Quote du Jour – Alarm Wereldbank

Quote du Jour “Wat we zien is geen natuurramp zoals een tsunami of een orkaan. Het is een door mensen gemaakte catastrofe en zal dan ook door mensen moeten worden verholpen” (Volkskrant)

Robert Zoellick, president van de Wereldbank roept de wereldleiders van de G8 op de stijging van voedsel- en olieprijzen en de gevolgen ervan snel het hoofd te bieden. “We komen in de gevarenzone”, aldus Zoellick. De G8 landen komen volgende week bijeen in Japan. Zoellick noemt een bedrag van 6,3 miljard euro steun aan arme landen die door de hoge voedsel- en olieprijzen dubbel geraakt worden. In de afgelopen maanden hebben zich in meer dan dertig landen al voedselrellen voorgedaan en ook de onrust over hoge olieprijzen verspreidt zich (als een olievlek).

 1. 7

  Ik weet niet of een bak met geld ertegenaan gooien nu de beste oplossing is. Daaarmee ga je de prijzen alleen maar verhogen, staan er volgend jaar nog meer mensen op de stoep.

 2. 10

  Een betere oplossing (op termijn tenminste) is om de Chinese één kind politiek te gaan toepassen op alle ontwikkelings- en ontwikkelende landen, of toch in ieder geval op alle landen waar de bevolkingsopbouw momenteel nog pyramide-vormig is.

 3. 11

  Klets Bismark, het gros van de bevolkingsaanwas tussen nu en 2050 wordt veroorzaakt door een stijgende levensverwachting. Wat wil je doen: een maximumleeftijd instellen?

 4. 12

  @9: Oh het geld gaat niet naar de aanschaf/subsidie op voedsel in landen waar mensen dat niet kunnen betalen? Op basis van die aanname is mijn reactie #7 namelijk.

  Ik wee ook niet wat meer geld precies doet met voedselschaarste. Ik neem aan dat prijzen omhoog gaan vanwege schaarste eraan. In dat geval zou meer ingekocht voedsel alleen maar concurreren met ander gebruik van landbouwproducten. Bij gevolg zou dat leiden tot minder biobrandstof en dus het niet halen van daarin gestelde doelen. Toegegeven, hongersnoden lijken me een hogere prioriteit hebben dan het halen van biobrandstofdoelstellingen.

 5. 13

  @11: Niet klets JSK, ook als je het aantal geboortes beperkt, gaat het aantal mensen op termijn achteruit. In veel landen (vooral de pyramidevorm-landen) gaat dat dan zelfs aanmerkelijk sneller dan door het instellen van een maximumleeftijd (tenzij je die heel erg laag instelt).

 6. 14

  Ter aanvulling: Precies in de landen waar voedselrellen zijn, is meer dan de helft van de bevolking onder de 25 jaar, in sommige Afrikaanse landen en Haiti (waar de ergste voedselnoden zijn), is zelfs meer dan de helft van de bevolking jonger dan 19. In die landen haal je al heel snel een stop in de populatiegroei met geboortbeperking.

 7. 15

  @Ronald: Dan stel ik voor dat je nu pas gaat oefenen met je planten in leven houden, ze verdedigen tegen hongerige buren en beesten en het zo plannen dat niet 90% van je opbrengst zo goed als tegelijk klaar is waardoor je de winter niet doorkomt;-)

 8. 16

  ZMC, planten in leven houden lukt al wel, verchillende oogsttijden lukt ook al wel en ik ben scherpschutter op 3 verschillende wapens, dus die hongerige buren ben ik niet bang voor.

 9. 18

  Oja nou bij mij gaat het altijd mis, zo heeft nu de pompoen de complete moestuin opgeeist en dientengevolge alle groenten geplet… verwachte oogst voor dit jaar: 10 pompoenen, 3 courgettes, 50 bramen en zoveel slakken als ik maar wil…

  *maag rommelt* :P

 10. 21

  Niet klets JSK, ook als je het aantal geboortes beperkt, gaat het aantal mensen op termijn achteruit.

  ‘Op termijn’ is altijd het beste antwoord op alles. En het minstzeggende. Feit is dat die ‘piramidevormige’ bevolkingsopbouw in heel veel landen tot het verleden behoort. Afgezien van sub-Sahara Afrika zitten de meeste ontwikkelingslanden rondom of onder het vervangingsaantal kinderen per vrouw. Minder kinderen krijgen zal niet voorkomen dat de wereldbevoking met 50% toeneemt tussen nu en 2050.

  In die landen haal je al heel snel een stop in de populatiegroei met geboortbeperking.

  Dat is dus muv sub-Sahara Afrika gewoon niet waar.

 11. 22

  jsk.stierenpoep, je lult aardig maar bewijs svp.
  Naar mijn beste weten heeft afrika een bevolkinsaanwas van plus 3.5.
  Haïti hongersnoden heeft niet maar dan ook niets met bevolking te maken maar alles met geschiedenis van papa doc en zijn zoontje.

  Op korte termijn zijn draconische ingrepen in de geboortecijfers van Afrika en het neerschieten van enkele leiders nuttiger dan het geven van wat voor ontwikkelingsgeld dan ook.
  U dweilt met de kraan open.
  Totdat vadertje drees daar ook zijn intrede heeft gedaan vervalt de noodzaak van 6 koters ( net als hier in de 50 jaren toen de anti conceptie pil in 1 maal verdomd handig bleek. )
  Je lijkt de Paus wel. In nominus spiritus sanctus santaclaus.

  Ik red me wel tijdens magere tijden;
  Net als in 40-45 gouden tijden. kom maar op met je familie juwelen op je oude fiets vanuit rotjeknor.
  De stadse lui van het erf afknallen die de oude tulpenbollen nog opeten zal lastiger worden , maar ach dan heb ik weer mager vlees.
  Is het eten van een vegetariër eigenlijk wel biologisch?

 12. 24

  @21: En Haiti. Dat zijn precies de landen waar de voedselproblematiek het grootst is. Daarnaast hebben ook Egypte en India nog steeds een bevolking die voor meer dan de helft uit mensen onder de 25 bestaat. Ook daar haal je met een 1 kindpolitiek al heel snel de bevolkingsgroei naar beneden. Dat de bevolkingsgroei mondiaal gezien met name te wijten is aan verlenging van de levensduur, betekent nog niet dat je met een forse reductie van het aantal geboortes geen rem op de bevolkingsgroei kan zetten. De bevolkingsgroei hangt immers van beiden af. En daarom praat ik geen klets.

 13. 25

  Wat op valt is dat het steeds over voedsel en olie gaat terwijl er nog tientallen essentiële grondstoffen een peak lijken te gaan bereiken de aankomende tien jaar.