Goed nieuws in deze vreselijke tijden: “De rijke Belgen zijn de afgelopen tien jaar steeds rijker geworden, terwijl het inkomen van de armen er stelselmatig op achteruit is gegaan. Tussen 1997 en 2007 is de kloof tussen arm en rijk daardoor met een kwart gestegen.”
Waar u voor vreesde in de afgelopen jaren is dan gelukkig toch niet bewaarheid geworden. (ik ga er voor het gamak van uit dat de situatie in Nederland dezelfde is.)
Men wijt de stijging gedeeltelijk aan de toemame van eenoudergezinnen: belasting op één inkomen is lager dan dat van tweeverdieners. Maar is dat dan niet voor de Hebzuchtcrisis, merkt u op? Nee hoor, wees gerust. Business IS usual.
Reacties (7)
“Tussen 1997 en 2007 is de kloof tussen arm en rijk daardoor met een kwart gestegen.”
1. Een kloof stijgt niet, maar groeit.
2. Hoe meet en bereken je dit?
Niet dat ik het geen verontrustend bericht vind, maar het zegt bijna meer over de armoede van de journalistiek dan van de mensen aan de onderkant van de samenleving.
Bij welk inkomen leggen ze nou de grens tussen arm en rijk? Is iedereen die geen ’topsalaris’ verdient (topsalaris zoals in dat 2e nieuwsbericht)arm?
Zou het ook niet beter zijn om te kijken naar de aansluiting tussen ‘arm’ en ‘de middenklasse’? Kapitaal genereert kapitaal, die rijke 1% is gewoon geen goede maatstaf.
Zeg Crachat, wel goed lezen he. Het is niet de lagere belasting op 1 inkomen die de kloof doet groeien, het is het lagere (belastbaar) inkomen van eenoudergezinnen dat lager is dan van tweeoudergezinnen die een groter inkomensverschil veroorzaakt tussen deze soorten gezinnen.
@2: Ik weet niet welke methode hier is toegepast, maar vaak worden het laagste en hoogste inkomenskwartiel (of kwintiel, of 10%) vergeleken. Dat lijkt me een vrij aardige maat voor de kloof tussen arm en rijk. Het verschil tussen “middenklasse” (wie zijn dat dan?) en arm lijkt me daarvoor minder geschikt (en hangt bovendien heel erg van de verdeling af).
PS Waar vreesde ik voor?
Bis: dat bedoel ik ja
/Kooot&BieMode Off
Bis bis: u vreesde voor een al te grote gelijkstelling van de lonen. Je mag er niet aan dènken hoe ordinair!
@Nick; Doe niet (expres) zo mal – ‘armoede’ heeft in de Westerse wereld een heel duidelijke definitie, maar ik ga ‘m echt niet voor je Googelen.
@4: He bah zeg, herverdeling en nivellering, je zou er niet aan moeten denken zeg. Trouwens, wie wil er zo graag een betere volksgezondheid?
Gezònde arme mensen? gatfer. Daar kan alleen narigheid van komen.