Quote du Jour | Bezorgd om hacks

Nederlandse Tweede Kamerleden zijn bezorgd over welke provider mobiele abonnementen de komende vier jaar zal verschaffen aan ministeries.

De reden voor zorg is de mogelijke toegang door buitenlandse inlichtingen diensten bij de keuze voor een niet-Nederlandse provider:

Veiligheidsexperts wijzen nu al op de kans dat de Britse inlichtingendiensten via hacks zullen proberen zoveel mogelijk informatie uit andere landen te verzamelen.

Nu het de ministeries (en mogelijk ook de kamerleden zelf) raakt, worden de Tweede Kamerleden wakker. Nu is informatieveiligheid en privacy ineens wel een issue. Maar waar waren deze kamerleden / partijen met hun kritische geluid bij het invoeren van de terughackwet en de sleepnetwet? Het is niet zo dat er nooit iemand heeft gewaarschuwd tegen de gevaren van hacks.

 1. 3

  Bij de ‘gedecentraliseerde opslag’ van de paspoortvingerafdrukken was het ook geen probleem dat dat werd uitbesteed aan een semimilitair Frans bedrijf. Is men nu toch langzaam wakker aan het worden?
  Jammer dat nou net de enige partij met kennis van zaken geen zetel heeft weten te veroveren.

 2. 4

  Alleen een Nederlandse provider zal weinig bescherming bieden ben ik bang. Als je wat aan beveiliging wilt doen zul je om te beginnen stevige wetgeving moeten maken. En dat gaat niet gebeuren, want stel je voor dat het bedrijfsleven er niet meer bij zou kunnen…

 3. 5

  Dit enge, nationalistische plaatje van ICT veiligheid is niet vol te houden. Ik ben bepaald geen fan van bepaalde EU-instituties (en van sommige aspecten van de EU zelf), maar OF we regelen ICT veiligheid Europees-breed, of we zullen het niet kunnen regelen. En dan neem je het maar voor lief dat bepaalde (bevriende) veiligheidsdiensten meeluisteren – het is gewoon te duur, anders. Sowieso moeten eindgebruikers naar end-to-end, en dat kan inmiddels ook gewoon met heel populaire apps.