The substance so far failed in all antiviral therapies, but this didn’t prevent Raoult from deciding that chloroquine can cure corona virus infections, serious side effects notwithstanding. To prove that, Raoult treated 26 patients at his institution with the derivative hydroxychloroquine, alone and in combination with the antibiotic (meaning antibacterial!) drug azithromycine.
Met zijn bevinding dat malariamedicijn chloroquine eveneens werkzaam was tegen de slopende effecten van Covid-19, werd dr. Didier Raoult, hoofd van de Franse onderzoekseenheid naar infectieziekten en opkomende tropische ziekten, in één klap een wereldberoemdheid. Hij werd geïnterviewd door dr. Oz, de Amerikaanse president Trump beveelt zijn remedie aan, en radeloze artsen begonnen het toe te dienen aan Covid-19 patiënten.
Vraag is echter: hoe betrouwbaar is de studie eigenlijk waar Raoult mee schermt? En was het überhaupt door de peer review gekomen als de hoofdredacteur van het wetenschappelijke journaal waar Raoult en diens onderzoeksteam in publiceerden, niet zelf een lid van dat team zou zijn geweest en coauteur van de betreffende paper?
Inmiddels zwelt de kritiek steeds meer aan, ook op de medisch ethische aspecten van de studie. Anderen zien in follow-up studies voorzichtig bewijs dat hydroxychloroquine mogelijk werkt als ontstekingsremmer bij degenen die getroffen worden door milde longontsteking. Dat is natuurlijk iets anders dan het medicijn bij uitstek voor de kwaal van het jaar.
Wondermiddelen worden enkel aanbevolen door kwakzalvers.
Reacties (1)
probeer het en je weet het, zou ik zeggen toch? De chinezen schijnen dat al gedaan te hebben.
Prediker lijkt overigens te denken dat De VS de navel van de wereld is ( minder netflix kijken prediker? opium voor het volk, je weet toch?)
Nb: van 19 februari jl:
https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5028061/oud-malaria-medicijn-chloroquine-coronavirus.