‘Jullie hebben geen opties, als je gevangen wordt genomen door de Taliban is er maar een, de pil.’
Bill schoot zijn peuk de struiken in en liep naar binnen. Het was geen onderwerp dat je kon trainen, je moest er zelf over nadenken. Hoewel ik het niet wilde, had de suggestie zich al geworteld. In Afghanistan kon ik kiezen uit twee pillen: 9 en 5.56mm, zelf toe te dienen. Toen ik de brandende handen van Moaz al-Kasasbeh de tralies van zijn kooi vast zag grijpen, zag ik de vliegers in deze missie voor me. Ik vroeg me af of we militairen die in de handen van IS dreigen te vallen een alternatief moeten bieden.
Majoor en Afghanistan-veteraan Niels Roelen geeft een inkijkje in wat het inhoudt om soldaten een smerige oorlog in te sturen.
Hopelijk hebben de thuisblijvers op het Ministerie van Defensie, zo lijkt Roelen te zeggen, het lef om dat onder ogen te zien en daaruit de juiste consequenties te trekken.
Reacties (4)
Ik vrees dat als onze regering besluit militairen uit te zenden, de regering zich niet goed bewust is van de situatie waarin de militairen terecht komen.
Dit geldt niet alleen voor de risico’s die de militairen lopen (PTSS bij veteranen bijvoorbeeld), maar ook voor eventuele reacties van militairen.
(ik ga ervan uit dat mensen die in paniek raken, zich niet meer aan de Conventie van Genève houden. Uit de “politionele acties” in Indonesië is bekend, dat bij verhoren gemarteld is.).
Regeren is vooruitzien.
Ik wil niemand aanmoedigen maar waarom in godsnaam in een leger gaan zitte dat je erop uitstuurt om je levend te laten verbranden door de IS? Voor 1200 p.m? Kunnen we niet beter hier staatgesponsorde russische roulette doen? Nu ze in Amsterdam toch al bezig zijn met gemeentebordelen zijn we blijkbaar alle morele grenzen al voorbij.
Suicide is an alternative.
Een beetje militair laat zich niet afschrikken door IS-propaganda. Want dat is het: pure angstzaaierij en alsmede ook nog propaganda van het ergste soort.
Juist niet vechten tegen dit soort klootzakken is alle morele grenzen voorbij. Het is moreel verwerpelijk om niet tegen dit soort regimes te vechten.
@Pineaux: In het geval van niet vechten op weblogs ben ik het geheel met je eens. Maar vind je het heel erg als in andere gevallen de opmerking op mij enigszins gratuit overkomt als, zoals ik verwacht, jijzelf tijdens het vechten dat je zelf doet niet een daadwerkelijk risico loopt?