De gevolgen van de crisis zijn dat heel veel huishoudens nog schulden hebben, dat veel bedrijven – zeker in het kleinbedrijf – weinig vermogen meer hebben, of grote schulden hebben. Banken moeten natuurlijk nog aansterken, pensioenfondsen zijn aan het aansterken. De overheid heeft nog steeds een groot tekort. Vooral dat soort balanseffecten van de crisis, dat gaat echt nog wel jaren duren.
Minister Jeroen Dijsselbloem legt uit dat we voorlopig nog niet uit de problemen zijn.
Reacties (6)
Wat een VVD-gelul, dat grote instellingen als banken en pensioenfondsen moeten aansterken, er gesneden moet worden in de overheid, maar huishoudens met schulden lekker de tyfus kunnen genieten.
Eerst moeten de huishoudens uit de shit zijn, de rest komt daarna vanzelf. En ik ga het nog een keer zeggen: geef aan huishoudens hun opgebouwde pensioenvermogen vrij, zodat ze daar bv. hun hypotheek gedeeltelijk van kunnen aflossen. Is goed voor die huishoudens, maar ook voor de overheid en de banken.
2007 was een voorproefje, de oorzaken zijn door staats grootbank en staats grootbedrijf niet aangepakt, maar tijdelijk bedekt met geprint geld ten koste van de werkelijke economie en de zich wel verantwoord gedragenden. De volgende zwaai naar beneden, in de gaande wereldwijde beweging weg van het nu volledig ondergraven USD systeem, zal hierdoor nog grotere gevolgen hebben. (met name voor die partijen die tot nu toe hun voordeel deden met deze valse concurrentie: het zogenaamde westen)
Het enige middel dat op een geleidelijke manier schulden doet verdwijnen en balansen gezond maakt, heet inflatie. Maar dat is heel erg taboe, omdat het onder uitzonderlijke omstandigheden zou kunnen ontsporen tot hyperinflatie. Wat mij betreft is het onbegrijpelijk dat landen als Duitsland hun irrationele afkeer van inflatie niet durven loslaten. Zelfs een klein en beheersbaar risico van tijdelijke hyperinflatie weegt op tegen de schade van jarenlange stagnatie. In Japan duurt de stagnatie al meer dan 20 jaar. De misgelopen economische groei in die periode is astronomisch. Langdurige stagnatie is onze grootste economische bedreiging. Inflatie is een spook waarvoor we elkaar angst aanpraten.
Dat die schoft dit nog uit zijn bek kan krijgen.
Natuurlijk hebben huishoudens een hoge schuld en weinig vermogen, dat hebben jullie zelf veroorzaakt en vervolgens laat je het flink door etteren door steeds weer de lasten te verhogen! Dat terwijl de lonen niet of nauwelijks stijgen en er altijd nog een krankzinnige hoogte is van werklozen.
Maar gelukkig vinden onze televisievriendjes de facade van hoedjes en troonredes altijd nog interessanter. Ignorance is strength!
Die debatten zijn om moedeloos van te worden. Als Roemer stelt dat Samson/Zijlstra onverstandig zijn om kapitaal niet hoger te belasten, dan krijgt hij Zijlstra tegenover zich met een soort jaren ’80 praatje met een beeldvorming die er op neerkomt dat Roemer het spaarpotje van oma wil afpakken. Roemer had rustig tegen Zijlstra kunnen zeggen dat deze niets van de huidige economie begrijpt. Waar het om gaat is het belasten van winst die gemaakt wordt zonder iets te produceren. De financiële industrie in de VS haalt 30% van de totale winst van bedrijven binnen. In 1980 was dat nog een nette 8%. Iets van dat gigantische werkloze kapitaal afhalen om daling van inkomsten van de overheid door lagere loonbelasting te compenseren is een mes dat aan twee kanten snijdt. Hier Keynesiaan Paul Krugman (zonder ideologische fratsen waar hij nogal eens last van heeft):
Profits Without Production
http://www.nytimes.com/2013/06/21/opinion/krugman-profits-without-production.html?_r=0
Wat bedoelt Dijsselbloem eigenlijk met aansterken van instituties? Is dat ideologisch of materieel realistisch? De zorgverzekeraars hebben inmiddels een spaarpot van 10 miljard. Dat is volgens de meest conservatieve solvabiliteitsopvattingen 3 miljard te veel.
Als je een balansrecessie hebt, moet je a) zorgen voor voldoende inflatie b) zorgen dat de schulden herverdeeld worden zodat ze terecht komen bij de partij die ze het beste kan dragen, ofwel de overheid. Maw het tekort is juist te laag.
Typisch dat zowel a als b niet door Dijsselbloem gepropageerd worden.