,,De Europese banken rekenen gewoon weer op een bailout”, aldus economieredacteur Arnold Tankus van BNR.
De Europese banken gaan niet akkoord met het huidige reddingsplan voor Griekenland. De ECB heeft de banken gevraagd, of liever gezegd geëist, om de leningen aan Griekenland te verlengen. De banken willen dat niet doen. Maar het is toch niet in het belang van de banken dat Griekenland moet herstructureren, lees failliet gaat? Ach, dat valt wel mee, denkt Tankus. Waarschijnlijk hebben de meeste banken al de helft van hun verlies afgeschreven. En komen ze toch in de problemen, dan is er wel weer de belastingbetaler die de verliezen zal dekken. Wat moet het toch fijn zijn om bankier te zijn…
Reacties (16)
Banken zijn gewoon niet zo dom om nog meer geld in de bodemloze put genaamd Griekenland te storten.
@2
‘bodemloze put’
Ik geloof dat de bankensector meer aanspraak maakt op een dergelijke metafoor.
Ik meen mij te herinneren dat grote amerikaanse banken ook nog een rol gespeeld hebben bij het ontstaan van de problemen in Griekenland:
Goldman Sachs maakt Griekse schulden via creatief boekhouden onzichtbaar
http://www.pluspost.nl/goldman-sachs-maakt-griekse-schulden-via-creatief-boekhouden-onzichtbaar/30025
Beetje populistisch stukje. De nationale overheden zouden ook gewoon een bail-out kunnen weigeren. Daarnaast kunnen slecht functionerende hogescholen, woningcorporaties en ziekenhuizen ook geregeld op staatssteun regelen. En glastuinders met pech die vergeten zijn dat pech überhaupt bestaat.
@4 bij hogescholen, woningcorporaties en ziekenhuizen vind ik dat ook wel prettig. Die verrichten toch taken die me essentieel lijken voor het welzijn van de inwoners.
Dat we voorheen zo scheutig met landsbouwsubsidies waren, lijkt me ook vanzelfsprekend. In de wederopbouwfase was het stimuleren van de landbouw in Europa zeker van levensbelang. Inmiddels hebben we in Europa zo veel voedsel, dat een tuinder ook maar een gewone ondernemer is die gemist kan worden. Lekker zijn eigen risico laten managen, zou ik zeggen.
Tegen banken zou ik dat ook willen zeggen, maar die hebben het voor elkaar gekregen dat ze ’too big to fail’ zijn geworden. Daar moet zo snel mogelijk iets aan gedaan worden. Ook een bank moet een gewone onderneming gaan worden. Zo lang ze dat nog niet zijn, pleit ik wel voor zo min mogelijk en steeds minder steunen als ze in de problemen komen.
Kredietverlening staat los van het welzijn van de burgers?
@4: Onderwijs en zorg zijn ook overheidstaken. Daar hoort belastinggeld naar toe te gaan. Misschien ben jij heel neoliberaal en denkt daar anders over, maar ik vind dat het hier overheidstaken betreft. Woningcorporaties worden bij mijn weten overigens ook gedwongen overheidsbeleid uit te voeren (en daarbij buitensporige kosten te maken). Het lijkt me dus niet vreemd dat als hun dat in problemen brengt de overheid bij schiet (gebeurt dat trouwens überhaupt?)
@6 Nee. Maar het is geen eerste levensbehoefte en kan prima door gewone ondernemingen zonder staatsteun worden geregeld. Ik kan ook best lekker leven zonder komkommers, maar niet zonder onderwijs, enige vorm van huisvesting en gezondheidszorg.
De nationale overheden zouden ook gewoon een bail-out kunnen weigeren.
En dan dreigen de banken met een systeemcrash
@7: Allereerst ben jij de neoliberaal als je denkt dat de overheid in principe niks te maken heeft met het bankwezen. :) De Postbank, nu opgegaan in ING, was tot halverwege jaren ’80 gewoon een staatsbank. http://nl.wikipedia.org/wiki/Postbank_N.V.
Maar ik wilde de discussie wat breder trekken: het gebrek aan “accountibility” zie je bij heel veel meer instellingen met een maatschappelijke functie. Hogeschool InHolland Diemen laten we ook niet zomaar failliet gaan, “want wat moeten onze studenten dan?”.
@8: Ik betwijfel of je meteen sterft zonder onderwijs voor je kinderen en huisartsbezoek.
@10: “De Postbank, nu opgegaan in ING, was tot halverwege jaren ‘80 gewoon een staatsbank”
“was” is best wel belangrijk in deze zin, dus niet “is”. Verder, het gaat hier niet om accountability of zielig voor de studenten, maar InHolland is een onderwijsinstelling, dus in feite een overheidsinstrument. Wat mij betreft kunnen die niet failliet gaan (tenzij de overheid failliet gaat). Hetzelfde geldt voor ziekenhuizen. Als er iemand accountable is voor financiële of functionele malversaties van InHolland (of elke andere niet private onderwijsinstelling), dan is dat de minister van OCW. Hetzelfde geldt voor ziekenhuizen en de minister van VWS.
ABN-AMRO, daarentegen, *is* momenteel een staatsbank, wijsneus.
Je ziet het misgaan wanneer bepaalde organisaties de risico’s van hun eigen wanbeleid kunnen afwentelen op een derde partij.
@13: en dat meerdere keren. En ondertussen maar bonussen en “marktconforme” salarissen uitkeren.
(Alleen voor de top, natuurlijk.)
Vlak voordat de kredietcrisis uitbrak zei Chuck Prince van CitiBank “‘We have to dance until the music stops”. Dat hebben de belastingbetalers geweten. Nu de Griekse stoelendans tussen banken, ECB, IMF en regeringen in volle gang is, begint duidelijk te worden wie er straks zonder stoel blijft staan. Het ziet er naar uit dat de Duitse banken hun bad loans in hogere mate aanhouden vergeleken met hun Franse, Engelse en andere “collega’s”, die bezig zijn deze “waardepapieren” op grote schaal te dumpen. De reden schijnt te zijn de afspraken die de Duitse banken met “Wirtschafswunder” Merkel gemaakt hebben. [http://tinyurl.com/66jstvn]
@12: Lees #11 nog eens, maar dan meer dan alleen de eerste zin.