“We want results that yield concrete results and change the world as we know it, […] The day after tomorrow will be too late. The decisions need to be taken today and tomorrow.” (The Independent)
Aan het woord is de Duitse baas, en gelukkig niet ééntje van alweer zeventig jaar geleden.
Het moet natuurlijk niet eenvoudig zijn voor machthebbers aller landen om de kerels die de zakken met al dan niet virtueel geld beheren te dwingen regels te slikken. Twee richtingen tekenen zich op wereldvlak af, en drijven boven op de G20.
Een Amerika dat, samen met een rist landen die al lang willen meegraaien uit de winner-takes-it-all korf, en een coalitie van voornamelijk Europeanen die (eindelijk?) regels willen om dat te kanaliseren.
Beide EU-zwaargewichten, het koppel Sarkozy-Merkel, willen desnoods heel ver gaan in het regelen van das kapital.
Twee van die niet bepaald links te noemen wereldleiders die zich zo expliciet tegen het we-doen-maar-op-en-we-zien-wel verzetten… die kredietcrisis gaat nog wat moois opleveren in de toekomst.
Bonus bij de lezenswaardige analyse van The Independent: het verbluffend kontlikkende patroon in gedrag van werkelijk alle Britse premiers. Daar kunnen zelfs Balkendende of hoeheetieookalweer van België niet tegenop.
Reacties (22)
Beetje bla.
Ja, maar dat weet iedereen echt wel op voorhand JSK, dat wanneer men ook maar enigszins een economisch onderwerp aansnijdt, dat er dan altijd wel een JSK zal zijn die het een beetje bla vindt.
Ondertussen verwacht men eigenlijk dat de reageerder die beetje bla opvult met heul slimme en ongeborneerde antwoorden, kortom toont dat ie zoveel slimmer is dan de poster. Wat dan ook, en zeker in dit geval, zo is. Of niet?
Die foto van Sarko; daarmee kun je je opeens heel goed voorstellen hoe die man er uit zou zien met baard. Angela Merkel kan ik me daarentegen niet voorstellen met baard.
Ondertussen krimpen de Europese economieën vele malen harder dan die van de VS …
(dacht ik)
@4: Waar haal je dat vandaan?
@ Crachat
Wat een agressie weer.
Wat schattig, iemand die nog vertrouwen heeft in de politieke wereldleiders…
De politieke wereldleiders die de afgelopen jaren/decennia niets hebben gedaan om deze combinatie van crisissen te voorkomen. En nu zouden ze ineens het licht gezien hebben? Er gaat niets veranderen. De bestuurlijke elite wil niet, en de massa van de bevolking wil niet. Kost teveel, en snijdt in het eigenbelang.
e.g. http://www.dspdesignline.com/news/212903367
“The IMF revised its forecast for the U.S. economy to a contraction of 1.6 percent in 2009. This was down from a 0.7 percent fall although the U.S. economy is expected to grow 1.6 percent in 2010. The Eurozone forecast has been cut to 2 percent contraction with 2010 growth now expected to be 0.2 percent.”
OF http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=13062174
“Figures due out on February 13th are expected to show that euro-area GDP shrank at an annualised rate of around 5% in the fourth quarter of 2008, worse even than the grim numbers from America,”
maar google anders zelf …
Keynes ftw? (kortom: ik snap er geen fluit meer van)
Agressie? Verveelde reacties beantwoord ik met gepaste verveelde reacties.
Uiteindelijk gaat het blijkbaar toch om de aandacht, dus who bothers?
Jack Random: haalt u ooit uw kop wel eens terug UIT het zand?
@10: Ja, da’s lekker, een blind geloof in politici laten zien, en dan tegen mij zeggen dat ik m’n kop in het zand heb…
Maar wel lief dat je u tegen me zegt. ;)
De mantra: “al decennialang doen politici niets” ben ik ondertussen al zo beu dat er best een nieuw soort Godwin mag bijhoren.
Als het leven zo makkelijk is als “ze doen niets”, dan valt er weinig respect te rapen, denkt u niet?
Met Obama, Merkel en Sarkozy heb je leider waarvan je veel kan zeggen, mar niet dat ze niets (willen) doen.
@4 en 8 Het lijkt i.i.g. alsof de kwantificering ‘vele malen’ ook aan deflatie onderhevig is. ;)
@IPM#13 je hebt gelijk. Maar op een blog zet ik het nog wel eens veels te vet aan vooral als ik meen tegen de impliciete consensus in te gaan. Excuses. Verder had ik 4 getypt zonder ook maar iets te checken. Vandaar de “dacht ik” tussen haakjes.
En bedoel je met deflatie geen inflatie? (help economie is moeilijk)
@14 let’s see, de woorden gaan steeds minder betekenen. Hun semantische waarde neemt dus af t.o.v. wat je werkelijk bedoelt te zeggen. Volgens mij gaat het dan inderdaad over inflatie. Je moet op een gegeven moment immers ‘nullen’ erbij gaan zetten om de zelfde betekenis te verkrijgen. ‘super mega vele malen meer’ = 106% En nu snel weer terug naar de economie van de centjes.
Viel dus wel weer mee met die twee richtingen.
En keynes / fiscal stimulus ftw!
Yep. Belgische oplossingen: van beide in de mix.
En toch, media uitgevlooid, merk je een lichte neiging om naar Europese modellen op te schuiven.
Wellicht kan een amerikaan zich minder een publiek ‘gezichtsverlies’ permitteren dan het zootje warhoofden die de Europeanen volgens de bevooroordeelde nomenclatura zouden zijn.
En keynes / fiscal stimulus ftw!
alleen als het samengaat met een grondige sanering van de financiele sector: tijdelijke nationalisatie of ‘preprivatizatie’, management krijgt de zak (en geen bonus of vertrekregelingen; tenslotte zouden ze ook geen bonus hebben gekregen als de boel daadwerkelijk failliet was gegaan), en de aandelen van de aandeelhouders waardeloos gemaakt.
Yup, dat laatste kan wat gedoe opleveren als blijkt dat ‘souvereign wealth funds’ gaan morren, of als pensioenfondsen daardoor heel veel moeten afschrijven.
Overigens, read my lips: over een half jaar blijkt dat alle stimuli ontoereikend zijn, dat de economie echt door het putje gaat, dat de amerikaanse huizenprijzen nog steeds naar beneden kelderen en dus voor royale afschrijvingen zorgen, kortom: business as usual, alleen nu is het kruit echt op.
mee eens, gronk.
Al was het maar omdat de kredietcrisis echt niet sinds de herfst uit de lucht komt vallen.
Het financiële systeem zelf is niet levensvatbaar, de tekenen zijn al veel vroeger vast te stellen geweest. Geen koloniën meer, dat is het zo een beetje.
Vanuit wereldschaal bekeken: prima zaak.
@Gronk: ik zeg niet dat keynes werkt, maar dat de G20 (mede) voor dat type maatregel gekozen heeft …
Wat wel / niet werkt en hoe het allemaal verder gaat. Daar durf ik niet zo stellig over te zijn als jij. In eerste aanleg dacht men dat europa de dans zou ontspringen en ondertussen zijn we gemeten aan economische krimp minstens even ziek.
Nationalisatie is ook volgens bladen als de economist onvermijdelijk. Maar die plaatsen dat dan vervolgens weer niet in een raamwerk als “Het financiële systeem zelf is niet levensvatbaar”. Kortom ik snap er nog steeds geen **** van.
als je je realiseert wat er aan ongedekte en nog af te schrijven derivaten onder de markt hangt weet je genoeg.
het spel is uit !
waar nu in te investeren ?
geigertellers, batterijen, knijpkats, bruine bonen, breinaalden …
zit die ingeblikte struik zooi op de beurs ?
winner takes all …