neerlaag of victorie in voor- of tegenspoed: Rood-Wit gaat nooit verloren, en jaren nog hierna…over bodemloze putten gesproken.
Schaalvergroten. Men krijgt zelfs een FC Limburg niet van de grond om die reden, de enige manier om de bedrijfstak voetbal in die regio ec.levend te houden. Naast een competitie met clubs uit Vlaanderen…
Tot zolang is het zelfs voor GL Femke bukken geblazen…
De gemeente zou inspraak moeten eisen in ruil voor het redden. Dan kunnen ze zorgen dat de club voortaan financieel gezond blijft. Dat hebben we met de banken toch ook gedaan?
Dan zou je ook de club kunnen democratiseren, zoals Barcelona, seizoen- of clubkaarthouders een stem geven en een bestuur / ledenraad laten verkiezen. Dan maak je er een echt maatschappelijk project van en leg je de verantwoordelijkheid bij de mensen die er het meest om geven. Toezichthouder van de gemeente er bij om er voor te zorgen dat de supporters niet uit de band springen en hoppa: een succesformule!
voetbal is een Volkssport. Niet zeuren, de meerderheid van Het Volk wil dat hun belastingcenten in een bodemloze put wordt gestort.
Houseparty’s zijn ook cultuur. Maar als ik 17 keer per jaar een feest geef waar 10.000 mensen op af komen, dan krijg ik geen subsidie. Dan ben ik een commerciele organisatie en zal ik mijn eigen broek moeten ophouden.
Wat is er zo anders aan voetbal? ook 17 events met veel toeschouwers.
Brood en spelen.. Ben overigens totaal geen voetbalfan, WK niet gekeken, etc, etc.. Los van mijn eigen voorkeuren vind ik het compleet belachelijk dat een bedrijf (want dat is NEC) met publieksgeld gered wordt. En dan is dit ook nog eens een tak van sport (excuse the pun) die doorgaans al veel publieksgeld kost vanwege politie, beveiliging, etc, etc.. Kunnen we eens kappen met deze rechtse hobby’s? Ga je failliet, heb je dus geen bestaansrecht. Einde verhaal. Wellicht kunnen al die kleurige supporters gewoon zelf hun club redden?
Zonder NEC zou 80 procent van de Nederlanders niet weten dat Nijmegen bestaat (zonder de vierdaagse zou dat 90 procent zijn), dat weet die gemeenteraad ook wel.
Wacht maar tot dat Rotterdam Feyenoord aan een nieuw stadion gaat helpen. Het liefst hopen ze daar nog op het WK 2018, zodat alle Nederlandse belastingbetalers aan het project mogen meebetalen.
Weg met die Rechtse hobbies!!
Hoeveel keer al is een noodlijdende betaaldvoetbalclub “gered”? Een commercieel bedrijf nota bene? Wordt tijd dat er een paar omvallen en niet meer opstaan.
Ik neem aan dat het nieuwe kabinet ook dit soort rechtse hobby’s gaat aanpakken?
Wat die Bas Heijne zegt. De paupers betalen ook mee aan opera.
Het grote verschil is dat NEC zogenaamd een bedrijf is. Van die constructie moeten we af in Nederland; zo uit mijn hoofd kunnen in de huidige Eredivisie slechts twee clubs zelfstandig het hoofd boven water krijgen. Die clubs en hun stadion moeten gewoon gemeentelijke instellingen worden, net als de schouwburg.
Daar horen dus ook drastische beperkingen bij op het salaris van de bestuursmensen en de voetballerts.
@ 2 en 15
Jullie leggen mijn punt iets beter dan uit dan ‘voetbal is cultuur’. Het komt er in ieder geval op neer dat het voetbal an sich net zo veel waarde voor een stad heeft en voor de inwoners daarvan als een schouwburg of een ijsbaan. Het is een uithangbord (denk aan FC Twente, maar ook FC Groningen en SC Heerenveen); het is een instituut (Feyenoord en Ajax).
Het punt dat Heijne maakt, vind ik overtuigend. Gun elkaar gewoon dat plezier. Alleen die beloningen, dat is lastig, zeker bij profvoetballers.
Zonder NEC ook geen NEC-NAC meer. Alleen al daarom.
@17: Het is niet NEC-NAC, het is NESEE-NAC.
Die opera heeft echter zelden € “tientallen miljoenen” aan salarissen uit te keren.
Daarnaast wordt opera afgeschaft door Bruin-1, tenzij ze dagelijks Der Ring des Nibelungen gaan opvoeren.
Als de provincie miljoenen aan die geelzwarte prutserclub uit Arnep mag geven aan het begin van deze eeuw, dan mag zeker N.E.C. gered worden met een dergelijke constructie. Op zich ben ik er voor dat de staat kijkt wat elke club tot nu toe aan staatssteun ontvangen heeft en alle clubs compenseren naar het niveau van de club met de hoogste staatsbijdrage. En dan is het schluss. Houd die belasting-gesponsorde competitievervalsing ook eens op.
Gerelateerd aan dit bericht is gisteravond in Maastricht een wethouder de laan uit gestuurd in verband met liegen tegen en handelen buiten afspraken met de Raad betreffende een gelijksoortig reddingsplan voor MVV een paar maanden geleden.
Sorry, jongens en meisjes. Maar de zogenaamde waarde van een prof-voetbalclub voor de PR van een stad is toch echt nul-komma-nul.
Ik vind de centra (ums?) van bv Delft, Leiden, Haarlem en Gouda prachtig. Daar heeft voetbal dus duidelijk helemaal NIETS mee te maken.
En ja, ik kom uit Haarlem.