Quote du Jour | Baas over eigen vinger

Quote du Jour

Die toestemming mag niet bestaan uit vier pagina’s juridisch Engels, het moet in duidelijke taal. Als mensen alsnog ja zeggen, is dat hun eigen keuze. Je bent de baas over je eigen vinger. Je hoeft niet te klikken.

Deze uitspraak deed europarlementarier Sophie in ’t Veld (D66) naar aanleiding van een onderzoek van Investico, De Groene Amsterdammer en Follow The Money van vorig jaar december. De teneur van het artikel: Je kunt banken verbieden om jouw financiële transacties te delen met hippe fintech cowboys. Anderen waaraan je hebt betaald of die jou hebben betaald kunnen wel toestemming geven. Het logische gevolg is dat jouw financiële data alsnog bij die hippe fintech cowboys belanden zodat zij alsnog een aardig profiel van u kunnen schetsen.

Sinds gisteren bent u dus geen baas meer over uw eigen vinger. Met medewerking van hardcore “privacyvoorvechter” Sophie in ’t Veld. Dat u het weet.

 1. 1

  En zo raakte D66 in Brussel haar laatste USP* kwijt.

  Ook partijen die privacy hoog in het vaandel hebben, zoals D66, GroenLinks en PvdA, gingen daarom met de regeling akkoord.

  Maar de spoeling word wel heel erg dun.

  *Daar moeten we over zes weken ook een continentaal woord voor hebben…

 2. 3

  Het verleden heeft al vaak genoeg uitgewezen dat D66/Sophie in ’t Veld helemaal geen privacyvoorvechter is. Hooguit in woord, maar keer op keer hebben ze met daad voor privacyschendende wetgeving gestemd.

 3. 4

  Sowieso een enorm manco in zowel de wetgeving als de techniek, dat die achterdeur via de andere partij er in zit. Als iemand zijn transacties voor zich wil houden, moet hij over het hele transactietraject de controle kunnen hebben, dat kan een kind nog bedenken.
  Dat Brussel hoopt dat de macht van de banken hierdoor gebroken kan worden is een conjunctief voor de bühne. Desnoods kopen de banken die fintechpipo’s gewoon op.

 4. 5

  @4: voor mij bewijst het dat de politiek totaal ondeskundig is of beter gezegd bewust onbekwaam is. In de jaren 90/00 hebben ze woekerpolissen geen strobreed in de weg gelegd en nu krijg je allerlei datahoeren die proberen mensen allerlei rotzooi aan te smeren die ze niet nodig hebben.

 5. 6

  Net het stuk van FTM gelezen. Dus om een monster te bestrijden (die al too big too fail is) creëren ze een nieuw monster wat weer een ander monster (Am. en Chinese multinationals) voert. Werkelijk, de Amerikanen en Chinezen zullen wel denken wat een malloten zijn die Europeanen.

 6. 7

  Wel verfrissend om deze website eens iets te zien plaatsen tegen de partijlijn van D’66. Volgende week wordt Jesse Klaver eens flink redactioneel gevierendeeld – wie weet!