Quote du Jour | Dump Africa

SargQdJ09 “Integendeel; de schikking geeft aan dat de zaak uiterst serieus moet worden genomen. De misdrijven die door Trafigura in Ivoorkust zijn gepleegd, zouden volgens het Nederlands strafrecht nooit met een geldbedrag kunnen worden afgekocht.” (Volkskrant)

Liesbeth Zegveld de advocate die namens Greenpeace het oliehandel bedrijf Trafigura heeft aangeklaagd voor de dumping van toxisch afval in Ivoorkust ziet in de schikking die het bedrijf gisteren getroffen heeft geen reden tot afstel van vervolging. Het exacte bedrag van de schikking is onbekend maar het zou gaan om misschien wel 100 miljoen euro. Volgens Zegveld geeft dat de ernst van de zaak aan die het bedrijf op deze manier wil afkopen.

De gifstort die leidde tot 15 doden en duizenden slachtoffers was –zo blijkt uit emails [.pdf]– bekend bij de top van Trafigura. Praktijken die doen denken aan die grimmige apocalyptische toekomstfilms van de dagen dat morele verontwaardiging nog iets nobels had. Een niet anders dan gruwelijk bericht, wat ergens tussen hoofddoeken en koninklijke hoofddeksels verdwijnt. Om heel stil van te worden.