Quote du Jour – BeNeLuxe

Quote du Jour“Als Nederland zijn wet had aangepast conform de Europese richtlijn inzake internationale aanhoudingsmandaten, dan had het nu wél kunnen optreden tegen Leemans.”

De tot 25 jaar cel veroordeelde Els L. (ook bekend als Els Leemans) loopt rond op vrije voeten in haar geboorteland Nederland. Ze had een beetje heimwee, net na de uitspraak van de rechter. Ze is beschuldigd vanwege de moord op de zakenman Ran Biemans, toch een 15 miljoen waard.
Laat dat eengemaakte Europa nog maar even op zich wachten, zal de dame denken, en doet u maar twee suikertjes in mijn koffie verkeerd, ober.

 1. 1

  Ik kende de zaak niet, maar hebben we niet gewoon een uitleveringsverdrag met België? Aan de Nederlandse rechter zal het niet liggen, die is doorgaans al bereid tot uitlevering over te gaan op basis van halve vermoedens.

 2. 2

  Onder de eerste link zit alvast de Catch 22 waarin mevrouw Leemans zich bevindt. Blijkbaar zijn de verdragen niet geratificeerd, en is dat al genoeg. Maar het ware verhaal zal wel een stuk ingewikkelder liggen.

 3. 5

  Met Laurette Onkelinx als minister van justitie in België weet je het nooit, het kan goed zijn dat België hier een fout heeft gemaakt, en niet Nederland. Eventjes afwachten nog.

 4. 6

  Beiden maken ‘fouten’. België schijnt twee keer (in ’70 en ’94 las ik net in de krant in de broodjeszaak) een bepaald verdrag niet geratificeerd te hebben ofzo. Onkelinckx was toen net ziek op school, haar juf heeft het briefje van de dokter nog.

 5. 7

  Ik verwonder mij weer… Voor een scheet wordt je in dit land naar de US gedeporteerd om daar terecht te staan en een veroordeeld crimineel kan niet terug gezonden worden naar het land waar zo iemand veroordeeld is???

 6. 8

  Dat doet een juridisch niemandsland vermoeden. Nog in de pijplijn, hangt tussen België “ratificeert de vereiste verdragen niet” en Nederland heeft “de wet nog niet aangepast conform de Europese richtlijn inzake internationale aanhoudingsmandaten”. Die zaak zal daar wel e.o.a. rol in (zijn gaan) spelen? Jullie niet tekenen, Wij ook niet tekenen.

  Toch nog even uitzoeken of die (concept) wetgeving en verdragen met terugwerkende kracht aansluiten op vorige (en dat zal toch wel). Het idee zou post kunnen vatten nu met een kofferbak vol wapens en munitie zuidwaarts te rijden om straffeloos hordes Belgen uit de weg te gaan ruimen…

  En dat willen wij niet.

 7. 9

  Wat mij betreft gaan wij (NL) ook helemaal nooit onze wet aanpassen aan de Europese richtlijn, want van die overbodige regelneeferijen komt alleen maar ellende.

  EU-Linkje voor vandaag: NL Roetfilter verplichting verboden door Europese Unie voor alle nieuw verkochte dieselauto’s.
  En onze spitsstroken zijn ook nog steeds dicht op last van de EU-fijnstofnorm, maar dat komt natuurlijk uit een andere ambtelijke wolkenkrabber waartussen per definitie geen bilateraal overleg- en afstemverdrag is geratificeerd.

 8. 10

  Het zijn toch Nederlandse ministers, gecontroleerd door Nederlandse media en 225 Nederlandse parlementsleden die bijvoorbeeld zo’n luchtkwaliteitsreichtlijn hebben uitonderhandeld en gefiatteerd?

  Brussel bemoeit zich weliswaar graag met de burger (dat doen alle overheden per definitie), maar de mogelijkheden hebben ze van de lidstaten gekregen. Die waren – ga ik van uit – bij volle verstand toen ze hun handtekening zetten.

 9. 11

  Ik denk dat het misschien beter is om een hek rond Den Haag te plaatsen en de rest van het land onafhankelijk te verklaren….

 10. 12

  @Sir Humphrey “Die waren – ga ik van uit – bij volle verstand toen ze hun handtekening zetten.” : Hetgeen aantoont dat u zich ook kunt vergissen… ol’ Chap!

  Ik denk dat er in Europa ongeveer hetzelfde gaande is als hier te lande : Iemand schreeuwt hard genoeg en de grens wordt weer een stukje verlegd. Niemand bewaakt echter het niveau tot waar de grensjes verlegd kunnen worden.. Op een kwaad moment is het gehele proces te ver doorgeschoten, waarna het weer heet :”maar nu kunnen we niet meer terug…”

  Op zich zou een Europese grondwet daarom geen slecht idee zijn, mits het een ECHTE grondwet is, welke door een Europees constitutioneel hof bewaakt wordt. Voor mij is dit een van de minimale eisen die ik aan een Europese grondwet stel.

 11. 13

  @#5: beetje cheap. Alsof haar voorgangers zo’n helden waren. Justitie in B ligt al in een king size bed ziek sinds, eh, sinds de jaren ’80 of nee ’70 of nee … SINDS DE CEN NI A !

 12. 14

  ach, Snaporaz, na jàren Sargasso en de cen ni a Nederland horen, herken je dat patroon wel – België / een bericht / met wat anders Belgisch erbij plakken / kunne we lache.
  Vijftien jaar geleden had dat nog iets neerbuigends. Nu is het enkel, tja, eenvoudig vanuit de spreker.
  Niet dat België nu voorop Nederland loopt, maar ook ni echt achter, ahum.

  En om het wat scherper te formuleren: nog niet vaak gebeurd dat een perfect justicieel georganiseerde gevangenisinstelling in België in de fik gaat, inclusief netjes opgesloten gevangenen. Pun intended.