Quote du Jour | Actualiteiten Reshuffle

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09Ik vind dat de tv-journalistiek te weinig tegen de stroom in roeit. Ik begrijp de dagelijkse spanning tussen inhoud en kijkcijfers, maar ik verwacht op z’n minst dat men zijn best doet niet te makkelijk mee te gaan in sentimenten waarvan je weet dat ze scoren.

Henk Hagoort, baas van de publieke omroep, vindt dat de actualiteitenrubrieken te veel zijn gericht op scorende onderwerpen. Nog los van de vraag of het feit dat omroepen keihard worden afgerekend op hun kijkcijfers, daar wellicht iets mee te maken heeft, is het de vraag of de voorgestelde wijzigingen hier verandering in gaan brengen:

Goedemorgen Nederland verdwijnt en er komt een Wakker Nederland programma voor terug, Nova verdwijnt, Netwerk verdwijnt en EenVandaag moet zich als Hart van Nederland op lokaal nieuws gaan richten. Voor Nova komt een nieuwsuur van NOS en NPS maar zonder Vara. En KRO’s Brandpunt komt weer terug. Allemaal nieuwe en aangepaste programma’s die zich moeten profileren. Met scorende kijkcijfers.

Reacties (13)

#1 ijsbrand

De Nederlandse TV-journalistiek bewijst dezer dagen weer zijn grote nut, vanwege al de verschillende ploegen die op Haïti de hulpverleners in de weg lopen, en zijn totale gebrek aan overzicht.

Maar enfin. Nieuws op TV heeft alleen nut als er unieke beelden zijn. Bestaan die niet, zoals meestal, dan moeten pratende hoofdjes het doen, en is nieuws op TV aangeklede radio; maar dan twintig tot vijftig keer duurder.

En voor wie worden die nieuws- en actualiteitenprogramma’s gemaakt? Het geïnteresseerde publiek heeft al weet van het nieuws, en het minder geïnteresseerde deel wordt nauwelijks geïnformeerd, gezien de enorme beperkingen van het medium. [Eén journaaluitzending = een halve krantenpagina tekst].

Hagoort heeft gelijk, maar de nu voorgestelde wijzigingen doen vrezen dat bij een nieuwe ramp iedereen toch weer apart een ploeg daarheen stuurt. Alsof CNN of de BBC niet een stuk goedkoper voor betere beelden kunnen zorgen.

 • Volgende discussie
#2 Glauke

Wat een hypocriete klo…

Nee. Ik ga het niet doen. Mag niet meer van de dokter. Bloeddruk en zo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 boog

Weesie en Paradijs kunnen zich weer in de handen wrijven: aartsvijand Clairy Polak wordt effectief kaltegestellt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 prometeus

@Grobbo “Allemaal nieuwe en aangepaste programma’s die zich moeten profileren. Met scorende kijkcijfers.”
Nailed it!

“EenVandaag moet zich als Hart van Nederland op lokaal nieuws gaan richten.”
Gadverdamme. Ik ben al blij dat ik meestal pas na Editie NL en Hart van Nederland thuis ben. Wat kan mij dat nou verrotten of Mientje uit Weert haar dans-Marieke stokje kwijt is. Of Jan uit Hellevoetsluis een oversteekplaats voor eendjes wil.

Gaat de publieke omroep zich daar ook mee bezig houden? Daar hebben we toch lokale (publieke) omroepen voor? Of komt Van Gewest tot Gewest, of die compilatie van lokale omroepen (ben de naam even kwijt) weer terug?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 KJ

Gaat dit over TV ? Kijk ik niet. Laatst las ik op nu dat Martijn Krabbe kloeg over het feit dat hij zich meer en meer tweedehandsautoverkoper voelde. Better get used to it, sonny – TV wordt de shit van iedereen, en Paul-vier-keer-Balkenende zal nog met weemoed aan deze tijd terugdenken: de tijd dat TV (en daarmee zijn loon) nog wat voorstelde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 HansR

Ik kijk geen TV.
TV is passé.
Non-topic.

En ja, ik ben gelukkiger dan toen ik nog TV keek.
Zonder TV, geluk heel gewoon.
Er is een verband.

Trek de stekker eruit, net zoals soms bij internet etc…
Fuck de kijkcijfers en het gelul eromheen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Stickmeister

@5

Die gozer hoort ook niet bij de commerciële bende. Heeft veel meer in z’n mars. Maar helaas tv is van de nitwittende massa geworden.
Beetje kwaliteits-tv vind je alleen nog op wat digitale zenders terug en/of bij de belg/bbc.
Het is een schande dat de P van ‘Publieke Omroep’ tegenwoordig voor ‘Pulp’ staat.
Alle kwaliteit is verdwenen door toedoen van de politieke nitwits, die moeite hebben met kritische programma’s.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Erik van Heeswijk

“Beetje kwaliteits-tv vind je alleen nog op wat digitale zenders terug en/of bij de belg/bbc.
Het is een schande dat de P van ‘Publieke Omroep’ tegenwoordig voor ‘Pulp’ staat.”

Overdrijf je nu niet een klein beetje? Ik geef toe dat ik van een groot gedeelte van wat de publieke omroep maakt nu niet bepaald geinspireerd of geinformeerd raak. Maar even afgezien van de discussie wat kwaliteit is – en dat NPO alle doelgroepen moet bedienen etc… – een kleine blik op de TVgids leert dat er ook nog wel wat moois te beleven valt, zo hier en daar. Kwestie van een beetje plannen.

Bovendien bespeur ik steeds meer dat het nog steeds mode is om onder (zelfbenoemde of niet) intellectuelen te roepen dat ze geen TV kijken. Dat geeft pas status, een man van de wereld!

Ik hoef het echt niet voor TV op te nemen (ben werkzaam bij de VPRO). Maar een heel medium afschrijven, omdat het grootste gedeelte je niet bevalt, daar heb ik zo mijn vraagtekens bij. Maar wat weet ik? Ik lees minder dan jullie. Mis ik trouwens niks aan, papier, is grotendeels rotzooi…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Share

@8 De VPRO, wat grappig, daar keek ik vroeger wel eens naar. En soms kocht ik hun gids. Maar dat is alweer wat jaren geleden. Een mens evolueert nu eenmaal, waar televisie blijft herhalen. Plannen? TV kijken plannen? Hahaha da’s het meeste idiote wat ik vandaag las. Gelukkig hoef ik me niet zo boos meer te maken over televisie. Want ik heb internet en daarmee amper nog behoefte aan tv of krant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 music_animal

TV zal de komdende jaren nog wel blijven, maar dan zonder integrale uitzending zoals we dat nu kennen. Zodra internet alle televisietoestellen kan bereiken zal men altijd alles kijken wat men op dat moment wil zien.
TV zoals het nu is suckt inderdaad hard. Zó veel bagger, heel soms een leuke voetbalmatch of een goede film maar daar blijft het bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Erik van Heeswijk

@9 en @10:
Ik schaar Uitzending Gemist en al wat de omroepen en de VPRO doen aan on demand online ook onder ‘plannen’. En dat is jaren ook belangrijk bij ons. Maar Share, het staat je vrij dat het belachelijkste te vinden dat je vandaag las. Ik nomineer daarvoor: “Een mens evolueert nu eenmaal, waar televisie blijft herhalen.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 KJ

@Erik; Lieverd, ik kijk echt geen TV. Sorry voor je werkgever. Jullie waren ooit leuk, toen TV er nog toe deed. Of misschien was het omdat ik jonger was. Ik luister tenslotte ook geen radio meer. En als ik dat doe (ik zit voor mijn werk nog wel eens in de auto) dan is het, om een of andere reden, altijd OF Giel, OF Maartje van Wegen. En ik kan allebei wel schieten. Ik heb wel net de complete ‘planet earth’ (van auntie beeb) gehad van mijn werkgever, dat dan weer wel.

Want dat is toch waar het naartoe gaat, wat mij betreft. Er is content, en die kun je bekijken wanneer je wilt. En ik heb helemaal geen zin in dingen zien als ik ze niet wil zien. ‘Zien’ is veel te omslachtig daarvoor. Muziek kun je ‘erbij’ hebben (vandaar dat ik radio niet helemaal cancel – al wordt er wel veel te veel geluld tegenwoordig – zijn die royalties zo duur ?) En misschien blijft de TROS wel muziekboten uitzenden tot zelfs de laatste bejaarde die geboren is voor 1980 nog niet dood is, maar aan waarde zal het, wat TV betreft, niks toevoegen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Basszje

Ik kijk ook geen TV, heb geen kabel maar ben wel lid van de VPRO. Voor Tegenlicht, Holland Doc en dergelijke.. De durf is er helaas wel uit. Vroegah was er nog wel ’s controversiële programmering als Waskracht.

 • Vorige discussie