Quote du Jour | 2 torens…

SargQdJ09“Als ze gaan schake kan het zijn da ze nog is 2 torens verliezen…” (Een reaguurder op Het Laatste Nieuws)

Moet er op Ground Zero in New York een World Chess Center komen? De voorzitter van de Wereld Schaak Federatie (FIDE), Kirsan Iljoemzjinov, vindt van wel. Iljoemzjinov biedt daarom 7,6 miljoen euro op het terrein waarop de bouw van het omstreden islamitisch centrum staat gepland. “Als er in plaats van een religieus centrum een schaakcentrum komt, worden de mensen niet door religie gescheiden, maar door de nobele schaaksport verenigd”, aldus de FIDE-baas. Saillant detail: Iljoemzjinov gaf in eigen land Kalmukkië miljoenen uit aan religie. Hij liet een katholieke kerk bouwen, op aandringen van de Paus, terwijl in Kalmukkië op dat moment slechts één katholiek woonde. Daarnaast liet hij ook een moskee, een synagoge, ongeveer 22 Russisch-orthodoxe kerken en 30 boeddhistische tempels bouwen.

 1. 1

  Zo die jongen heeft wel geld dan, als ie dat allemaal heeft laten bouwen. Ik ben benieuwd naar de FOX-briefjes over waar dat geld allemaal mee in verband gebracht kan worden.

 2. 6

  Ilyumzhinov is al 15 jaar president van de FIDE en in die tijd heeft hij de schaaksport veel schade toegedaan. Jammer dat juist hij dit toch enigszins leuke plan heeft.

 3. 9

  Deze meneer is zo mogelijk een grotere boef dan zijn voorganger (Campomanes). Het geld waarmee hij de schaakwereld heeft gekocht(*) komt van de bevolking van Kalmukkië, Campomanes had het ergens anders gejat. Normaal gesproken maak ik aan dergelijke heren geen woorden vuil en het topic hier vind ik overbodig, maar dit is dan ook op speciaal verzoek.

  (*) In de wereldschaakbond (FIDE) heeft ieder land even veel stemrecht. Rusland telt hierdoor even zwaar als een willekeurig (ei)land in de Stille Zuidzee met 3 leden en 1 schaakbord. Beide genoemde heren zijn voorzitter geworden door het uitdelen van kralen.

 4. 10

  @9: Klinkt een beetje als de Internationale Walvisvaartcommissie, waar de nodige Caribische en Pacifische eilandstaatjes in zitten, op kosten van Japan, puur om de stemmen.