Quote du Jour | Been there, done that

SargQdJ09A great many people think they are thinking when they are really rearranging their prejudices.   – William James

In zeldzame gevallen van quote-arme dagen, durven we wel eens een algemene quote aan onze geweldige vriendeschare lezers te bieden. Deze is natuurlijk gefundenes fressen voor de doorsnee reactionairguurder, dus helemaal vrijblijvend mag men ‘m niet noemen. Maar waar ik met deze vraag naartoe wou: heeft het weblog, collectief of niet, eigenlijk nog zin? Is niet het hoogtepunt voorbij? Twittert men niet liever als het gaat over weblogs: “been there, done/read that?” Steeds dezelfde meningen, steeds dezelfde reacties die ondertussen in steeds dezelfde voorspelbare categoriën vervallen?
Of zie ik het te donker in, en heeft het weblog eindelijk een reactieplatform geboden aan de lezer van vroeger? Is het sop de kool wel degelijk waard, en besteden vrijwillige redacties hun tijd en moeite niet voor niets in hun labour of love?

 1. 1

  Zie post hieronder en dan met name het filmpje van de Daily Show :-).

  Ik lees overigens graag af en toe meer dan 140 leestekens per onderwerp.

 2. 2

  In mijn recensie over Bloghelden van Frank Meeuwsen noem ik de populariteit het weblog een fase in de nog zo jonge geschiedenis van het internet.

  En de boeiendste periode in de geschiedenis van het weblog lijkt al te zijn geweest.

  En op de quote terug te komen: van weblogs te verlangen dat die hun lezer opvoeden tot iets staat haaks op het grootste gebrek van dit medium; die eeuwige drang tot actualiteit — die pleerol aan berichten op de voorpagina met het allernieuwste bovenaan als allerbelangrijkste.

 3. 3

  nee hoor, sargasso heeft wel degelijk invloed. op mijn iig wel. Zo ben ik de afgelopen 8 jaren opgeschoven van de NVU naar de PVV.. as dat geen vooruitgang is
  geintje natuurlijk

 4. 4

  maar serieus.. participatie op internet draagt denk ik zeker bij aan ontwikkeling en niet alleen aan het herschikken van vooroordelen.. Learning and thinking by doing.. voordat je wat inklopt moet je vaak toch even nadenken.. anders word je afgefakkeld..

 5. 7

  Zes brandende vragen in het stukje.

  1. heeft, etcetera: Ja
  2. Is, enzovoorts: Ja
  3. Twittert, etc, etc.: Ja
  4. Steeds, e.v.: Ja
  5. Of (…) vroeger”?: Hm.
  6. Is het sop (…) hun labour of love: Tsja….

  Om met een even algemene quote verder te antwoorden: Bijna alles wat je doet is onbelangrijk maar het is erg belangrijk dat je het doet.

  Vooralsnog vind ik bloggen leuk en boeiend om te doen en stel me tevreden met het idee dat die paar bezoekers er iets in zien om dat ook nog te lezen.
  Natuurlijk heeft bloggen, als elk ander verschijnsel, het in zich heel gewoon te worden en/of te institutionaliseren (de drijveer van de groepsblogs?).

  Elk instituut gaat een keertje aan tijd ten onder. Ofwel aan de eigen gevormde regels en mechanismen die op een niet precies te bepalen moment niet meer relevant zullen zijn.

  Maar goed, waspoeder heeft het tot nu toe ook overleefd. Zelfs de minder frisse merken. Er is dus hoop.

 6. 8

  Twitter en weblogs, weblogs en Twitter. Appels en peren. Twitter is de buurtkroeg, een eigen publicatieplatform (weblog, website, forum, podcast) je huiskamer. Met jouw eigen regels, je eigen archief, je eigen geheugen. De begindagen van weblogs, die krijgen we niet meer terug. Dat is niet erg, de begindagen van TV of de krant willen we ook niet herleven lijkt me.
  Persoonlijke publicatiemechanismen die verder gaan dan 140 karakters, een rivier van Wall updates of krabbeltjes zullen blijven bestaan. Zolang Twitter een weblog heeft om zelf nieuws te verspreiden, maak ik me daar niet druk om…

 7. 10

  Overigens vind ik dit, en de verbale handgemeentjes et carlos echt véél interessanter en leuker dan dat getwit..

 8. 12

  @Crachàt, Ik denk dat je het toch wat te donker inziet, wie de lezer van vroeger is weet ik niet, maar de hier tentoongespreide ‘labour of love’ is aan mij wel besteed – waarvoor mijn dank en uitgesproken erkenning. Bedenk dat liefde ook een onvermoeibare herhaling van zetten is, met af en toe een onverwachte kwinkslag … passie is een onvermoeibaar wapen tegen monotonie

 9. 13

  jammer, had het filmpje graag gezien.
  maar de manieren om ytube te bereiken waren toch al vreselijk moeilijk (verboden in mei 2008) en nu helemaal.

  http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=turkey-censors-google-for-ataturk-2010-06-04

  ja,ik vond de ontdekking van internet, de blog’s en meer, een enorme aanwinst. nu heb ik het niet over de bagger, het maakt ook de je de reguliere pers anders leest. helaas ook het gevolg dat je aan veel twijfelt. het maakt het leven niet makkelijker. vroeger had je jouw krant en dat was “waar”. nu schrijven ze “hetzelfde”. alleen de NRC is nog steeds “beter” dan de rest.

  geen twitter, hyves, face book of wat er nog meer is. sta wel ingeschreven hier en daar, door de ongevraagde hulp van een leuke vriendin en trapte daar dan in. maar ik kijk niet, reageer niet, en te lui om mij uit te laten schrijven.

 10. 14

  Voor mij, althans, is het moment suprème voorbij. Vanin mijn ogen zie ik herhalingen in de topics en reacties. Alles is al gezegd en voorspelbaar geworden…behalve de Kunst.

  Te veel mannen ook.

 11. 15

  de singulariteit kan idd soms wel toeslaan, alles is hetzelfde … lang verhaal
  ’t is mooi weer en we gaan stemmen, ik vind het wel best zo

 12. 16

  Een pooje geleden alweer werd Sargasso voor mij een kroniek van de verantwoorde dingen. Daarvoor echter een heraut van de verantwoorde zaken, en ik herautte een paar jaar lang driftig mee, misschien wel vaker van buiten de zijlijn dan erbinnen.

  Hoe dan ook, het is opemerkelijk dat de influx van nieuwe reageerders lijkt te stokken. Naar de redenen daarvoor kan ik als ouwe bal alleen maar zinloos gissen, en dat laat ik dus maar.

  NOT, GEINTJE.

  Zijn de reageerpanelen te incrowd voor nieuwkomers ? Zegt de 19-jarige uit de doelgroep ongeduldig: “bloggen is zinloos tijdverdrijf” ? Gaat hij terug naar National Geographic Channel en Discovery ? En niet te vergeten Animal Planet, waar keer op keer daadwerkelijk een Fido door de dierenambulance wordt opgehaald. En gered. Of doodgespoten als hij tijdens de gedragstest ook maar het geringste teken van ongeduld of agressie vertoonde tegen mensen. Wil je wel geloven dat ik als een baksteen zou zakken voor die test, afkloppen.

  Maar goed, allemaal spannend dus en je ziet er de wereld avond op avond weer een stukkie verder draaien. Ben niet zeker of ik dat bij Sargasso ook nog zo beleef.

  Enfin, mooie tijd is gewees, sou de Afrikaner se. Mee eens, ciao.

 13. 17

  Of de influx van de reaguurders lijkt de stokken betwijfel ik. Ik zie steeds meer vreemden met andersoortige reacties. Niet altijd naar genoegen overigens.

  Maar er is wel wat veranderd de afgelopen jaren.

  Dus been there, done that?

  OK, maar wel in een schuivend evenwicht dan toch.
  En ik zie nog steeds zaken waar ik niet ben geweest en die ik nog niet heb gedaan. Valt wel mee dus.

  En @mescaline, verantwoorde dingen via verantwoorde zaken naar misschien een grens van wat verantwoord is… Niets staat stil, alles beweegt. Het medium was revolutionair, dat is ervan af. Nu gaat het steeds meer om wat wil je ermee, wat kun je ermee.

  Dus @Crachàt, wil je vernieuwend de grens op duwen of heb je iets te zeggen? In het laatste geval is er altijd genoeg te doen en heb je ook je publiek.

 14. 18

  #15.Larie – eh, ja.

  maar kijk toch nog soms en vind iets nieuws.

  verder lees ik alleen de reacties als het topic mijn belangstelling heeft.

  de comments? altijd hetzelfde of dezelfden??
  dikwijls.

 15. 20

  #20. Larie

  keek even naar een reactie van jou :-)

  ik ben lekker buiten geweest, beetje regen, heerlijk na al die hitte. goed voor het stof.

  en er zijn nog meer plekken om te kijken toch?

  verder ben ik het met je eens bij #15.

  “Te veel mannen ook :-).(en dezelfden).

  tot ooit dan. ik ben een lezer, geen poster, hier.

 16. 23

  Misschien helpt het om toch egoïstischer te gaan denken. Niet: eerst de ander en dan pas mezelf, nee, hoe hou en vooral maak IK het leuk. Schijt aan les autres, anders heb je toch geen leven meer is het niet meer te doen. Maar ik geloof dat Mescaline, larie, HansR in het verleden bij elkaar al 10+ keer er de brui aan hebben gegeven. Daarna altijd weer braaf uit de as herrezen, soms zelfs na ½ dag (larie). Als de Blues Brothers hè waarvan het huis instort…vanonder die berg stenen.

  Pff, maar gaat altijd wel door merg en been, afscheid. Trekt een wissel op je gemoed, je wordt zelf ook meegezogen in die pessimistische maalstroom. Brr. En trokken ze je er dan nog maar meteen uit maar nee, ze staan gewoon toe te kijken hoe jij verzuipt de vuile kolerelijers. Nou ben ik niet zo bang dat Mescaline voorgoed zijn digitale graf heeft gegraven hoor. Dat is namelijk een halve Zeeuw. En die weten nou eenmaal wat het is om tegen een harde wind in te piss…fietsen…

  Als een soort Jake: “Have you seen the light”…YES YES JEZUS H…